V

Viking Linen joulupöydässä syö 170 000 laivamatkustajaa

Viking Linen joulupöydän on suunnitellut Suomen ja Ruotsin Vuoden kokki -tittelillä palkittu ahvenanmaalainen Michael Björklund. Kerrankin menee kuten Strömsössä: jouluruokia on Suomesta, Ruotsista sekä Ahvenanmaalta. Björklundin lupaus on, että mukana ovat tunne, perinteet, paikallisia erikoisuuksia, sesongin parhaita raaka-aineita ja Peppi-elokuvien karkkikaupan henkeä. Ainoa -ton on se, että kaikki on laktoositonta.
Joulupöytä on tarjolla Viking Linen kaikilla laivoilla 18.11. – 26.12.2016.

Viking Linen joulupöytä
Michael Björklundin joulupöydän erikoisuus on vanhanajan karkkikauppa -tyyppinen kattaus ja tunnelma. Mutta tarjolla on myös oikea karkkikauppa Peppi-elokuvien henkeen.

”Joulupöydän tarjonta on niin runsas, että on otettava useampi risteily ennen kuin on syönyt kaikkea. Jos edes yrittää, tanssilattialla voi olla aika tyhjää”, Michael Björklund lupaa.

Viking Linen joulupöydän lukuja:
Noin 170 000 matkustajaa syö joulupöydässä.
keittiöhenkilökuntaa on laivoIlla yhteensä 210 henkeä.
Lohta kuluu 18 000 kg
Lipeäkalaa 6500 kg
Silakkaa 3500 kg
Joulukinkkua 13 000kg
Sinappia 500 kg
Tanskalaista maksapasteijaa 1200kg

Ahvenanmaalla kasvaneen Björklundin joulumenussa näkyvät tietenkin Ahvenanmaan 6700 saaren ja luodon saarivaltakunnalle tyypilliset ruokaperinteet.

Viking Linen joulupöytä
Joulupöydän kalaosiossa on tarjolla silliä ja silakkaa kymmenien vaihtoehtojen verran.

Suomalaisia jouluperinteitä menussa edustavat porkkana-, lanttu- sekä perunalaatikko, jonka kuohkea koostumus sekä perunan ja siirapin aikaansaama makeus on kinkun mainio kumppani.
Myös savukala on suomalaisen joulupöydän vakioherkku. Björklund on ottanut vaikutteita myös äidiltään, joka on kotoisin Karjaalta.
Lipeäkala on ruotsalaisen joulupöydän antia, jonka kanssa moni tuskailee, mutta kun se nautitaan tuoreiden herneiden ja valkokastikkeen kera ja viimeistellään jauhamalla päälle ripaus maustepippuria ja oheen asetellaan vielä rapeaksi paistettua pekonia, niin lipeäkala saa uusia ystäviä.
Lipeäkala
Lipeäkalaa ruotsalaisittain: tuoreiden herneiden ja valkokastikkeen kera.

Joulupöydän kalasäilykesuosikki on silakka. Se on valmistettu sillin tavoin, mutta nahattomista fileistä. Silliä ja silakkaa kymmenissä muodoissa.
”Toivomukseni on, että simput syödään nyt jouluna pois häiritsemästä kalastajien verkkoja”, Björklund naurahtaa.
Savustettua simppua
Kalapöydän erikoisuutena ovat savustetut simpunpyrstöt Bengt Mattssonilta Ahvenanmaalta sekä savustetut lohen evät.

Runsaudesta kertovat katkaravut, siian ja muikun mäti, pikkelöity punasipuli, ruskeat pavut, lihapullat, keitetyt ja paistetut valko- ja punakaalit, janssoninkiusaus, inkiväärimakkara, glögillä glaseeratut possun ribsit, lukuisat kastikkeet , teurasohranjyvät ja mm. appelsiiniriisi ym.
Kinkun kanssa on tarjolla Björklundin Smakbyn-ravintolan ohjeen mukaan laivalla valmistettua kotisinappia, joka on väkevää ja makeaa.
Viking Linen joulukinkku
Kinkku on Viking Linen joulupöydän keskipiste, punertavana ja hieman lämpimänä tarjoiltuna ja joka leikataan linjalla skarverissa suoraan asiakkaan lautaselle. .

Joulupöydän ruokajuomaksi Björklund itse valitsee mieluiten puolitummaa jouluolutta. Palanpainikkeena hän suosii maustettuja snapseja, mutta myös maustamattomat käyvät, sillä pöytä itsessään tarjoaa makuja.
Jouluun kuuluu myös juustovalikoiman lisäksi makeita herkkuja, joten jälkiruokapöytä on yhtä lailla runsas jäätelöineen, kinuskeineen ja suklaineen, joka takaa ruokailulle makean päätöksen.
Appelsiiniriisi ja pähkinät ovat lainaa ruotsalaisesta joulupöydästä.
Appelsiiniriisi ja pähkinät ovat lainaa ruotsalaisesta joulupöydästä.

Joulupöytä tarjoaa myös kahdeksan vegevaihtoehtoa, ja Björklundin mukaan on kokille haastavaa ymmärtää, mikä niissä on joulun perinteen ja hengen mukaista.

CategoriesYleinen

Facebook Comments