K

Kantarelliolutta herkkusuille – Jacobsenilta täsmäoluita tanskalaisille fine dining -ravintoloille

Kööpenhaminalainen Jacobsen ja tanskalainen kokeellisen ruoan tutkimuskeskus Nordic Food Lab ovat ryhtyneet kehittämään kulinaristeille tarkoitettuja täsmäoluita.
Carlsbergin omistama Jacobsen-panimo on vuodesta 2013 lähtien suunnitellut yhdessä Kööpenhaminassa toimivan kokeellisen ruoan tutkimuskeskuksen Nordic Food Labin kanssa uusia ja innovatiivisia oluita, joihin on haettu luonnetta kypsyttämällä niitä aidoissa puutynnyreissä.
Ensimmäiset fine dining -oluet valmisti jyllantilaisessa Frederician pikkukaupungissa toimivalle yhden Michelin-tähden Ti Trin Ned -ravintolalle. Tynnyrissä kypsytetyt oluet ovat kanttarelliolut Jacobsen Chantarelle Lager ja rukiinen hapanolut Jacobsen Sour Rye Ale.
Molemmat ovat todellisia erikoisoluita, sillä niitä on saatavilla vain 500 pullon kokeiluerät. Oluet on pakattu 37,5 cl:n samppanjakorkilla suljettuihin pulloihin.

Tavoitteena kehittää uudentyyppisiä gourmetoluita huippuravintoloille.

Yhteistyö panimon ja tutkimuskeskuksen välillä on vaatinut sekä huolellista paneutumista raaka-aineisiin että käytännön kokeiluja panimolla makujen ja aromien loihtimiseksi esiin.
”Tavoitteenamme oli luoda korkealuokkaisia oluita hyödyntämällä mahdollisimman laadukkaista ja aidoista pohjoismaisista raaka-aineista. Oluet ovat yli 10 prosenttia vahvoja, jolloin ne saavuttavat myös parhaan lopputuloksen tynnyrikypsytyksessä”, Jacobsenin panimomestari Morten Ibsen kertoo.

Jacobsenin gourmeteravintoloille tehdyt oluet on pakattu pieniin samppanjakorkillisiin pulloihin. Kuva: Carlsberg Group.

Suodattamaton Chantarelle Lager on maustettu aidoilla ruotsalaisilla kantarelleilla. Olut on kypsytetty mulperipuisessa tynnyrissä Carlsbergin 1800-luvulta peräisin olevassa vanhassa olutkellarissa.

Pullokypsytys tuo oluisiin mukanaan samppanjamaista hiilihapokkuutta.

Sekä kanttarelliolut että rukiinen hapanolut Sour Rye Ale ovat saavuttaneet lopullisen muotonsa kypsyessään pulloissa.
”Meille tämä on ollut suuri tilaisuus ja mahdollisuus, kun olemme saaneet olla mukana kehittämässä aivan uudentyyppisiä oluita. Niinpä haasteena meillä on ollut kehitellä annoksia pareiksi. Kehitimme oluille sopivat alkuruoat, jotka ovat nyt mukana Our World -menullamme Ti Trin Nedin ravintolapäällikkö Mette Gassner kertoo.
Jacobsen valmistaa aluksi täsmäoluitaan vain muutamaan huipputason ravintolaan Tanskassa. Jatkossa panimon tarkoituksena on panna mahdollisimman monelle korkean tason ruokaravintolalle omia räätälöityjä gourmetoluita.

CategoriesOlut

Facebook Comments