P

Puoluekokouksista vähän eväitä ruokakeskusteluun

Suomalainen ruoka maistui enemmän lautasella kuin poliittisissa keskusteluissa ja päätöksissä viime viikonvaihteen puoluekokouksissa. Hallituspuolueista Keskustalle ja Kokoomukselle ruoka on yhä ensisijaisesti maatalous- ja turvallisuuspolitiikkaa. Jatkojalostukseen, kulutukseen ja makuun liittyvät keskustelut jäivät jälleen kovan politiikan jalkoihin. Ravintoloita ja ruoan sosiaalista merkitystä ei muistanut kukaan.
Keskustan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki järjesti Seinäjoen puoluekokouksessa ”Ruokainnovaatioilla menestykseen” seminaarin. Tilaisuuden huomion keräsi nyhtökauran kehittäjä Reetta Kivelä. Linjapuheissaan pääministeri ja puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä väisti elintarviketuotannon ja suomalaisen ruoan kokonaan.
Puoluekokoukselle jätetyissä aloitteissa ruokapolitiikkaan puuttuivat lähinnä keskustanuoret, jotka vaativat ruoan alkuperän ilmoittamista ravintoloissa, ruokahävikkiä kuriin sekä käyriä kurkkuja ja rumia porkkanoita ruokakauppoihin. Parissa keskustanaisten paikallisyhdistysten aloitteissa vaadittiin suomalaisen ruoan käytön lisäämistä sekä ruoantuottajien arvostuksen nostamista.
Kokoomuksen ruokapuheet Imatralla jäivät ennen kokousta julkistetun Maatalouden pelastusohjelman varaan. Siinä elintarvike- ja energiatuotanto ovat ensisijaisesti osa kansallista turvallisuuspolitiikkaa. Suomalaista ruokaa ja elintarviketuotantoa puolue tarkastelee yritystoiminnan kannattavauuden, ympäristöystävällisyyden, eläinten hyvinvoinnin ja järkiperäisen erikoistumisen näkökulmasta. Puheenjohtaja Petteri Orpo sivuutti Sipilän tapaan koko aiheen linjanvedoissaan.
Kokoomus nimitti kolmisenkymmentä vaikuttajaryhmää, joista yksikään ei liittynyt ruokaan tai elintarviketuotantoon. Yhdessä puoluekokousaloitteessa vaadittiin lounasedun käyttörajoitusten poistamista.
Vasemmistoliiton Oulun puoluekokouksessa hyväksytyssä tavoiteohjelmassa puolue vaatii, että elintarviketuotteisiin on merkittävä tuotteen hiilijalanjälki. Pienet tuottajat ja lähiruoka kuitenkin pitäisi vapauttaa merkintävelvoitteesta. RKP:n verkkosivuilta oli puoluekokouksen jälkeen turha etsiä minkäänlaista aineistoa, joka olisi viitannut elintarvike- ja ruoanpolitiikkaan.

CategoriesYleinen

Facebook Comments