V

Vuoden matkailuhenkilö on Tjäreborgin Jessica Virtanen – kotimainen kohde Rantasalmen Järvisydän

Matkailutoimittajien Kilta on nimennyt Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtasen Vuoden 2020 matkailuhenkilöksi. Kotimaan matkakohde on Järvisydän ja ulkomaan kohde Georgia. Palkinnot luovutettiin Helsingin Matkamessuilla torstaina.

Jessica Virtanen tuli suomalaisille tutuksi brittiläisen Thomas Cook -konsernin tehtyä konkurssiin viime syyskuussa. Suomessa yhtiötä edusti Tjäreborg, jonka matkoilla oli konkurssin tapahtuessa 3000 matkustajaa. Heidät piti saada lennätettyä kotiin.

Konkurssiuutisten levittyä tv-uutisissa nähtiin Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen selittämässä rauhallisesti, mistä on kysymys, miten yhtiö aikoo toimia lähipäivinä ja lopettaako Suomen kolmanneksi suurin matkanjärjestäjä toimintansa. Virtanen antoi konkurssille suomalaiset kasvot.

”Jo seuraavana päivänä Tjäreborgin lennot jatkuivat ja vain muutama lento jouduttiin perumaan. Jessica Virtasen toiminta median puristuksessa oli esimerkillistä. Sellaista ei ole aiemmin koettu. Hän kertoi, että matka jatkuu ja suomalaiset pääsivät koteihinsa”, Matkailutoimittajien Killan valintaraati perustelee.

Virtanen aloitti työnsä matkailualalla tyypillisesti kohdeoppaana vuonna 1996. Tjäreborgille hän siirtyi 2003. Thomas Cookin pohjoismaiset osat eli Ruotsissa ja Norjassa toimiva Ving, Tanskan Spies ja Tjäreborg sekä lentoyhtiö Sunclass Airlines jatkavat toimintaansa norjalaisen hotellimiljardööri Petter Stordalenin ostettua yhtiöt yhdessä tunnettujen sijoittajien kanssa.

Jessica Virtanen (vas.) on Vuoden 2020 matkailuhenkilö. Kuva: Heikki Kähkönen.

Kotimaan matkakohde on Rantasalmen Porrassalmella toimiva majoitus- ja elämysyritys Järvisydän.

Järvisydämen matkailutoiminta käynnistyi jo 360 vuotta sitten, kun Ruotsin kuningas Kaarle X Kustaa ja Venäjän tsaari Aleksei I päättivät Pohjan sodan jälkeen 1658, että yksi Suomen halki kulkevista viittateistä kulkee Rantasalmen kautta.

Vähän aikaisemmin Heiskasen suvun päämies oli saanut 600 hehtaaria maata Porosalmelta kiitoksena hyvästä sotilaspalveluksesta Ruotsi-Suomen armeijassa. Kuninkaan lahjoituksen vastineeksi Heiskaselle tuli velvoite rakentaa kestikievari viittatien varrelle.

Kuva: Sampo Luukkainen.

Tänään kestikievari tunnetaan nimellä Hotel & Spa Resort Järvisydän. Yritys ja kartano ovat koko ajan kulkeneet samassa suvussa. Nykyinen toimitusjohtaja Markus Heiskanen edustaa jo 11. polvea yrityksen johdossa.

Järvisydämen toiminta perustuu kestävään ja vastuulliseen matkailuun. Yrityksellä on muun muassa oma aurinkovoimala.

”Järvisydän on varsinainen elämysmaailma, joka tarjoaa hotelli-, ravintola-, kylpylä- ja muita aktiviteettipalveluita ympäri vuoden. Erikoisuutena on kokonaan kallioon louhittu kylpylä, jonka vesi lämmitetään Saimaan järvienergialla ja maalämmöllä”, perusteluissa todetaan.

Kuva: Alexander / SaimaaHoliday.

Vuoden ulkomaan kohde Georgia sykkii vanhaa kulttuuriperinnettä, alkuviiniä ja maukasta ruokaa.

Georgia kasvattaa suosiotaan suomalaisten matkailukohteena. Pääkaupunkia Tbilisiä pidetään yhtenä Euroopan tämän hetken hipstereimmistä kaupungeista.

”Tbilisissä on tunnelmallinen vanha kaupunki, mahtavia monumentaalisia rakennuksia ja uutta wau-arkkitehtuuria. Kaupungissa on myös jännittäviä vanhoja rikkikylpylöitä, joista kaupunki on saanut nimensä. Sana tbilisi tarkoittaa paikallisella kielellä kuumaa paikkaa”, valintaraati kertoo perusteluissaan.

Tbilisi on sekoitus vanhaa ja nykypäviän arkkitehtuuria. Kuva: Pixabay.

Georgian erikoisuuksia ovat paikallinen kvevri-viini ja moniääninen laulu, jotka molemmat kuuluvat UNESCO:n aineettoman kulttuurin maailmanperintöluetteloon. Viini ja laulu liittyvät olennaisesti yhteen osana Georgian vuoristokansojen kulttuuriperinnettä. Alkuviinien valmistus ulottuu lähes 8000 vuoden taakse.

Monilla maaseudun viinitiloilla on kartanotyylistä majoitusta ja ravintoloita. Vuoristoalue tarjoaa upeita patikointireittejä ja Batumin kaupunki eksoottisen ja rentouttavan lomakohteen Mustanmeren rannalla. Hintataso Georgiassa on suomalaiselle matkailijalle edullinen.

Georgialainen kvevri-viini kypsyy maahan upotetuissa saviastioissa. Kuva: Georgian Wine Exporters.

Matkailutoimittajien Kilta on matkailualaa seuraavien ammattikirjoittajien ja valokukuvaajien yhdistys. Kilta on perustettu vuonna 1969 ja siihen kuuluu noin 100 jäsentä. Yhdistyksen puheenjohtaja on Reijo Härkönen. Kilta on jakanut kunniakirjoja vuodesta 1972 lähtien.

Facebook Comments