Jos helsinkiläinen keittiö on olemassa, se on täällä: ranskalaisen keittiön pohja, ruotsalaisia heijaa-huutoja, kotimaisia raaka-aineita ja venäläistä raskautta. Käytännössä se tarkoittaa konstailematonta, klassista, pienin oivalluksin ladattua, rosoisesti hienostelevaa, mutta varmasti täyttävää ja mieltä kohottavaa ateriointia. Ei siis elämää pelkäävää pekkapuskailua, vaan suolaa on siellä, mihin se kuuluu, eikä voitakaan pihistellä.

Listan uutuudet syntyvät perinteisesti tiimityönä, eikä keittiöstä nouse ajalle tyypillistä ns. huippukokkia ylitse muiden – tähdet istuvat salissa.

Yrjö Hepolammen vuonna 1924 perustama Kosmos täyttää tänä vuonna 100 vuotta, ja se on villienkin taiteilijavuosien aikana ollut aina kelpo ruokaravintola. Klassikoksi ei voi ilmoittautua, täytyy elää klassikon elämä. Yrjön tyttären Katri Hepolammen jälkeen tyttären tytär Irina Hepolampi jatkoi Kosmoksen uskollisella linjalla. Vetovastuussa on nyt jo neljäs sukupolvi: Kiira Hepolampi.

Palvelu Kosmoksessa on sujuvaa, tuttavallista ja tarpeen tullen autoritaarisen etäistä. Perinnetietoista ovat myös valkoiset pöytäliinat ja salihenkilökunnan mustavalkoiset asut.

Klassikon tunnelma on yhä ainutlaatuinen. Vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen aivan omalla linjallaan toimiva Kosmos on nähtävyys sinänsä. On hyvä tietää, että kaikki tässä maailmassa ei muutu.

Kosmos on ollut Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listalla vuodesta 2004 lähtien, jolloin äänestys perustettiin. Tähän ei pysty muu kuin klassikko, joka lunastaa paikkansa joka vuosi.

Äänestäjiltä
”Taattua laatua. Klassikko isolla K:lla, ihan sydän pakahtuu. Pitää tyylinsä, laatunsa ja linjansa. Kateenkorvaa, munuaisia, maksaa – kenellä muulla nämä ovat samalla listalla? Hienostunut, perinteinen palvelukulttuuri. Kosmos vaan on niin sitä, mitä oikean klassisen ravintolan tuleekin olla. Satavuotias Stadin Helmi!”

Kuva: Andres Teiss.

Kosmos
Kalevankatu 3, 00100 Helsinki
Verkossa 
Facebook 
Instagram 

 

 

CategoriesYleinen

Facebook Comments