T

Tamperelaispanimo moninkertaistaa koko Suomen olutviennin Kaukoitään

Pyynikin käsityöläispanimon julkistama vientisopimus Japaniin on arvoltaan jopa miljoonan euron luokkaa. Yhtiö vie kolmen seuraavan vuoden aikana olutta Kaukoitään puoli miljoonaa litraa. Viime vuonna Suomen Japanin-olutvienti oli vain 16 500 litraa.

Tamperelainen Pyynikin käsityöläispanimo kertoi perjantaina tehneensä suuren vientisopimuksen Japaniin yhteistyössä IROAD Companyn kanssa. Sopimus on kolmivuotinen. Pyynikin oluita tulee myyntiin ympäri Japania.

”Laskelmiemme mukaan vienti on tänä vuonna noin 100 000 litraa, ensi vuonna 150 000 litraa ja kasvaa 2021 yhteensä 250 000 litraan. Sopimuksen arvo on jopa miljoonan euron luokkaa”, kertoo olutmestari ja panimon perustaja Tuomas Pere Viidelle Tähdelle.

Pyynikin olutmestari Tuomas Pere julkisti suuren olutkaupan Japaniin perjantaina. Kuva: Andres Teiss.

Suomalaiset panimot ovat tehneet vientiponnistuksia Kaukoitään jo usean vuoden ajan. Varsinaisia suuria tilaisuuksia on kuitenkin saatu odotella.

Kiina on ollut pääkohteena, mutta sinne tehdyt vientikaupat ovat pikkuhiljaa hiipuneet. Vielä 2015 suomalaisia mallasjuomia vientiin Kiinaan yli 50 000 litraa, mutta viime vuonna määrä supistui reiluun 8000 litraan. Japanin-vienti on ollut enimmillään vain 24 000 litraa.

Neljännesmiljoonaan litraan vuodessa nouseva sopimus kolminkertaistaa koko Suomen olutviennin Kaukoitään.

Tullin tilastojen mukaan Kiinan, Etelä-Korean ja Japanin yhteenlaskettu olutvienti oli 130 000 litraa viime vuonna.

”Japaniin on lähdössä meiltä kuutta eri olutta heti kun ne on saatu sertifikoitua. Tämä on meille merkittävä kauppa ja osa kasvustrategiaamme viennin osalta. Kauppa avaa meille ovet Aasian markkinoille”, kertoo Pyynikin käsityöläispanimon hallituksen puheenjohtaja Rauno Pere.

Suomen olutvienti Japaniin ja Kiinaan (litraa).

Tamperelaispanimo on kasvamassa Suomen erkittävimmäksi oluita ulkomaille vieväksi pienpanimoksi. Joulukuussa yhtiö sopi Lidlin kanssa vientisopimuksen, joka kattaa 12 Euroopan maata. Sopimus Japaniin on jopa suurempi kuin Lidlin-kauppa. 

Tulevan kesän aikana Pyynikin käsityöläispanimo lisää valmistuskapasiteettiaan. Tänä vuonna tavoitteena on 2 miljoonan litran tuotanto. Vuonna 2018 panimo valmisti oluita 1,35 miljoonaa litraa.

Heikki Kähkönen

Pääkuvassa:  Jorge Mario Beltrán-Sánchetz (vas.) ja olutmestari Tuomas Pere esittelevät Pyynkin käsityöläispanimon vientimaita, joiden joukossa on nyt Japani.

 

CategoriesOlut

Facebook Comments