P

PAM jyrähti pyhäkorvauksista: Lisien ja palkkojen korotukset toisivat ravintoloihin osaavaa henkilökuntaa

Palvelualojen ammattiliitto PAMin järjestöjohtaja Niina Koivuniemi vaatii ravintola-alan työehtojen parantamista ja viikonlopun lisien korottamista alipalkkauksen sijaan. Koivuniemen mielestä palkkojen nostaminen houkuttaisi osaavan työvoiman takaisin ravintola-alalle.

Koivuniemi vastaa Viidessä Tähdessä julkaistuihin Jorma Railonkosken ja Antti Raunion ravintola-alan sunnuntaityötä koskeviin kirjoituksiin.

Tässä Koivuniemen kommenttikirjoitus kokonaisuudessaan:

Muutama päivä sitten kerrottiin uutisissa miten ravintola-ala kasvaa ja voimistuu. Työnantajaliitto MaRa ry:n johtaja Timo Lappi kertoi kahdesta alaa vaivaavasta ongelmasta. Toisaalta yrittäjät eivät löydä osaavaa työvoimaa ja toisaalta alalla on valtavasti työttömiä.

Ammattikoulusta valmistuu kokkeja, jotka eivät jää alalle. Kokeista on pulaa ihan joka puolella Suomea, ei enää vain pääkaupunkiseudulla.
Minä en keksi mitään muuta konstia saada alalle ammattitaitoista henkilökuntaa kuin työehtojen parantaminen ja lisien nostaminen.

Sadan prosentin sunnuntailisä on hyvä, muttei riittävä. Isommat lisät pitäisi laajentaa kaikkiin epämukaviin työaikoihin, esimerkiksi lauantaihin ja yötyöhön.

”Palkkojen ja lisien nostaminen parantaisi ravintoloiden palvelua ja toisi lisää asiakkaita.”

Palkkojen ja lisien nosto houkuttaisi osaavan työvoiman takaisin alalle. Ammattitaitoinen ja osaava henkilöstö saa asiakkaat palaamaan ravintolaan uudestaan. Ravintola-alan työ on arvokasta ja raskasta, sitä ei tee houkuttavammaksi palkkojen alennus, saatikka lisien poisto.

Uskon Railonkosken ”ulkomaa”kokemuksen liittyvän mataliin palkkoihin ja huonoihin työoloihin. Kaikki tutkimukset osoittavat, että kunnon työehdot, hyvä palkka ja epämukavasta työajasta parempi liksa toimivat työmotivaation lisänä.

Railonkoski haluaa vain lisää rahaa, siitä tässä on kyse. Vai kuka oikeasti haluaa heikompia puolustavan järjestön pois suojaamasta työntekijöitä? Nalle Walhroosilla (joka julkisesti on ilmoittanut haluavansa Suomeen nykyistä pienempiä palkkoja) ja Railonkoskella on varmasti yhtä paljon kokemusta pienellä palkalla elämisestä.

”Järjestäytymättömät työnantajat keksivät itse omat säännöt ja palkat”.

Ravintola-alan työehtosopimuksen tehneelle PAMilla on tälläkin hetkellä hoidettavanaan useita ravintola-alan erimielisyyksiä, jotka liittyvät alipalkkaukseen. Yleensä kyseessä ovat työnantajaliittoon kuulumattomat yritykset, jotka ovat keksineet omat säännöt ja omat palkat. Niissä yrityksissä työntekijät eivät pysy. Toivottavasti eivät asiakkaatkaan.

Railonkosken toive liittojen”poistumisesta” toisi tullessaan veromaksajille lisää maksettavaa, kun kaikki riidat hoidettaisiin oikeudessa. Alalle tulisi enemmän harmaata taloutta, osaamatonta työvoimaa sekä myös sellaista kilpailua, jossa rehellinen yrittäjä ei enää pärjäisi. Kilpailu varmasti kaataisi Railonkosken nykyiset alan yritykset. Että niin…

Niina Koivuniemi
Kirjoittaja on Palvelualojen ammattiliitto PAMin järjestöjohtaja ja liiton puheenjohtajan henkilökohtainen varajäsen.

10.12.2016 Jorma Railonkoski: ”Ravintoloiden sunnuntaiaukiolo ratkaistaisiin lakkauttamalla työnantajajärjestöt”
11.12.2016 Antti Raunio: Sunnuntailisien poistaminen loisi työpaikkoja ravintola-alalle

CategoriesRavintolat

Facebook Comments