H

Helsingin Rautatientori muuttui lähiruokakeitaaksi

Tänään avautuva Herkkujen Suomi – Syystober tarjoavat Suomen suurimman lähiruokaravintolan keskellä Helsinkiä. Rautatientorin olutfestivaalialue muuttui parissa päivässä ruokatoriksi, jossa voi maistella ja ostaa mukaan pientuottajien herkkuja.
Herkkujen Suomi ja Syystober järjestetään nyt seitsemännen kerran. Tällä kertaa koko Rautatientorin tapahtuma-alue toimii suurena ulkoilmaravintolana. Paikalle tuleva asiakas voi ostaa oluen tai siiderin ja kulkea juoma kädessään keskellä herkkutoria.
”Ensimmäistä kertaa koko tori on anniskelualuetta. Emme halua juoksuttaa janoisia asiakkaita olutteltan ja ruokakojujen välillä. Nyt voimme kaikki syödä ja juoda yhdessä koko alueella, kuten muuallakin Euroopassa”, kertoo Syystoberin pääjärjestäjä Pekka Kääriäinen.

Lähiruoan tuottajat, ravintolat ja kuluttajat ovat löytäneet toisensa.

Suomalainen lähiruoka sekä käsityönä valmistetut oluet ja tisleet kulkevat tällä hetkellä trendien aallonharjalla. Kuluttajat arvostavat arkiruoassaan tuoreita ja terveellisä raaka-aineita, hyviä makuja sekä laatua. Myös ruoan alkuperällä ja jäljitettävyydellä on suuri merkitys.
”Tuottajat ovat aiempaa kiinnostuneita myymään tuotteitaan suoraan kuluttajille. Maaseudun yrittäjät etsivät ruokatuotteilleen parempaa hintaa sekä työlleen lisää katetta ja tulosta suoramyynnin kautta”, pohtii MTK:n ruokakultturiasiamies Anni-Mari Syväniemi.

MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi kertoo, että lähiruoan suoramyynti kiinnostaa sekä kuluttajia että tuottajia. Kuva: Heikki Kähkönen.

Tuottajat hakevat myös kumppaneita alueensa tai toimialansa muista yrityksistä. Suoramyynnin ohella maatalousyrittäjät ovat löytäneet uusia asiakkaita ravintoloista. Syväniemen mukaan esimerkiksi monet lihatuottajat tekevät tuotekehitystä yhdessä laadukkaiden ravintolakeittiöiden kanssa.
”Ruoan tuottajien, ravintoloiden, matkailuyritysten ja kauppiaiden keskinäinen tiivis yhteistyö on avainasemassa. Puhummme ristipölytyksestä, jossa kaikki yritykset hyötyvät verkostoitumisesta”, Syväniemi sanoo.

#Syödäänyhdessä #Suomi100

Herkkujen Suomessa Rautatientorilla on mukana noin 50 ruokatoimijaa. Syystober-olutosastolla on oluita ja siidereitä 23 panimolta. Tapahtumasta ei voi ostaa alkoholijuomia mukaan Suomen nykyisen alkoholilain perusteella.
Lähiruoka- ja -oluttapahtuma on osa virallista Suomi 100 vuotta -ohjelmaa sekä MTK:n 100-vuotisjuhlia.
Herkkujen Suomi – Syystober on avoinna tänään torstaina klo 16–20, perjantaina klo 10–20 ja lauantaina 5.8. klo 10–19. Syystober on avoinna joka päivä klo 01:een saakka.

CategoriesOlut

Facebook Comments