P

Pienpanimot tyrmäävät alkoholilakiin lisätyn 500 000 litran käsityöläispanimon rajan

Pienpanimoliitto ei hyväksy uuteen alkoholilakiin kirjattua 500 000 litran ulosmyyntirajaa. Liiton mielestä litraraja on liian matala. Toteutuessaan se jarruttaisi alan kehitystä, eikä kohtelisi kaikkia panimoita tasapuolisesti.
Hallituksen esityksessä uudeksi laiksi on määritelty, että enintään 500 000 litraa alkoholijuomia vuodessa valmistavat panimot saisivat tulevaisuudessa myydä maksimissaan 12-prosenttisia oluita suoraan valmistuspaikalta. Sekä ehdotettu litraraja että siihen liitetty määritelmä käsityöläisolut hiertävät panimoyrittäjiä.
”Alle 12 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien omien tuotteiden myynti suoraan panimolta kuluttajille tulee sallia kaikille pienpanimoille”, liitto vaatii torstaina eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle jättämässään lausunnossa.

Pienpanimon raja on jo laissa 15 miljoonaa litraa. Nyt luodaan uusi raja 0,5 miljoonaan litraa.

Pienpanimon valmistusrajaksi on jo aiemmin lainsäädännössä määritelty enintään 15 miljoonaa litraa vuodessa. Nyt lakiin ollaan kirjaamassa uusi puolen miljoonan litran säädös, joka syrjii osaa alan yrityksistä.
”Litrarajoituksella synnytetään tilanne, jossa menestyvä pienpanimo joutuu toteamaan, että sen ei kannata investoida suurempaan kapasiteettiin kasvaneesta kysynnästä huolimatta. Samalla jää työpaikkoja syntymättä sekä tuotantoon että myyntiin”, liitto muistuttaa.
Pienpanimoliitto esittää koko käsityöläisolut-määritelmän poistamista lakitekstistä.

Facebook Comments