O

Olvi takoo kovaa tulosta korona-aikana – Panimoala on huolestunut ravintolamyynnin tyrehtymisestä

Panimoyhtiö Olvi teki viime vuonna ennätystuloksen. Konsernin liikevaihto kasvoi 462 miljoonaan euroon. Liikevoittoa yhtiö kirjasi liki 60 miljoonaa. Panimoala tuskailee kuitenkin ravintolamyynnin kanssa. Alle 10 prosenttia Suomessa myydystä oluesta tulee ravintolakaupasta.

Olvi myi vuonna 2020 erilaisia juomia 854 miljoonaa litraa. Kasvua edellisvuodesta oli 88 miljoonaa litraa. Valko-Venäjä on kasvanut litramyynnillä mitattuna iisalmelaisyrityksen suurimmaksi markkina-alueeksi ohi Suomen.

”Viranomaisten toimenpiteet rajoittivat merkittävästi eri myyntikanavien toimintaa. Tämä näkyi erityisesti horeca-myynnissä tapahtumien puuttumisen ja ravintoloiden aukiolorajoitusten vuoksi. Matkustusrajoituksista johtuen kotimarkkinoiden kulutus pysyi korkealla tasolla ja tuotteiden kysyntä keskittyi vähittäiskauppaan”, Olvin toimitusjohtaja, vuorineuvos Lasse Aho sanoo tilinpäätöstiedotteessa.

Olvi-konsernin palveluksessa oli vuoden lopussa 2111 ihmistä. Työntekijämäärä kasvoi vuoden aikana 200 hengellä. Olvilla on tuotantolaitokset Suomen lisäksi Tanskassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Valko-Venäjällä.

Hellekesä kasvatti klvennäisvesien ja virvoitusjuomien myyntiä. Kuva: Olvi.

Panimoliiton jäsenyritysten kokonaismyynti kasvoi, mutta oluen ravintolakauppa sakkasi pahasti edelleen.

Koronapandemia ja ravintolarajoitukset on pudottanut oluen ravintolamyynnin pohjalukemiin Suomessa. Oluen ravintolakauppa romahti jo vuonna 2020, ja viime vuonna se pysyi yhä ennätyksellisen alhaalla.

”Oluen ravintolamyynti on ollut Suomessa aina eurooppalaisittain verrattuna matala. Jo kaksi vuotta olemme kärsineet rajoitusrumbasta, ja nyt olemme saavuttaneet todellisen pohjan”, tuskailee Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.

Loikkanen muistuttaa, että ravintola-alan tulevaisuus näyttää edelleen epävarmalta.

”Alan työvoima valuu muihin töihin. Korkea verotus tulee vaikuttamaan vielä vuosia alan kehittymiseen. Rajoitusten jatkaminen näivettää huolestuttavasti koko olut- ja ravintolakulttuurin”, hän tähdentää.

Koronarajoitukset ovat pudottaneet oluiden ravintolamyynnin ennätyksellisen alhaiseksi. Kuva: Heikki Kähkönen.

Liiton jäsenyritykset myivät olutta viime vuonna yhteensä 347 miljoonaa litraa. Edellisvuodesta olutkauppa laski 2,8 prosenttia. Enää vajaat 9 prosenttia yritysten olutmyynnistä tuli ravintoloista, kun ennen koronaa osuus oli noin 15 prosenttia.

Hellekesä kasvatti alkoholittomien juomien myyntiä. Virvoitusjuomia myytiin 300 miljoonaa ja kivennäisvesiä 113 miljoonaa litraa. Virvoitusjuomamyynti kasvoi 8 prosenttia ja kivennäisvesien kauppa 15,5 prosenttia.

Panimoliiton jäsenyrityksiä ovat Hartwall, MBH Breweries, Momentin Group, Olvi, Red Bull Finland ja Sinebrychoff. Valtaosa kotimaisista pienpanimoista ei kuulu panimoliittoon.

Facebook Comments