K

Kolmelle suomalaiselle pienpanimolle yhteensä yli 200 000 oluttölkin jättitilaus Englannista

Suomalaiset pienpanimot ottavat merkittävän askeleen Britannian markkinoille. Pyynikin käsityöläispanimo, Maku Brewing ja Lumi Brewing ovat sopineet 210 000 tölkin kaupoista Brittein saarten tunnetuimman oluiden verkkokaupan, Beer52:n, kanssa. Toimitukset Englantiin alkavat syksyn aikana.

Tamperelaisen Pyynikin käsityöläispanimon vientiponnistelut tuottavat tulosta. Yhtiö sopi torstaina  yhteensä 160 000 oluttölkin toimittamisesta englantilaiselle Beer52-verkkokaupalle. Tilaus on jatkoa aiemmin julkistetuille Japanin ja Keski-Euroopan vientikaupoille.

Viennillä on iso merkitys Suomen nopeimmin kasvavalle panimoyhtiölle. Panimon osaomistaja ja olutmestari Tuomas Pere kertoo, että oluiden vienti Britanniaan on ollut suunnitelmissa jo jonkin aikaa. Menestyminen kansainvälisissä olutkilpailuissa vauhditti nyt tehtyjen kauppojen syntyä.

”Lontoossa vuosittain järjestettävässä World Beer Awards -kilpailussa oluitamme on valittu kolmena vuotena parhaiksi sarjoissaan. Manchesterin We are lager -festivaaleilla Mosaic Lager -oluemme meni kuin kuumille kiville. Siitä tiesimme, että oluemme maistuu myös brittiläisille”, Pere kertoo yhtiön tiedotteessa.

Maku Brewingin tilaus Englantiin aiheuttaa vipinää panimolla. Määrä on yli 8000 litraa eli 25 000 tölkkiä, kertoo Ville Makkonen. Kuva: Antti Kallio.

Tuusulalaisen Maku Brewingin tilaus on 25 000 tölkkiä 4,5-prosenttista Mosaic APA -olutta. Panimolle kyseessä on tähän asti merkittävin vientisopimus.

”Olemme vieneet oluitamme Sveitsiin vastavanlaisen verkkokaupan kautta sekä tehneet pienempiä kauppoja. Nyt puhumme paljon suuremmista määristä aiempiin verrattuna. Toivomme, että tämä poikii jatkotilauksia, sillä nyt näkyvyytemme paranee Englannissa kertaheitolla”, Maku Brewingin myyntijohtaja Ville Makkonen kertoo.

Espoolaisen Lumi Brewingin tilaus on myös 25 000 tölkkiä erilaisia oluita.

Beer52:n tilaus tuo lisää vauhtia Pyynikin juuri käynnistyneeseen osakeantiin. Nyt vientiä on jo 14 maahan.

Tamperelaispanimolle Iso-Britannia on neljästoista vientimaa. Viime vuoden lopulla yhtiö julkisti tehneensä Lidlin kanssa sopimuksen, joka kattaa 2300 myymälää kahdessatoista eri maassa. Oluita Euroopan Lidl-marketteihin matkaa tämän vuoden aikana 200 kuormalavallista eli noin 130 000 litraa.

Viime maaliskuussa oli Japanin-kauppojen vuoro. Kolmen seuraavan vuoden aikana olutta laivataan Kaukoitään puoli miljoonaa litraa. Kaupan arvon lasketaan olevan jopa miljoona euroa.

Yhteisömanageri Veikko Sorvaniemi (vas.) ja olutmestari Tuomas Pere uskovat, että Beer52-kauppa vauhdittaa elokuussa käynnistynyttä Pyynikin osakeantia.

Pyynikin käsityöläispanimo on käynnistänyt Omaan kotiin -hankkeen. Sen tavoitteena on muuttaa panimo omaan kiinteistöön ja kasvattaa tuotantokapasiteetti 10 miljoonaan litraan. Osa Omaan kotiin -projektista rahoitetaan yleisölle suunnatulla osakeannilla.

”Elokuussa alkaneen osakeannin avulla pystymme hoitamaan tämän Beer52-sopimuksen ja turvaamaan myös kotimaan toimitukset. Vahvuuksiamme ovat ketjukokemuksest Suomesta ja ulkomailta”, Pere tähdentää.

Kauppa moninkertaistaa suomalaisten panimoiden viennin Isoon-Britanniaan.

Beer52:n ensimmäinen  tilaus kolmelta panimolta on määrissä laskettuna lähes 70 000 litraa, josta Pyyniikin osuus noin 53 000 litraa. Kauppa tuo aivan uutta potkua Englannin-vientiin.

Tullin tilastojen mukaan Suomesta vietiin Isoon-Britanniaan mallasjuomia viime vuonna yhteensä noin 3500 litraa. Tämän vuoden tammi-kesäkuussa vienti oli vain 760 litraa.

Beer52 on Brittein saarten tunnetuin oluiden verkkokauppa, joka pyörittää myös omaa klubitoimintaa. Verkkokauppa julkaisee kuukausittain ilmestyvää Ferment-lehteä, jossa esitellään kaupassa olevia tuotteita sekä niiden valmistajia.

Beer 52:n Richard Croasdale uskoo, että suomalaisilla käsityöoluilla on kysyntää Britanniassa. Kuva: Hannu Riihelä.

Lehden päätoimittaja Richard Croasdale kävi torstaina Tampereella allekirjoittamassa vientisopimuksen. Hän kertoo olevansa vaikuttunut suomalaisista laadukkaista raaka-aineista, joista suuri osa tulee lähialueelta.

”Olemme olleet innoissamme jo kuukausia suomalaisesta oluesta. On hienoa vihdoin olla täällä ja tavata oluiden tekijät. Pyynikillä on erittäin laadukkaita ja mielenkiintoisia oluita. Beer52:n asiakkaat odottavat innolla, että pääsevät maistamaan niitä”, Croasdale kehuu.

Teksti: Heikki Kähkönen

Pääkuva: Hannu Riihelä

 

 

CategoriesKansi Olut Panimot

Facebook Comments