S

Suurin osa Helsingin ravintoloista haluaa sulkea terassinsa nykyistä myöhemmin

Arviolta vain joka viides ravintola saa pitää terassinsa auki iltakymmenen jälkeen Helsingissä. Valtaosa ravintoloista haluaa terasseilleen nykyistä pidemmät aukioloajat.
Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa kyseli pari viikkoa sitten jäsenyrityksiltään terassien aukioloajoista Helsingissä. Peräti 80 prosenttia terassiyrittäjistä haluaisi sulkea ulkoanniskelualueensa nykyistä myöhemmin. Suurin aukiolon rajoittaja on anniskelulupa.
Suurin osa kyselyyn osallistuneista yrittäjistä kertoo, että ravintolan terassin aukioloaikaa on rajoitettu joko anniskeluluvassa tai liikehuoneiston vuokrasopimuksessa. Liikehuoneiston vuokarasopimukseen usein kirjataan erikseen pykälä ulkotarjoilualueen aukioloajasta

Monet terassit sulkevat ovensa lämpiminä kesäiltoina liian varhain. Kuva: Heikki Kähkönen.

Terassit auki asuintalojen lähellä vain 22:een saakka.

Taustalla on Helsingin yleisten töiden lautakunnan päätös, jonka mukaan terassien aukioloaika päättyy kello 22. Aikarajoitusta määrittelevät myös kiinteistöjen omat järjestyssäännöt.
”Voisimme hyvin lopettaa musiikin soiton iltakymmeneltä, kunhan saisimme pitää asiakkaat ulkona puoleenyöhön asti. Nykyisellä päätöksellä menetämme tuloja, sillä terassin mennessä kiinni klo 22 asiakkaat poistuvat meiltä muualle”, eräs kyselyyn vastannut kirjoittaa.
Puoleenyöhön terassin saa pitää auki 19 prosenttia ja aamukahteen enää 8 prosenttia vastanneista. Aukiolojen laajentaminen on MaRan mukaan monimutkainen prosessi. Jokainen muutos käydään läpi tapauskohtaisesti.

Terassilla voi tupakoida, mutta juomaa ei saa mukaan, vaikka asutusta ei olisi lähimailla.

”Terassimme on kävelykadulla ja mielestäni siellä saisi kesäisin olla terassit auki vaikka 24:ään asti. Kesällä on kiva istua myöhään ulkona ja nauttia vuoden parhaimmasta ajasta,” toinen yrittäjä kirjoittaa.

Monilla terasseilla sallitaan tupakointi kello 22 jälkeen, mutta juomia ei saa ottaa silti mukaan. Kuva: Heikki Kähkönen.

Kolmas ravintolayrittäjä ei ymmärrä, miksi tupakointi on terassilla sallittua puolenyön jälkeen, mutta ulos ei saa ottaa mukaan juomia. Meluhaittojakaan ei ole, koska lähimmät asunnot ovat merenlahden toisella puolella.
”Meillä hääjuhlat kestävät kesällä 02:een, mutta terassilla anniskelu loppuu klo 24. Asiakkaiden on hankala ymmärtää, miksi juomien kanssa ei voi mennä lämpimänä kesäiltana terassille, kun juhla vielä kestää. Typerää byrokratiaa!”
Kyselyyn vastasi 114 yritystä.

Facebook Comments