U

Uusia ravintoloita: Helsinki, Tampere, Vaasa, Hongkong

Vuoden kokit, pitkään Göteborgissa vaikuttanut Mattias Åhman, ja Ahvenanmaan voimahahmo Michael Björklund sekä Helsingin Kuu-ravintolasta ja Vaelsa Taverna e Pizzeriasta tuttu Simon Selin ovat julkistaneet vuonna 2019 avautuvan Fiskets Husin suunnitelmat. Uusi hulppea rakennus nousee Vaasan Kalarantaan vanhan kalahallin paikalle.
Ennakkotietojen perusteella rakennukseen tulee dream team -kolmikon pyörittämä ravintola ja baari, mutta myös kala- ja lihakauppa Köttdisken, jonka takana on Isabella Asplund. Myös Pohjanmaan kalastajayhdistys avaa rakennukseen toimiston ja tiedotuspisteen, josta saa ajanmukaista tietoa kaloista sekä kalastuksesta.

Fiskets hus, suunnitelman ensivaihe. Kaupunki katsoi rakennuksen liian massiviseksi ja sitä jouduttiin typistämään myöhemmissä suunnitelmissa päistään. Kuva SKiss/ACH Arcitecture.

Vastaava konsepti toimii Norjan Bergenissä ja se on noussut Norjan yhdeksi suosituimmista matkailukohteista.
Bergenin kalahalli. Kuva: Edel Biesel Arkitekter / Norbert Miguletz

Pinchos, Turku ja Helsinki
Ruotsin nopeassa vauhdissa valloittanut Pinchos tulee nyt Suomeen. Ruotsissa Pinchoseja on jo lähes 50 ja parikymmentä ravintolaa on parhaillaan rakenteilla eri puolilla Pohjois-Eurooppaa. Ensimmäinen Suomen franchise-ravintola aukeaa äitienpäiväviikolla Turkuun Aurakatu 5:teen, toinen pian Helsinkiin Iso Roobertinkadulle.
Suomen Pinchosin takana ovat Jani Lahtinen, Markus Selin, Jari Komulainen, Turun Olavin Krouvista tuttu Christer Ekqvist, Jukka Jalonen, Sami Karranto sekä Ruotsista Global Retail Strategy, joka on keskittynyt myymään ruotsalaisia konsepteja maailmanlaajuisesti. Suomen lisäksi ryhmittymällä on Baltian oikeudet. Ensisijaisesti ryhmittymä toteuttaa kaikki paikat itse, eikä franchising-yrittäjiä haeta.
Pinchosissa on suuri valikoima pieniä annoksia. Kaikki eivät pidä kaikesta, mutta jokainen pitää jostakin. Siksi Pinchos tarjoaa maailman kaikilta nurkilta makuja: Espanjasta quesadillaa, Aasiasta dumplingseja Aasiasta, Ranskasta crème brûléeta, hummusta lähi-idästä jne. Kaikki annokset ovat tapas-kokoa, joten hinnoittelu näyttäytyy edullisena. Tässä on ruotsalaisen pinchos-ketjun avain.
Kuva Ruotsin Pinchos-verkkosivut.

Sama maailmoja syleilevä ajatus koskee myös juomatarjontaa: mojitoa, sangriaa, oluita, viinejä sekä leikkisiä drinkkejä sateenkaaren väreissä.  Juomatoimittajana toimii Hartwall.
Pinchos on samalla äppi-ravintola, jossa lähes kaiken voi hoitaa kännykällä pöytävarauksesta tilaamiseen ja maksamiseen. Itse asiassa Pinchosiin ei voi vain marssia sisään, vaan sisäänpääsykin hoidetaan kännykällä, jotta ruuhkahuipuilta vältytään. Asiaan kuuluu tietenkin bonusjärjestelmä.
Pinchos
Aurakatu 5, Turku
Eric Räty ja Arbor, Hongkong
Jaakko Sorsan lisäksi miehemme Hongkongissa on Eric Räty, joka on työskennellyt Honkkarissa vuodesta 2014 lähtien.
Torstaina 12.4.2018 aukeaa uusi ravintola Arbor (latinaksi puu), jota operoi Gourmet Dining Group. Yhtiöllä on jo plakkarissa Michelin-tähdellä kruunattu ravintola Epure, joka keskittyy päivitettyyn ranskalaiseen keittiöön.
Arbor sen sijaan yhdistää Rädyn ohjauksessa suomalais- aasialaista luontosuhdetta, metsää ja sesonkeja, sekä ranskalaisen keittiön tekniikoita ja lähinnä japanilaisia raaka-aineita.
Pomollakin on pomo: Eric Räty vasemmalla. Nicholas Boutin (oik.) on yhden tähden kaveri sisarravintola Epuressa ja samalla Group Executive Chef. Kuva Facebook.

Eric Räty on yksi päämäärätietoisimmin maailmalle pyrkineistä suomalaiskokeista. Räty aloitti kokkiopiskelijana Chez Dominiquen tiskissä sekä harkkarina. Pian hän siirtyi Saksan Wolfsburgiin kolmen tähden ravintola Aqua:an, josta tie vei takaisin Chez Dominiqueen. Kun Dompassa pantiin ovet kiinni, Räty ja Toni Toivanen pitivät tilassa kulttimainetta niittänyttä pop up -ravintola Sandlådania pari kuukautta. Vuodesta 2014 lähtien Räty on ollut Hongkongissa, jossa hän aloitti The Upper House -luksushotellin Cafe Gray Luxe -ravintolassa.
Tyvestä puuhun, tiskistä Arboriin. Hienon kokin hieno tarina.
Arbor 
25/F H Queen’s, 80 Queen’s Road Central, Central, Hong Kong
Kajo, Tampere
Tampereen Lapland-hotellin ravintola Dabbalissa keittiömestarina työskennellyt Veli-Matti ”Vellu” Lampinen, samaisessa Dabbalissa vuoropäällikkönä työskennellyt Marko Simunaniemi ja Tampereen kauppahallin 4 Vuodenajassa kokannut Panagiotis Lykoudis avaavat uuden Kajo-ravintolan Tampereen Rautatiekadulle.
Kajo lupaa luonnonläheisiä makuja yhdistämällä Lampisen tuntemat suomalaiset luonnon antimet ja välimerellisen keveyden, sillä Lykoudis tuntee Kreikan villiyrtit. Kajon ideaan kuuluu sosiaalinen syöminen ja annosten jakaminen.
Kajo avautuu keskiviikkona 18.4.2018.
Ravintola Kajo
Say Cheese, Helsinki
Say Cheese on juuston juhlaa eri muodoissa ja siten juuston rakastajan taivas. Koska kyse on juustoista, myös viinilista on paritettu juustojen kanssa laulavaksi.
Aussie Bar -ravintoloista tutut Bejay Visser ja Peter Gallagher ovat juuston intohimoisia ystäviä, ja koska Helsingissä ei ole juustoravintolaa sellainen on täytynyt perusta itse. SOUP-cateringin perustaja, alun perin walesilainen keittiömestari Christopher Daren lyöttäytyi mukaan ja hän on luonut ravintolalle menun, jossa yhdistyvät leikkisyys sekä Christopherin oma luonnollinen ruoanlaittotyyli, johon liittyy myös vahva kasvisosaaminen.
Kuva Say Cheese Facebook-sivut

Say Cheese on pop up -ravintola ja se on auki keskiviikosta lauantaihin kello 17–23 joulukuun loppuun saakka osoitteessa Vilhonkatu 6 Helsingin keskustassa.
Say Cheese

CategoriesRavintolat

Facebook Comments