H

Hyönteisruoka pääsee viimein Suomen markkinoille

Suomi muuttaa EU:n uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan myös Suomessa ja samalla hyönteisala saadaan elintarvikevalvonnan piiriin.

Vaikka hyönteisruokaa löytyy jo kaupoista ja ravintoloista, virallisesti se on ollut yhä laitonta tarjontaa.

Hyönteiskokkina tunnetuksi tulleen Topi Kaireniuksen mukaan ensimmäisten luvallisten hyönteisten joukossa ovat oletettavasti Hollannin ja Sveitsin mallin mukaisesti koti- ja kulkusirkat sekä jauhopukkikuoriaiset.
”Hyönteiset kieltävän EU-asetuksen päivittymistä tai paikallista, myönteisempää tulkintaa, on odotettu jo vuosia”, Topi Kairenius kertoo.
Silti tämän päiväinen tieto hyönteisruoan markkinoille pääsyn helpottamisesta tuli yllätyksenä. Tieto otetaan nyt ilolla vastaan monissa elintarvikeyhtiöissä ja hyönteisiä kasvattavissa yrityksissä.
Aktiiveja ovat olleet jo makkaroita valmistava Veljekset Mattila, Entls, Fazer, HK-Scan, Saarioinen, Leader Foods ja esimerkiksi Hunajakeisarit, joka hyödyntää mehiläispesien kuhnurintoukat.
Kuluttajien ja yritysten kiinnostus hyönteisten kasvattamiseen ja hyödyntämiseen elintarvikkeena on kasvanut myös Suomessa ja hyönteisiä on ollut markkinoilla esimerkiksi keittiökoristeena.
Koska hyönteistuotantoa ei ole pidetty laillisesti elintarviketuotantona, se ei ole myöskään ollut elintarvikevalvonnan piirissä. Tähän ministeriö halusi muutoksen ja EU:n uuselintarvikeasetuksen tulkinnanvarainen kirjaus teki sen mahdolliseksi.

Fazer Parempi Leipä -projekti tutkii hyönteisten käyttöä leivässä.
Hyönteisten rooli valkuaisravinnon tuottamisessa ja maailman ruokaturvan varmistamisessa on herättänyt keskustelua myös muissa EU-maissa. Se on johtanut siihen, että osa EU:n jäsenvaltioista on tulkinnut uuselintarvikeasetusta siten, että kokonaisten hyönteisten tuotanto ja myynti elintarvikkeeksi on ollut mahdollista. Maa- ja metsätalousministeriö on nyt päätynyt suosittamaan samaa tulkintaa myös Suomen osalta.
”Hyönteisten tulkitseminen elintarvikkeeksi mahdollistaa, että vaivihkaa syntyneeseen hyönteisalaan voidaan kohdistaa asianmukaista valvontaa. Tämä on välttämätöntä elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi”, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
”Hyönteisalan kehittyminen tarjoaa myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia Suomen ruoka-alalle. Ensin on kuitenkin luotava selkeät, tutkittuun tietoon perustuvat pelisäännöt.”
Hyönteisten tulkitseminen elintarvikkeiksi tarkoittaa, että hyönteistuotantoon sovelletaan elintarvikelainsäädännön vaatimuksia ja niiden valvontaa.

Oletuksena on, että hyönteisalalla nyt jo toimineet yrittäjät ovat toimineet viisaasti ja toiminta voi jatkua tästedes avoimesti.

”Kuluttajien ja paikallisen elintarvikevalvonnankin kannalta on hyvä, että nousevalle alalle tulee nyt avoimesti yhteiset käytännöt”, toteaa elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm maa- ja metsätalousministeriöstä.
Myös Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pitää päätöstä tulkinnan muuttamisesta tervetulleena.
”Hyönteisten tuotanto ja myynti elintarvikekäyttöön edellyttää sen varmistamista, että lopputuotteet ovat kuluttajille turvallisia. Eviran tehtävänä on laatia tätä koskeva ohjeistus sekä tuottajille että valvontaviranomaisille, ja alamme pikaisesti laatia toiminnalle pelisääntöjä yhdessä alan yrittäjien kanssa. Tuotannossa on esimerkiksi huolehdittava hyvästä hygieniasta ja pakkausmerkintöihin tarvitaan tiedot allergian aiheuttajista eli allergeeneista”, toteaa elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen Evirasta.
Kuva: Topi Kairenius
 
 
 

CategoriesYleinen

Facebook Comments