P

Pienpanimot eivät saa etämyyntioikeutta – asian käsittely on raukeamassa eduskunnassa

Eduskunta ei käsittele ennen kesälomia kansanedustaja Jari Myllykosken (vas.) lakialoitetta pienpanimoiden väliaikaisen etämyynnin sallimisesta, koska maan hallitus ei ole vienyt asian valmistelua eteenpäin. Taustalla kummittelee huoli Alkon monopoliaseman säilymisestä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski, kertoo, että pienpanimoiden etämyynti ei etene juhannuksen alla tehtyjen koronalinjausten vuoksi eduskunnassa ja hallituksessa. Näin ollen Myllykosken 29. huhtikuuta tekemän lakialoitteen käsittely uhkaa juuttua eduskuntaan.

Missään tapauksessa asia ei ehdi käsittelyyn ennen eduskunnan kesälomia. Istuntokausi päättyy perjantaina. Syysistuntokausi alkaa 1. syyskuuta. Yhtenä syynä asian kuivumiselle kokoon pidetään mahdollisia vaikutuksia Alkon monopoliasemaan.

”Toiveena oli, että hallitus olisi ottanut aloitteesta kopin ja lähtenyt viemään sitä eteenpäin. Sille tilanne aluksi näyttikin. Nyt näyttää tulevan mahalasku koko aloitteelle”, Myllykoski vastaa Viidelle Tähdelle.

Myllykosken lakialoitteen allekirjoitti 110 kansanedustajaa eli enemmistö eduskunnasta.

Myllykosken lakialoitteessa vaaditaan etämyyntioikeutta pienpanimoille, jotka tuottavat olutta alle 15 miljoonaa litraa kalenterivuoden aikana. Väliaikainen etämyynti kestäisi kuluvan vuoden loppuun ja koskisi pienpanimoiden itse valmistamia enintään 5,5 prosenttisia juomia sekä pienimpien panimoiden käsityöläisoluita.

Pienpanimoille asian käsittelyn hidastelu on suuri pettymys. Nyt jo eronnut valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ehti jo luvata toukokuussa, että hallituksella on yhteinen tahto asian viemiseksi eteenpäin. Nyt se tahto on hiipunut.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä syyttää epäsuorasti STM:ää ja muita hallituspuolueita asian jarruttelusta.

”Pidän aivan uskomattomana, että hallituksen päättämiä esityksiä ei kuulu. Keskustan kanta tässä on selvä ja useaan kertaan lausuttu. Onneksi lakialoite on eduskunnassa sisällä”, Kärnä kirjoitti maanantaina Twitterissä.

Hallitus ei ole ottanut kantaa myöskään Myllykosken ja neljän muun kansanedustajan  aiemmin huhtikuussa tekemään toimenpidealoitteeseen.  Myllykoski, Sinuhe Wallinheimo (kok.), Mikko Kärnä (kesk.), Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Joakim Strand (r.) jättivät 2. huhtikuuta toimenpidealoitteen pienpanimoiden toimintaedellytysten turvaamisesta koronaviruspandemian aikana. 

”Pienpanimoille pitäisi pikaisesti mahdollistaa oikeus myydä omia tuotteitaan kuluttajille verkkokauppansa kautta kotiin kuljetettuna. Tämä toisi suomalaiset pienpanimot koronaviruspandemian aikana samalle viivalle ulkomaisten
toimijoiden kanssa. Näin myös verotulot jäisivät Suomeen sen sijaan, että ne valuisivat ulkomaille”, aloitteessa todettiin.

Raittiusjärjestöt, etunenässä EHYT ry, ovat julkisuudessa vastuneet pienpanimoiden etämyyyntiä.

”Alkoholin kotiinkuljetuksen salliminen voi johtaa alkoholimarkkinoiden avaamiseen ja myös väkevien alkoholijuomien myynnin merkittävään laajenemiseen. Kotiinkuljetus todennäköisesti lisää päihteidenkäytön hallinnan ongelmia perheissä, joissa alkoholia käytetään liikaa”, EHYT kertoi kannanotossaan toukokuussa.

Facebook Comments