J

Juhannuksen oluet testissä – Heinon olutarviot

Juhannus on yksi vuoden maukkaimmista olutjuhlista. Olutasiantuntija Heino Tiilikainen arvioi juhannuksen grillipöytään, saunailtaan sekä nautiskeluun sopivia oluita.

Bryggeri Golden Pilsener

Bryggeri Helsingin pils on kullankeltainen ja runsasvaahtoinen. Vaahto tosiaan pysyy ja taiteilee lasin reunoille kauniin brysselinpitsin. Bryggeri-oluissa tuoksu aukeaa pienellä viiveellä.

Saaz-humalalajikkeen pils-oluille tunnistettavuuden luonut flavori on vaatimattomampana tuoksussa, mutta suutuntumassa se astuu rohkeasti eturintamaan.

Mallasrunko vaikuttaa ohuelta ja humala hallitsee oluen koko elinkaarta. Silti, tai oikeammin sen vuoksi Golden Pilsener on oiva kumppani vaikkapa rasvaiselle kala- tai liharuoalle.

Rakuuna Olut / Bryggeri Helsinki
Alk. 5,2 %, IBU 34, EBC 7
🌟🌟🌟🌟

Summer Night Lager

Kullankeltainen väri. Vaahto on vaalea ja kestävä. Tuoksussa on pihkaista mausteisuutta, jota lager-oluessa harvemmin tapaa. Maukas maltainen suutuntuma, jolle rapsakka humalointi antaa lisäpotkua. Jälkimaussa katkeroa riittää pitkäksi aikaa. Nyt ollaan likellä pilsiä humaloinnin ansiosta.

Mallaskosken Panimo, Seinäjoki
Alk. 4,9 %, IBU 43
🌟🌟🌟🌟

Kokenut oluiden arvioija ja olutkirjoittaja Heino Tiilikainen laittoi juhannuksen oluet järjestykseen.
Pyhä Red Ale

Tummahko kuparinpunainen väri. Hyvä samettinen kestävä vaahto. Tuoksussa on tuhdisti maltaisuutta.

Suutuntuman pehmeän täyteläinen maltaisuus saa seurakseen sopivasti terävyyttä brittihumalista. Jälkimausta löytyy karamellinen loppusilaus. Hyvä red ale.

Waahto Brewery, Savonlinna
Alk. 4,7 %, IBU 30, EBC 41
🌟🌟🌟🌟

Pyynikin Two Lakes Organic Lager

Pyynikin luomulager on väriltään kellanruskea. Tasainen kermainen vaahto on kestävä. Tuoksun maltaisuus saa suutuntumassa kumppanikseen pähkinäisyyttä. Hiilihappoisuus on maltillisella tasolla. Jälkimaku kuivahtaa sopivasti.

Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere
Alk. 5,0 %, IBU 15
🌟🌟🌟🌟

Berliner Kindl Jubiläums Pilsener

Kirkas vaaleankeltainen väri. Valkoinen pehmeä vaahto sinnittelee aikansa jättäen brysselinpitsin muistoksi. Tuoksussa raikas humalan aromi saa kylkeensä ruohomaisuutta.

Suutuntumassa kevyttä maltaisuutta ja pehmeää voimaisuutta. Jälkimaussa humalan katkerot palaavat hoitamaan homman kotiin.

Berliner Kindl Schultheiss Brauerei, Saksa
Alk. 5,1 %, EBU 23
🌟🌟🌟🌟

Mr. Tangerine Man American Wheat Ale

Syvän kellanruskea väri. Vaahto on pehmeä ja pysyvä. Hedelmäisyyttä, yrttisyyttä ja appelsiininkuorta tuoksussa. Samanlaisena makuprofiili jatkuu suutuntumassa.

Olut on hakenut vaikutteita witbieristä, tosin mausteina ovaat appelsiini ja mandariini. Mallasrunko on täyteläinen, joten suutuntumakin on tukevampi. Jälkimaussa hiilihappo nostaa katkeroita mukavasti esille.

Pühaste Pruulikoda, Viro
Alk. 4,8 %, IBU 35
🌟🌟🌟🌟

Twisted Grapefruit IPA

Vuotta vaille 300-vuotiaan (perustettu 1719) skottilaisen Belhaven-panimon hedelmäinen IPA tuoksuu nimensä mukaisesti greipille. Väri on kirkkaan kullankeltainen ja vaahto vaalean pitsinen. Suutuntumassa on sitrusta ja greippiä todella tuntuvasti.

Jälkimaku jatkaa raikkaalla linjalla lisättynä pienellä hedelmäsokerisella twistillä. Kelvollinen kesäinen juoma, jota uskaltaa suositella myös siiderin ystäville.

Belhaven Brewery, Skotlanti
Alk. 5,3 %, IBU 55
🌟🌟🌟🌟

Malmgård Spelt IPA

Malmgårdin Panimon useassa tuotteessa on käytetty kartanon viljelemää viljoja, emmer-vehnää ja spelttiä, kuten nyt IPA:ssa. Oranssinruskeassa oluessa on hyvä kestävä vaahto. Tuoksun perusteella tätä ei IPA:ksi tunnistaisi, vaikka hedelmäisyyttä hieman irtoaa.

Suutuntumassa on katkeroa, ja havunneulasta löytyy sopivasti, speltti tasoittaa maun kohdalleen. Jälkimaussa sama toistuu. Nautittu saunajuomana leppoisassa kesäillassa, mihin käyttöön suosittelen.

Malmgårdin Panimo / Saimaa Brewing, Mikkeli
Alk. 5,5 %, IBU 55, EBC 18
🌟🌟🌟½

Christian Bale Ale Session IPA

Sitruunankeltainen väri ja hieman samea ulkonäkö. Kuohkea vaahto pysyy kohtalaisen pitkään. Tuoksussa reippaasti ryöpsähtävä greippisyys vaihtuu suutuntumassa sitrukseen, mikä dominoi vahvasti jälkimakuun saakka.

Prosentti lisää vahvuutta saattaisi pyöristää makua ja laittaisi oluen tasapainoon. Varsin yksioikoinen humalapommi. Voi suositella vain vannoutuneille ”hopheadeille”.

Dry & Bitter Brewing Company, Tanska
Al. 4,6 %, IBU 30
🌟🌟🌟

Blanche de Namur Rosée

Hempeän vaaleanpunainen ”tyttömäinen” väri. Kermaisen tiivis kestävä vaahto. Tuntuva vadelmainen tuoksu, onhan valmistuksessa käytetty vadelmamehutiivistettä. Suutuntumassa makea marjaisuus jatkuu ja onneksi pieni katkeroisuus taittaa pahimman makeuden.

Jälkimaku on hyvin marjamehuinen ja suun pinnoille jää pitkäksi aikaa sokerisen limumainen tuntu. Sokkona veikkaisi helposti juovansa vadelmalimonadia, vaikka kyseessä on vehnäolut.

Brasserie du Bocq, Belgia
Alk. 3,4 %
🌟🌟

Tennent’s Extra

Keltainen kirkas väri. Nopeasti katoava vaalea vaahto. Aromaattinen, hedelmäinen makea tuoksu. Maltaista makeutta lisättynä alkoholin lämmittävällä kosketuksella suutuntumassa.

Jälkimaussa alkoholi tunkee liikaa esille. Extra strong Scottish lager, eli vaalea vahva bock-olut juopumistarkoitukseen.

Tennent Caledonian Breweries, Skotlanti
Alk. 9,0 % , EBB 18, EBC 19
🌟1/2

CategoriesYleinen

Facebook Comments