L

Lahden Erikoinen tekee paluun olutmarkkinoille

Hartwall palauttaa myyntiin perinteikkään Lahden Erikois -oluen. Yli 80-vuotias tuotemerkki palaa markkinoille kahtena versiona. Saatavilla on ensi viikosta alkaen Erikois-pilsiä ja maaliskuussa myös IPA-versio.

Vanha Lahden Erikois IV A -oluen mainos. Kuva: Hartwallin arkisto.

Lahtelainen panimoyritys Mallasjuoma Oy loi Lahden Erikois -tuotemerkin vuonna 1930. Lahden Erikois Pils tulee Lahden seudulla myyntiin hiihdon MM-kisojen yhteydessä. Koko maassa pilsiä on saatavilla maaliskuun lopulla yhdessä Erikois-IPAn kanssa.
”Suomalaiset ovat löytäneet yhä vivahteikkaammat oluttyylit. On hienoa tuoda Lahden Erikois -oluet takaisin juuri nyt. Hartwallin klassikko tuo pöytään miltei vuosisataisen ammattitaitonsa ja siitä kumpuavan tarinan”, kehuu tuotepäällikkö Ari Nykänen Hartwallilta.

Lahtikko-olutkoreja kauppoihin

Oranssi Lahtikko-olutkori tekee samalla paluun. Myyntiin tulee lähes 10 000 kappaleen erä Lahtikoita. Kymmenen olutpulloa tai -tölkkiä vetävän korin voi ostaa vain tyhjänä. Lahtikko ei ole pantillinen monipakkaus kuten edeltäjänsä, vaan käyttöesine.
Lahden Erikois Pils 4,5 % on alkuperäänsä kunnioittava saksalaistyylinen täysmaltaasta pantu pohjahiivaolut. Se on saman tyylinen kuin vuonna 1935 markkinoille tullut edeltäjänsä. Erikois Pils on valmistettu liki alkuperäisellä reseptillä.
Maaliskuun lopulla myyntiin tuleva Lahden Erikois IPA 4,7 % on hedelmäinen, kullankeltainen ja voimakkaan katkeroinen pintahiivaolut. Maultaan se on selkeä ja puhdaspiirteinen.

Lahden Erikoisen etikettejä vuosien varrelta. Kuvat: Hartwallin arkisto.

Perinteinen olutmerkki

Lahden Erikois -tuotemerkki perustettiin vuonna 1930. Kieltolaki oli voimassa vuoteen 1932, ja ensimmäiset Erikois-oluet olivat mietoja ja tummia. Vaalea Lahden Erikois Pils korkattiin vuonna 1935.
1950-luvulla Lahden Erikois-olutta mainostettiin vitamiinipommina seka terveyttä ja voimaa tuovana juomana.
1960-luvun puolenvälin tienoilla Mallasjuoman oluita alettiin saada koko maasta ja Erikois-oluet saivat runsaasti uusia ystäviä.
Lahden Erikois -oluen historia kisajuomana on pitkä. Kesällä 1969 Mallasjuoma järjesti hiihtoviestin Lahden keskustassa. Asvaltilla sivakoivat erilaiset joukkueet ravintolatirehtööreistä tarjoilijoihin. Ilonpitoa seurasi 20 000 kannustajaa paikan päällä Erikois-olutta siemaillen.
Lahden Erikoisoluen vanhat tv-mainokset Ylen Elävässä Arkistossa
Spede Pasanen Mallasjuoman sammakkomiehenä
Nimikilpailun voittaja Lahden Erikois-B
Ohran maltainen matka pellolta pulloon

CategoriesJuomat Olut

Facebook Comments