Yrjö Hepolammen vuonna 1924 perustama Kosmos on villienkin taiteilijavuosien aikana ollut aina kelpo ruokaravintola. Klassikoksi ei voi ilmoittautua, täytyy elää klassikon elämä. Yrjön tyttären Katri Hepolammen jälkeen tyttären tytär Irina Hepolampi on jatkanut Kosmoksen uskollisella linjalla. Mukana on nyt jo neljäskin sukupolvi: Kiira Hepolampi.

Jos helsinkiläinen keittiö on olemassa, se on täällä: ranskalaisen keittiön pohja, ruotsalaisia heijaa-huutoja, kotimaisia raaka-aineita ja venäläistä raskautta. Käytännössä se tarkoittaa konstailematonta, klassista, pienin oivalluksin ladattua, rosoisesti hienostelevaa, mutta varmasti täyttävää ja mieltä kohottavaa ateriointia. Ei siis elämää pelkäävää pekkapuskailua, vaan suolaa on siellä, mihin se kuuluu, eikä voitakaan pihistellä. Listan uutuudet syntyvät perinteisesti tiimityönä, eikä keittiöstä nouse ns. huippukokkia ylitse muiden – tähdet istuvat salissa.

Palvelu Kosmoksessa on sujuvaa, tuttavallista ja tarpeen tullen autoritaarisen etäistä. Perinnetietoista ovat myös valkoiset pöytäliinat ja salihenkilökunnan mustavalkoiset asut.

Klassikon tunnelma on yhä ainutlaatuinen.

Äänestäjiltä
”Klassikko, joka ei petä eikä sammu. Legenda, joka pitää kokea. Puhutteleva lista. Asiantuntevasta ja meritoituneesta henkilökunnasta huokuu ylpeys omaa työtään kohtaan. Ehdoton paikka viedä vieraita illalliselle. Vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen aivan omalla linjallaan toimiva Kosmos on nähtävyys sinänsä.”

2021 (47)
2020 (37)

Kosmos
Kalevankatu 3, 00100 Helsinki
Verkossa 
Facebook 
Instagram 

CategoriesYleinen

Facebook Comments