M

MT: Buumielintarvikkeiden kasviproteiinista vain pieni osa kotimaasta

Kotimaisen kasviproteiinin puuttuminen on suuri haaste nyhtökauran ja muiden kasviproteiinivalmisteiden tuotannolle ja viennille Suomessa. Kasvipohjaiset proteiininlähteet kasvattavat suosiotaan, mutta nyhtökauran herne-, papu- ja kauraproteiini tuodaan ulkomailta, kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuus.
Nyhtökaurassa suomalaista kuiva-aineista ovat vain kauraleseet ja -jauho eli reilut kymmenen prosenttia. Herne- ja papuproteiinia tuotteessa on yhteensä 23 prosenttia. Härkäpapuproteiini tulee Ruotsista, samoin kuin kauraproteiini. Lisäksi herneproteiini tuodaan Keski-Euroopasta. Myös Härkiksen herneproteiini tuoaan ulkomailta, vaikka itse härkäpapu onkin kotimaista.
Elintarviketeollisuusliiton toimialapäällikkö Pekka Heikkilä sanoo, että kotimaista tuotantoa varten tarvittaisiin lisää sekä viljelyä että prosessointia.
”Harmittaa, ettei kotimaista tarjontaa ole. Jos perusraaka-aine onkin tuontitavaraa, voitaisiin se edes prosessoida täällä. Se edellyttää kuitenkin kehitystä ja investointeja”, Heikkilä perustelee.
Kotimaisesta härkäpavusta odotetaan historian suurinta satoa. Myös hernettä on tänä vuonna tulossa runsaasti.
”Toivottavasti kotimaista tarjontaa pystytään lisäämään. Vaikka kotimainen markkina on kapea, jalostetusta kasviproteiinista olisi myös vientituotteeksi”, Heikkilä toteaa.

CategoriesYleinen

Facebook Comments