S

Superkokki Michel Bras tuli Mänttään – ja on ihan metsässä

Mäntän Serlachius-museo ympäristöineen muuttui eilen festivaalialueeksi, kun Food Camp Finlandin järjestämä ruokailu- ja taidetapahtuma Food & Art käynnisti kolmipäiväisen ohjelmistonsa.
Mukana on ennennäkemätön joukko Michelin-tason keittiömestareita ja palkittuja huippukokkeja ympäri Eurooppaa. Kenties odotetuin heistä on maailman parhaimpien keittiömestareiden joukkoon valittu ranskalainen, kolmen tähden Michel Bras.
Michel Bras, 70, nimi keikkuu joka vuosi Le Chef: 100 of The Best Chefs in the World -listan kärjessä. Ammattilaiskyselyssä Michelin-palkitut kokit antavat tunnustusta kollegoilleen. Vuonna 2016 Bras äänestettiin maailman parhaimmaksi keittiömestariksi ja tänä vuonna hän sijoittui neljänneksi.

Miten ravintolamaailman supertähti Michel Bras päätyi Suomeen?

”Tänä vuonna Food & Art -tapahtuman teemana on museoravintoloiden keittiömestarit maailmalla. Haaveenamme oli saada Café Bras -ravintolaa Ranskan Rodezissa Soulages-museon yhteydessä pyörittävä Bras mukaan”, tapahtuman isä, ravintoloitsija Pekka Terävä kertoo.
Kontakti Brasiin löytyi yhteisen tutun, Suomen Yhdysvaltain suurlähetystössä keittiömestarina työskentelevän Sylvain Floirac’n, kautta. Jo eläkkeelle siirtynyt Bras kiinnostui tapahtumasta, ja lupautui valmistamaan oman annoksensa Chef’s Menu -illalliselle. Suomeen hän saapui jo muutama päivä ennen tapahtumaa – tutustuakseen paremmin paikallisiin raaka-aineisiin ja suomalaiseen ruokakulttuuriin.
”Ajatus ruoan ja taiteen yhdistämisestä kiehtoo minua ja olen odottanut innolla, miten tämä toteutuu”, Bras sanoo ja kehuu samalla Suomen tehneen häneen lähtemättömän vaikutuksen.

Mäntän metsiin halunnut Michel Bras tykästyi erityisesti sieniin. Kuva Julius Konttinen.

”Koen etuoikeudeksi saada paikan päälle yhden kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista keittiömestareista. Hän on toiminut mentorina lukuisille palkituille kokeille, myös tapahtumaan osallistuville Michelin-kokeillemme. Onkin fantastista, että täällä Suomen Mäntässä heillä on mahdollisuus tavata esikuvansa”, Terävä iloitsee.
Food & Art -tapahtuma kokoaa ravintolamaailman huiput Mäntän Serlachius-museon ympäristöön 24.-26.8.
Kotimaisten keittiömestareiden lisäksi paikalle saapuu vierailevia tähtiä Italiasta, Espanjasta, Ranskasta, Hollannista, Ruotsista ja Venäjältä.
Oman osuutensa Chef’s Menu -illallisesta valmistavat Josean Alija (Espanja) ravintola Neruasta, Guggenheim Bilbaosta, Joris Bijdendijk (Hollanti) Rijksmuseumista Amsterdamista, Remo Capitaneo (Italia) ravintola Enrico Bartolinista, Museo Mudecista Milanosta, Paul Svensson Tukholman Fotografiskasta, ja Henry Tikkanen Ravintola Göstasta, Serlachius-museo Göstasta. Tiimissä ovat myös Eero Vottonen ja Arto Lappalainen sekä Vuoden Kokki 2017 Mattias Åhman.
Venäläisestä setistä, H****n pitkästä lounaasta Mäntän Klubilla vastaavat Maxim Shalavin pietarilaisesta  Stroganoff Steak House -ravintolasta, sekä Andrey Vlasov Pietarin Russian Vodka Room -ravintolasta.
Loppuunmyyty Chef’s Menu tarjoillaan Ravintola Göstassa kolmena iltana.
Tarkemman festivaaliohjelman löydät täältä.
Kuvat:Julius Konttinen

CategoriesYleinen

Facebook Comments