M

MT: Suomalaiset eivät halua myydä Altiaa – valtion viinatehdas on kansallisomaisuutta

Yli puolet suomalaisista haluaa säilyttää Altian valtionyhtiönä. Suurin osa Maaseudun Tulevaisuuden kyselyyn vastanneista vierastaa valtionyhtiöiden ulkomaista omistusta. Altiaa pidetään kansallisomaisuutena.
Erityisen vahva tahto on säilyttää Altian omistus kotimaassa. Sen puolustajia on 73 prosenttia Maaseudun Tulevaisuuden kyselyyn vastanneista. Sama koskee kaikkia kyselyssä olleita valtionyhtiöitä, useita vielä voimakkaammin kuin Altiaa. Sellaisia olivat kyselyssä Posti, VR, Fortum ja Neste.
Yhdenkään kyselyssä olleen yhtiön omistusta kansalaiset eivät ole valmiita päästämään ulkomaille.Puoluekannatuksen mukaan valtionyhtiöt ovat rakkaimpia demareille ja keskustalaisille. Eniten valtionyhtiöiden myyntiä kannattavat kokoomuslaiset, vaikka heistäkin enemmistö puolustaa kotimaista omistusta.
Alkoholijuomien valmistuksen ohella Altia on merkittävä väkevien juomien ja viinien maahantuoja. Yhtiöllä on vientiä 30 maahan.
Etelä-Pohjanmaalla toimiva Pramia jätti ostotarjouksen Altiasta joulukuussa. Pramian tavoitteena on säilyttää valtion kokonaan omistama yhtiö kotimaisessa omistuksessa Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan Altiaa ei aiota myydä, vaan yhtiö tullaan listaamaan pörssiin.

Vain pieni vähemmistö haluaa, että valtio luopuu Altiasta kokonaan. Kuvakaappaus Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivuilta.

Facebook Comments