H

Heidi Mäkinen on Suomen neljäs Master of Wine

Heidi Mäkinen on suorittanut viinialan kansainvälisesti arvostetuimman Master of Wine (MW) -tutkinnon. Lontoossa sijaitsevan Master of Wine -instituutin myöntämän tittelin on saanut häntä ennen vain kolme muuta suomalaista.

Masters of Wine on yksi korkeimmista ja vaikeimmin saavutettavista gastronomiaan liittyvistä ammattitutkinnoista. Sen on suorittanut vuodesta 1953 lähtien kaikkiaan vain vajaat 400 ihmistä 30 maasta.

Kahdentoista vuoden ajan lähinnä tamperelaisissa ravintoloissa sommelierina työskennellyt Heidi Mäkinen läpäisi tutkinnon keskityttyään syvällisesti opiskeluun kolmen vuoden ajan. Opintojen vuoksi hän jätti päivätyönsä Suomessa.

Mäkinen saa MW-todistuksensa marraskuussa järjestettävässä valmistujaistilaisuudessa yhdessä kolmentoista tänä vuonna tutkinnon suorittaneen viinialan huippuammattilaisen kanssa.

”Unelman saavuttaminen on huikea tunne. Muutin Lontooseen 20 kuukaudeksi opiskelemaan ja työskentelemään viinien parissa. Näin pystyin maistamaan päivittäin lukemattoman määrän erilaisia viinejä ja verkostoitumaan muiden opiskelijoiden kanssa”, Mäkinen kertoo.

Master of Wine -koe sisältää useita osa-alueita. Näitä ovat viinin viljely ja tuotanto tarhoilla, valmistusprosessi viinikellarissa ja viinin rakenteen analysointi. Lisäksi kokeeseen kuuluvat viinin taloudelliset, terveydelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset sekä logistiikka, pakkaaminen jakelu, markkinointi ja tuotemerkkien rakentaminen

Mäkisen lopputyö A critical assessment of Finnish on-trade wine education – satisfaction levels and opportunities for development and improvement käsittelee suomalaisen ravintola-alan viinikoulutuksen tasoa ja tarpeita sekä mahdollisuuksia sen kehittämiseksi.

Heidi Mäkinen on suorittanut viinialan kansainvälisesti arvostetuimman Master of Wine -tutkinnon. Kuva: Joonas Ojala

Master of Wine -tutkinnon suorittaneita kutsutaan arvioimaan viinikilpailuja ja luennoimaan viinikursseilla ympäri maailmaa.

Tutkintonnon loppuvaiheessa Mäkinen palasi Suomeen. Hän aloitti syyskuun alussa Wine Ambassadorina Viinitiessä, joka on viinien ja oluiden tuontiyritys. Uudessa toimessaan hänen päätehtävänään ovat viinikoulutus ja yrityksen edustaman viinisalkun kehittäminen.

MW:t konsultoivat julkishallintoa, hotelleja, lentoyhtiöitä ja muita organisaatioita viinikulttuurista. Heitä kutsuttaan viinitiloille analysoimaan viinejä sekä arvioimaan maailman hienoimpia yksityisiä kellareita.

”Tutkinto avaa luonnollisesti minulle aivan uudenlaisia ovia. Meitä sen suorittaneita on kansainvälisesti edelleen vähän. Suomessa on ainutlaatuinen tilanne, sillä meillä on väkilukuun ja viinikulttuurimme ikään suhteutettuna MW:n suorittaneita erittäin monta eli neljä. Ilahduttavaa on, että meistä kolme on naisia”, Mäkinen kehuu.

Master of Wine -tittelin suorittaneet kiertävät viinitiloilla ja alan tapahtumissa arvioimassa viinejä. Kuva: Pixabay.

Suomen muut Master of Wine -tutkinnon suorittaneet ovat Essi Avellan, Taina Vilkuna ja Tuomas Meriluoto.

Heidi Mäkinen sijoittui vuonna 2015 sommelierien MM-kisoissa Argentiinassa kahdeksanneksi. Hän on myös Suomen Vuoden sommelier ja Nuori sommelier samalta vuodelta.

CategoriesKansi Viini

Facebook Comments