K

KL: Miljoonia kiloja marjoja jää metsiin poimijapulan vuoksi

Pula marjanpoimijoista haittaa metsämarjoja myyviä ja jalostavia yrityksiä, kirjoittaa Kauppalehti. Thaimaalaisia poimijoita saapuu Suomeen tänä kesänä noin 2500, kun tarve olisi paljon suurempi.

Lähes kaikki myyntiin menevät metsämarjat poimitaan Suomessa ulkomaisin voimin. Ulkomaista työvoimaa käyttäville yritykselle ovat omat kiintiönsä, kuinka paljon ne saavat saapuvia poimijoita käyttöönsä.

Maan suurin marjayritys Polarica valittelee sille myönnettyä ulkomaisten poimijoiden kiintiötä liian pieneksi. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi sille puolet poimijoita tarpeeseen verrattuna.

”Meillä on ollut aiemmin 700 poimijan kiintiö, mutta nyt emme saa kuin rapiat 500. Ihannetapauksessa ottaisimme 900–1000 poimijaa”, kertoo Polarican marjapuolen toimitusjohtaja Jukka Kristo Kauppalehdelle.

Polarica tuottaa Suomessa vuosittain noin 2,5–3 miljoonaa kiloa marjoja, joista valtaosa on mustikkaa ja puolukkaa. Yhtiöllä on marjatoimintaa melkein koko Suomessa sekä Ruotsissa, Venäjällä ja Puolassa.

Moni maukas marjajää metsään poimijapulan vuoksi. Kuva: Pixabay.

Lähes kaikki myyntiin menevät metsämarjat poimitaan ulkomaisin voimin. Thaimaasta poimijoita saapuu tänä vuonna noin 2500. Viime vuonna tuli noin 2600 poimijaa. Vuosina 2015 ja 2016 thaimaalaisia marjanpoimijoita oli jopa 3500.

Marjojen kysyntä on noussut viime vuosina. Metsämarjojen sadosta saadaan arvion mukaan kerättyä talteen vain noin kymmenen prosenttia. Suomalaisia marjanpoiminta ansaintamielessä ei kiinnosta.

”Emme saa innostettua suomalaisia poimijoita. Nuorisoa ei saada metsään, ja vanhemmat ihmiset poimivat perheelle ja lapsenlapsille”, Kristo tuskailee.

CategoriesYleinen

Facebook Comments