S

Salakuljettaja Algot Niska saa oman tislaamon ja kapakan Tallinnaan

Kieltolain ajan tunnetuin pirtun salakuljettaja Algot Niska saa nimikkoravintolan ja -tislaamon Tallinnan satamaan. Kapakka ja viinatehdas ovat perusteilla Tallinkin kotisatamana olevan D-terminaalin viereen Lootsi-kadulle. Samassa Viron museoviraston suojelemassa makasiinikorttelissa toimii Kochi Ait -panimoravintola.
Hankkeen taustalla on kansainvälinen joukko ravintola-alan, juomanvalmistuksen ja markkinoinnin ammattilaisia. Algoth OÜ:n nimellä toimivan yrityksen suomalaisomistajiin kuuluu muun muassa Juha Kannisto. Tislaajaksi on palkattu Suomen piepanimopiireistä tunnettu Juha Väänänen.

Tislaajamestari Juha Väänänen tarttuu tarvittaessa ukuleleen. Kuva: Heikki Kähkönen.
Tislaajamestari Juha Väänänen tarttuu tarvittaessa ukuleleen. Kuva: Heikki Kähkönen.

Päätuotteina Algoth-tislaamo valmistaa vodkaa ja giniä. Nykyaikaiset laitteet mahdollistavat rommien ja viskien valmistuksen.
Algoth Distillery and Bar -nimisen ravintolan on tarkoitus avata ovensa heinäkuun puolivälissä. Lootsi-kadulle on tulossa 160-paikkainen merihenkinen kapakka, jonka antiin kuuluvat talon omien tisleiden ja cocktailien ohella street food -tyyppinen ruoka sekä runsas elävän musiikin tarjonta.
Ravintolasta vastaa sktolantilaissyntyinen John Hardie, jonka omistukseen kuuluvat Tallinnan Vanhankaupungin olut- ja viskiravintolat The Highlander Scottish Pub ja Mad Murphy’s Irish Bar.
Nimensä mukaisesti yritys tähtää ottamaan tuotteillaan osan Suomeen suuntautuvasta viinarallista. Ravintola järjestää myös ryhmille opastettuja tislaamokierroksia.
Algot Niska kieltolain (1919-1932) ajan kuuluisin viinan salakuljettaja. Toisen maailmansodan aikana hän salakuljetti juutalaisia pakolaisia Saksan hallitsemilta alueilta. Niska oli myös maajoukkuetason jalkapalloilija.
Hän pelasi Suomen maajoukkueen ensimmäisissä maaotteluissa vuosina 1911–1912 ja osallistui Tukholman olympialaisiin 1912. Iskelmälaulaja Danny on Niskan tyttärenpoika.

Facebook Comments