M

Mallasmiehestä oluiden Hyvä Tuomas – Paha Nuutti viinaranneke-sanan keksijöille

Maltaiden mestari Timo Huttunen on vuoden 2016 Hyvä Tuomas. Olutliitto nimesi Pahaksi Nuutiksi Lännen Median toimituksen.
”Tule meille, Tuomas kulta,
tuo joulu tullessas,
oluttynnör olallas!”
Olutliitto on nimennyt vuoden 2016 Hyväksi Tuomaaksi mallastuksen asiantuntijan, panimomestari Timo Huttusen Lahdesta. Tunnustus myönnetään vuosittain ansiokkaasta työstä suomalaisen olutkulttuurin hyväksi.
Pahaksi Nuutiksi Olutliitto on nimennyt Lännen Median toimituksen, jonka ansiosta suomalaiseen olut- ja alkoholisanastoon on pesiytynyt viinaranneke-sana. Nimitykset julkistettiin panimoravintola Bryggeri Helsingissä Tuomaan päivänä 21. joulukuuta.

Panimomestari ja erikoismaltaiden kehittäjä

Huttunen, 47, on toiminut Viking Maltilla Lahdessa myynnin ja tuotannon tehtävissä vuodesta 2003 ja sitä ennen kuusi vuotta panimomestarina Olvilla Iisalmessa.
”Suomalainen olut valmistetaan lähes yksinomaan kotimaisilla pelloilla kasvaneesta viljasta ja siitä idätetyistä maltaista. Timo Huttunen on omalla panoksellaan edistänyt maltaiden valikoimaa ja saatavuutta sekä näin mahdollistanut pienpanimoiden huimaa kasvua Suomessa”, perustelevat valinnan tehneet edellisten vuosien Hyvät Tuomaat.

Tunnustus suomalaiselle mallasosaamiselle

Hyvä Tuomas 2016 Timo Huttunen. Kuva: Heikki Kähkönen.
Hyvä Tuomas 2016 Timo Huttunen. Kuva: Heikki Kähkönen.

Huttunen pitää arvonimeä tunnustuksena työnantajalleen sekä suomalaiselle mallasketjulle aina pellolta pulloon ja pöytään asti. Viking Malt on Pohjois-Euroopan johtava maltaiden valmistaja. Huttunen on ollut myös rakentamassa mallasyhteistyötä Suomen ja Pohjois-Amerikan välillä.
”En ole yksin ylläpitänyt tätä kehitystä. Onhan se ollut myös linjanveto yritykseltä, että lähdetään tälle tielle”, hän sanoo.
Huttunen oli Olvin-vuosinaan kehittämässä muun muassa tummaa ”Korppi-olutta” ja vahvaa Tuplapukkia.  Edelleenkin hän osallistuu olutreseptien suunnitteluun Viking Maltin Lahden mallastamolla. Hehtolitran keitot eivät päädy kaupallisille kuluttajamarkkinoille, mutta niitä pääsevät maistamaan ammattilaiset alan messuilla.
Timo Huttunen on valmistunut Helsingin yliopistosta 1996 elintarviketeknologian maisteriksi ja Pohjoismaisesta Panimokorkeakoulusta Kööpenhaminasta 1998.

Paha Nuutti Lännen Medialle

Olutliitto antaa Pahaa Nuutin kyseenlaisen tunnustuksen olutkulttuurin jarruttamisesta Lännen Median toimitukselle, joka on juurruttanut suomalaiseen olutkeskusteluun viinaranneke-sanan. Lännen Media nosti esille Helsingin Rautatientorilla järjestetystä Suuret oluet – pienet panimot -tapahtumasta kohokohdaksi viinarannekkeeksi nimittämänsä maksuvälineen, jolla voi jutun mukaan ostaa viinaa velaksi.
Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen sanoo, että Lännen Median kaltaisten palkittujen ja arvostettujen toimitusten juttuja lukiessa on vaikea uskoa, että kuljemme kohti 2020-lukua, emmekä tallusta sadan vuoden takaisessa kieltolain pimeydessä.
”Kun koko suomalainen muu media on innoissaan pienpanimo-oluiden vallankumouksesta, rohkeista käsityöyrittäjistä ja lähioluista, Lännen Media yhdistää uuden oluiden maistelukulttuurin ja olutharrastajat viinaan sekä alkoholin liikakäytön ongelmiin. Käsittämätöntä kaksinaismoralismia”, Kähkönen sanoo.
Olutliitto ry on oluenkuluttajien valtakunnallinen etujärjestö, joka edustaa Suomea Euroopan Oluenkuluttajien Liitossa EBCU:ssa. Olutliitossa on 31 jäsenyhdistystä, joissa on yli 2000 jäsentä.
Hyvä Tuomas, palkitut 1994–2015
1994 sahtiyrittäjä Pekka Kääriäinen
1995 ylipanimomestari Boris Orlo
1996 ravintoloitsija Jarkko Kovasiipi
1997 messuisäntä ja ravintoloitsija Markku Korhonen
1998 tietokirjailija Seppo Bonsdorff ja panimomestari Kimmo Jääskeläinen
1999 olutjournalisti Unto Tikkanen
2000 ravintoloitsija Juha Lehto
2001 alkoholivirkamies Pentti Salmi
2002 johtava tutkija Silja Home
2003 olutasiantuntija Kari Likovuori
2004 ravintoloitsija Anssi Pyysing
2005 ravintoloitsija Otto Lamberg 2005 (postuumisti)
2006 panimomestari Sam Viitaniemi
2007 toimitusjohtaja Rami Aarikka
2008 toimituspäällikkö Kari Ylänne
2009 olut- ja viskimestari Mika Heikkinen
2010 ravintoloitsijat Thomas Aschan ja Markku Ristevirta
2011 olutkouluttaja, kunniapuheenjohtaja Eve Vaittinen
2012 panimomestari, FM Ilkka Hyttinen
2013 olutmestari ja -kouluttaja Lassi Puupponen
2014 panimoyrittäjä, ravintoloitsija Pertti Oksa ja päätoimittaja Sakari Nupponen
2015 olutalan grand old man Esko Pajunen ja panimomestari Tuomas Markkula
2016 mallastuksen asiantuntija, panimomestari, ETM Timo Huttunen

Facebook Comments