O

Olutjätti AB InBev laajentaa toimintaansa Suomen markkinoille

Maailman suurin panimokonserni Anheuser-Bush InBev vahvistaa asemiaan Pohjoismaissa. Olutjätti on perustanut jakelu- ja markkinointiyrityksen Suomeen. Yhtiön tarkoituksena on ottaa haltuunsa omien tuotemerkkiensä myynti sekä vähittäiskaupalle että ravintoloille.

Suomi kuuluu osana AB InBevin Pohjoismaiden laajentumisoperaatioon. Olutjätillä on yli 500 erilaista tuotemerkkiä, joista suurin osa on eri maiden paikallisia olutbrändejä.

Suomen markkinoilla konsernin tunnetuimpia oluita ovat Beck’s, Belle-vue Kriek, Budweiser, Corona, Franziskaner, Goose Island, Hoegaarden, Leffe, Löwenbräu, Pauwel Kwak, Spaten, Stella Artois ja Tripel Karmeliet. Näistä valtaosa on joko Sinebrychoffin tai Servaalin jakelussa.

AB InBevin juomatuotanto oli vuonna 2017 yhteensä 61 miljardia litraa ja liikevaihto 50 miljardia euroa. Työntekijöitä konsernissa on yli 200 000.

Kanadalainen näyttelijä ja malli Shay Mitchell on tuttu kasvo Stella Artois -oluen kampanjoissa. Kuva: AB InBev

AB InBev Finland on perustettu viime joulukuussa. Panimokonserni on palkannut Key Account Managerin tittelillä toimivan työntekijän Suomeen muutama viikko sitten. Tehtävää hoitaa turkulainen Lauri Lempinen, joka aiemmin on työskennellyt mm. avainasiakaspällikkönä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla.

Ab InBev perusti viime vuonna paikalliset yritykset myös Ruotsiin ja Tanskaan. Norjassa uusi yhtiö rekisteröitiin tammikuussa. AB InBev Sweden on jo ottanut omat olutmerkit Ruotsissa hoitoonsa.  Suomessa sopimukset entisillä tavarantoimittajilla jatkuvat, mutta niiden odotetaan päättyvän tämän vuoden aikana.

AB InBevin Pohjoismaiden toiminnoista vastaava johtaja Christophe Stevens ei halua vielä paljastaa, minkälaisen markkinointi- ja myyntiorganisaation yhtiö aikoo Suomeen perustaa. Hän kertoo Viidelle Tähdelle, että valmistelut tältä osin ovat vielä kesken.

Beck’s on AB InBevin tunnetuimpia saksalaisia tuotemerkkejä. Kuva: Pixabay.

AB InBevin tytäryhtiö ZX Ventures on ostanut viime vuosina lukuisia merkittäviä craft-panimoita sekä alan innovatiivisia teknologia- ja kehitysyhtiöitä ympäri maailmaa. Viime viikolla yhtiö hankki kokonaan omistukseensa maailmanlaajuisen oluiden ja olutravintoloiden arviointisivuston Ratebeerin.

ZX Venturesillä on hallussaan myös funktionaalisten juomien brändejä sekä viinien ja muiden juomien maahantuontiyhtiöitä. Joulun alla Ab InBev ja kanadalainen ”pot company” Tilray investoivat kumpikin 50 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (n. 44 milj. euroa) kannabisjuomien kehittämiseen ja valmistautumiseen näiden markkinoiden laajentumiseen.

CategoriesOlut

Facebook Comments