R

Rehula laittaa alkoholilain liikkeelle

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) aikoo laittaa alkoholilain kokonaisuudsotuksen liikkeelle lähiviikkoina. Rehula kertoi hyvinvoinnin ja terveyden ministerityöryhmälle lakihankkeen etenemisestä torstaina. Uusi laki tulee voimaan aikaisintaan vuoden 2017 puolivälissä.
STM:n tiedotteen mukaan alkoholilain uudistusta on kesän ja syksyn aikana valmisteltu yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Esitysluonnos vaikutusarviointeineen on viimeistelyvaiheessa, ja se lähtee kahdeksan viikon lausuntokierrokselle loka-marraskuun aikana.
Lainsäädännön vaikutustenarviointineuvosto on ilmoittanut ottavansa lakiluonnoksen arvioitavakseen. Arvioinnin käsittelyaika neuvostossa on noin neljä viikkoa.
Rinnakkain lausuntokierroksen kanssa käynnistyy alkoholilain ilmoitusmenettely, jossa Euroopan komissio ja muut jäsenvaltiot arvioivat, onko ehdotettu lainsäädäntö yhteensopiva EU-oikeuden kanssa.
STM muistuttaa, että tässä suhteessa erityinen haaste on, että pienpanimot saisivat poikkeuksena Alkon monopoliin oikeuden myydä valmistamiaan tuotteita, joiden alkoholipitoisuus ylittää päivittäistavarakaupoissa myytävän alkoholin vahvuuden.
Menettely kestää enintään kuusi kuukautta eikä lakia saa Suomessa hyväksyä ennen sitä. Alkoholilain voimaantulo ratkaistaan eduskuntakäsittelyn aikana.

Facebook Comments