R

Ravintola-alalla luvassa musta helmikuu – Verottaja alkoi hakea yrityksiä konkurssiin

Maanantaina voimaan tullut uusi väliaikainen konkurssilaki antaa velkojalle mahdollisuuden hakea velallisyrityksen konkurssiin, jos velallinen ei ole maksanut selvää ja erääntynyttä saatavaa 30 päivän kuluessa maksukehotuksesta. Koronakriisin vuoksi liipaisimella on tällä hetkellä suuri joukko matkailu- ja ravintola-alojen yrityksiä.

Viime toukokuusta lähtien voimassa ollut väliaikainen konkurssilaki sisälsi velallisen suoja, joka kuitenkin päättyi nyt helmikuun alusta. Uusi väliaikainen laki tuo varsinkin verottajalle ja työeläkeyhtiöille mahdollisuuden konkurssimenettelyyn viime vuonna perintään tulleille saatavilleen.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa varoitti jo joulukuussa alaa uhkaavasta konkurssiallosta. Jo ennen lainmuutosta viime viikolla mm. helsinkiläinen ravintola Chapter ja joensuulainen Hotelli ja Ravintola Aada hakivat itsensä konkurssiin.

Maanantaiaamuna verottaja haki konkurssiin helsinkiläisen Juuri Yhtiöt sekä Jyväskylässä toimivan tapahtumaravintolan Midas Entertainmentin. Juuri Yhtiöt omistaa Korkeavuorenkadun arvotestunJuuri-ravintolan. Midas Entertainment on vastannut eri urheilutapahtumien ravintolatoiminnoista.

Korkeavuorenkadulla toimiva Ravintola Juuri haettiin konkurssiin maanantaina. Kuva: Eeropekka Rislakki.

MaRa pitää uuden lain mukanaan tuomaa velallisen suojan päättymistä valitettavana. Järjestön mukaan sitä olisi pitänyt jatkaa ainakin tämän vuoden kesäkuun loppuun saakka. Yrityksen tulee nyt itse olla aktiivinen torjuakseen velkojan hakeman konkurssin.

”Velallisen suojan päättyminen johtaa konkurssihakemusten ja konkurssien aaltoon. Seurauksena on taloudelliset ja inhimilliset kärsimykset yrittäjille, työntekijöille ja heidän perheilleen. Lisäksi yhteiskunnalle aiheutuu merkittäviä kustannuksia”, MaRa totesi lakimuutosta koskevassa lausunnossaan.

Uusi väliaikainen konkurssilaki on voimassa tämän vuoden syyskuun loppuun saakka.

Facebook Comments