K

Kokkien MM-voitto välitavoite Vottosen tiellä Bocuse d'Oriin

Eero Vottosen voitonjuhlat on juhlittu ja on koittanut arkisen aherruksen aika. Runsas viikko sitten kokkien MM-kisoissa kultaa voittanut Vottonen valmistautuu täyttä päätä Bocuse d’Or -kilpailuun yhdessä assistenttinsa Miikka Mannisen kanssa.
Suomen kultajuhliin päättynyt Global Chef Challenge -kilpailu toimi hyvänä kenraaliharjoituksena. Bocuse d’Or -loppukilpailu järjestetään Ranskan Lyonissa 24.–25. tammikuuta.

Eero Vottonen (oik.) ja Miikka Manninen valmistautuvat täyttä päätä Bocuse d'Oriin.
Eero Vottonen (oik.) ja Miikka Manninen valmistautuvat täyttä päätä Bocuse d’Oriin.

Suomi osallistuu kilpailuun 13. kertaa. Kyseessä on samalla 30-vuotisjuhlakilpailu, jossa kilpailijat valmistavat yhden kisaruoan vadille ja toisen lautasannoksena.
Lihavadin raaka-aineina ovat Bressen kana ja äyriäiset. Ne perustuvat lyonilaiseen klassikkoannokseen Poulet auc écrevissesiin. Kilpailijoiden tehtävänä on tuoda klassikko nykyaikaan.
”Bressen kana on haastava raaka-aine. Sen rinta on pieni ja laiha sekä maultaan melko hento. Koivet ovat taas poikkeuksellisen suuret ja ne kestävät hyvin käsittelyä. Kanan runsaassa rasvassa on omanlaatuinen arominsa”, Vottonen esittelee.

Kova treenijakso Ravintolakoulu Perhossa

Eero Vottonen ja Miikka Manninen harjoittelevat helsinkiläisessä Ravintolakoulu Perhossa, jonne he ovat saaneet 120 Bressen kanaa annoksen hiomista varten. Toinen pääraaka-aineista paljastetaan kisakandidaateille vasta viime hetkellä eli joulukuussa. Vottosen toiveena on saada käsiteltäväkseen kalaa.
”Uskon, että se on kala ja todennäköisesti vielä lohi. Toisena vaihtoehtona on hauki. Jos arvauksemme pitää paikkansa, kalasta on selvää etua meille kilpailussa”, Vottonen pohtii.

Eero Vottosen kilpailuvadin suunnittelee muotoilija Harri Koskinen (oik.).
Eero Vottosen kilpailuvadin suunnittelee muotoilija Harri Koskinen (oik.).

Eero Vottosen ruoalle ovat leimallisia vahvat maut. Niitä hän aikoo tuoda annokseen suomalaisilla luonnon antimilla sekä riistan tummilla sävyillä väritettyinä.
Suomen joukkueen lihavadin suunnittelee muotoilija ja gastronomi Harri Koskinen. Vadin suunnittelutyötä ohjaavat selkeys ja klassisuus, jotka ovat vahvasti läsnä myös kisaruoassa.
”Muotoilutyö on aina yhteistyötä ja yhteisen näkemyksen toteuttamista. Tämän vadin suunnittelua ohjaa vahvasti Eeron vankka näkemys ruoasta, ja vati tehdään tukemaan tätä visiota”, Koskinen kertoo.
Suomella kokenut kilpailutiimi
Eero Vottosen, 32, ansioluettelossa on useita kotimaisia huippuravintoloita sekä kokkikisavoittoja. Vottosella on vahva Bocuse d’Or -kilpailukokemus edelliseltä kaudelta, jolloin hän toimi Suomen joukkueen valmentajana.
Vottosen ja Mannisen maistiaiset kiinnostivat mediaväkeä.
Vottosen ja Mannisen maistiaiset kiinnostivat mediaväkeä.

Vottosen assistentti Miikka Manninen, 20, osallistui Bocuse d’Or-toimintaan jo kaudella 2014–2015 avustamalla Suomen joukkuetta harjoituksissa ja Euroopan osakilpailuissa sekä loppukilpailuissa.
Vottonen ja Manninen sijoittuivat Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailussa 2016 Budapestissa kuudensiksi ja lunastivat sillä paikkansa finaaliin. Kokkikaverukset voittivat kultaa syyskuun lopussa Kreikassa järjestetyssä Maailman Keittiömestariliiton Global Chef Challenge -kilpailussa kultaa.
Parivaljakon valmentaja on Matti Jämsén, joka sijoittui vuonna 2015 Bocuse d’Or-finaalissa neljänneksi. Suomen tuomari ja joukkueen presidentti on Pekka Terävä. Joukkueenjohtajana toimii Sami Rekola. Vastuullinen kilpailujärjestäjä Suomessa on Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO-säätiö.
Kuvat: Heikki Kähkönen.

CategoriesYleinen

Facebook Comments