F

Faktat tiskiin! -mielenilmaus kokosi satoja ravintola-ammattilaisia Helsingin Kansalaistorille

Faktat tiskiin! -mielenilmaus kokosi edustavan joukon ravintola-alan ammattilaisia Helsingin Kansalaistorille torstaina iltapäivällä. Ravintolaväki vastusti valtioneuvoston viiteen maakuntaan asettamia tiukkoja rajoituksia, sillä niillä on suuret vaikutukset alan työllisyyteen ja ravintoloiden pystyssä pysymiseen. Ohessa on tilaisuuteen puhujaksi kutsutun Viiden Tähden toimituspäällikön Heikki Kähkösen puheenvuoro kokonaisuudessaan.

Hyvät ravitsemusliikkeiden ammattilaiset, kokit ja kyypparit, hyvät ystävät.

Täytyy myöntää, että olen täysin ymmälläni. Vaikka olen ammattitoimittajana tottunut etsimään vastuksia, ja lukemattomia kertoja onnistunut myös saamaan niitä, tässä tilanteessa minulla on vain kaksi kysymystä.

Krista Kiuru, kerro minulle, kun olet minua nuorempikin: miksi juuri ravintolat?

Toiseksi kysyn: mitä helvettiä tässä maassa oikein tapahtuu?

Olen ymmälläni kaikesta pelkästään siksi, että me suomalaiset olemme tutkimusten mukaan maailman fiksuinta kansaa. Silti noissa parissa kivitalossa, tuossa minun takanani, olevat päättäjät pitävät meitä kansalaisia täysinä idiootteina, holhouksen tarpeessa olevina vajakkeina.

Suomi on yksi maailman parhaiten koulutetuista maista. Meidän koululaisemme ovat vuodesta toiseen keikkuneet Pisa-rankingien kärjessä. Meillä on yksi maailman vanhimmista parlamentaarisia järjestelmistä. Olemme lähes maailman onnellisinta kansaa.

Mutta ei, se ei kelpaa. Se ei käy. Meitä täytyy holhota.

Koska meidän keskuudessamme elää syntinen kaiken pahan alku ja juuri, perheitä ja koteja tuhoava kuningas alkoholi, jota erityisesti juotetaan lisääntymiskiimassa olevalle, urheilevalle ja opiskelevalle, nuorisolle yön myöhäisinä tunteina baareissa ja yökerhoissa!

Tämän ajatuksen päästi suustaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:in diagnostiikkaylijohtaja Lasse Lehtonen myöhään tiistai-iltana Twitterissä. Pettikö kukaties kännykän alkolukko, kun mies kirjoitti, että ”matkailu- ja ravintola-alalle on samantekevää, jos jotkut sairastuvat ja muu talous (esim. urheilu) menee kiinni, kunhan me saadaan myydä yöllä viinaa”?

Saadaan myydä yöllä viinaa! Jokainen täällä oleva yöravintolan työntekijä, omistaja ja niissä kävijä tietää, että puolen yön jälkeen tapahtuva viinanjuonti on häviävän pieni pisara siinä lärväys- ja lotrausmeressä, joka imuroidaan pohjina himassa ja kavereiden kämpillä ennen baariin lähtemistä.

Ja kaiken lisäksi Valviran tilastojen mukaan tammi-heinäkuussa Suomessa myydystä viinasta, siis vodkasta, vain 3,5 prosenttia myytiin anniskelukanavien kautta. Viina on valtiomonopolin ja Tallinnan-laivojen bisnes, ei kapakoiden.

Ja sitten tämä HUS:in satraappi ottaa vielä esille mielestään kansantalouden merkittävimmän tekijän eli urheilun. Näiden terveystalebanien mielestä mara-yritykset ovat olemassa sitä varten, että niiden tehtävänä on tukea tervettä nuorisourheilua (jossa korona ei tartu) ja pyörittää valtakunnallista urheilubisnestä (koska ottelutapahtumissa korona ei tartu).

Sitten tulee ministeri Kiuru alkoholivirkamiehineen. He keksivät uusia keinoja, joilla mara-yrityksiä estetään harjoittamasta omaa liiketoimintaansa (sillä siellä korona tarttuu), siis bisnestä, jotta nämä yritykset pystyisivät maksamaan veronsa ja sijoittaisivat vähäiset tulonsa, mihinkäs muuhun kuin urheiluun.

Kuva: Salla Vallius.

Hyvät nuorison turmelijat, koronan tartuttajat. Tämän tilaisuuden nimi on Faktat tiskiin! Eikä suotta.

Sosiaali- ja terveystalebaniministeriön koronaohjaukseen liittyy olennaisena tekijänä epäselvä viestintä hallintoalamaisille. Ja ravintola-asioiden kohdalla vielä mukaan tulevat faktojen pimittämien ja kiertäminen, jopa suoranainen vääristely ja valehtelu

Eduskunnassa käytiin pari päivää sitten tartuntatautilain 58a pykälän lähetekeskustelu. Siinä hallitusta edustavan vihreiden tuore kansanedustaja Bella Forsgrén meni lausumaan, että ”kaikki käytettävissä olevat kansainväliset ja kansalliset tiedot viittaavat siihen, että ravintolat ja baarit ovat tartuntariskin muodostavia tiloja”.

Olivatko jääneet opiskelijakansanedustajalta kotiläksyt tekemättä? Vain päivää aikaisemmin Suomen Kuvalehti kertoi, että sairaanhoitopiireissä ei edes ylläpidetä valtakunnallista tietokantaa. Siis mitään tietoa ei ole meillä Suomessa edes olemassa.

Ääneen pääsi myös tahaton huumoriukko, perussuomalaisten Mika Niikko Vantaan Korsosta. Tyyppi löi eduskunnassa faktat tiskiin ja kertoi olleensa Keski-Suomessa viikonloppuna työmatkalla ja nähneensä kahtena iltana hotellissa, kuinka viitisenkymmentä ihmistä iltakymmeneltä lauloi karaokea sylikkäin monta tuntia yhdessä, ikään kuin mitään koronapelkoa ei olisikaan.

Mika hei, kerro heti, missä sitä sylikaraokea järjestetään. Minäkin voisin osallistua. Sylikaraokesta saisimme vibaa puntteihin me muutkin keski-ikäiset miehet.

Lopulta demareiden Kimmo Kiljunen paljasti todeksi epäilyt, että koronan ansiosta hallituksen sisällä on mitä ilmeisimmin käynnissä laajempi hanke ravintola-alan pelikirjan muuttamiseksi.

Kiljunen sanoi, että ”ravintola-ala on ollut yksi pahimpia linkoja siinä suhteessa, että korona on pahimmin näistä paikoista levinnyt, ja siinä suhteessa on ollut järkevää, että hallitus on määrätietoisesti luonut ravintolakäyttäytymiseen uudentyyppisiä pelisääntöjä”.

Siis ravintolakäyttäytymiseen uusia pelisääntöjä.

Nämä pelisäännöt tarkoittanevat sitä, että seuraavaksi tulee baareihin voileipäpakko, sitten solmiopakko. Ja lopuksi tulee vielä Mika Niikko, joka esittää, että naiset eivät saa tulla ravitsemusliikkeeseen yksin.

Ai niin, sehän, ei menekään läpi, koska sukupuoleen perustuva diskriminaatio on kiellettyä, joten suljetaanpa sitten yökerhot varmuuden vuoksi.

Hyvät ystävät, ollaan jo kovaa vauhtia sillä tiellä. Nyt on menossa uusi normaali.

Kirjotin viime viikolla, että omalla ja läheisten terveydellä pelottelu on aina kuulunut olennaisena osana suomalaiseen raittiustyöhön ja alkoholipolitiikkaan. Herääkin kysymys, kuittaako STM yökerhojen sulkemisella koronan varjolla karvasta tappiotaan, jonka se sai ravintoloiden jatkoaikojen mentyä läpi uudessa alkoholilaissa kolme vuotta sitten. Tiedän, että jatkoaiakaluvat kirpaisivat montaa ministeriön alkoholisatraappia.

Onko siis kyseessä STM:n ja eduskunnan terveystalebanien alkoholipoliittinen ristiretki?

Hyvät kaljan kaatajat ja viinan väkisin juottajat.

”Minulla on unelma, I have a dream.”

Näin totesi kansalaistaistelija Martin Luther King Jr. legendaarisessa rauhaa, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia kaikille kansalaisille ihonväriin katsomatta vaatineessa puheessaan Washingtonissa vuonna 1963. Martin Luther Kingin unelma oli lähtökohta yhdenvertaisille kansalaisoikeuksille ja -vapauksille Amerikassa.

Meillä on täällä, tänne kokoontuneilla, yhteinen unelma. Se on universaaliudessaan vaatimattomampi kuin tohtori Kingin, mutta kymmenille tuhansille suomalaisille ihmisille konkreettinen.

Se on oikeus työhön ja toimeentuloon. Oikeus myös yrittäjänä toimimiseen ja yritystoimintaan liittyvien riskien ottamiseen.

Oikeus elämänlaatuun ja turvallisuuteen. Ennen kaikkea oikeus yhdenvertaisuuteen muiden ammattialojen kanssa.

Minä en väheksy koronaa. Olen onneksi välttynyt itse taudilta, mutta olen kärsinyt tästä epidemiasta ja tartuntariskeistä valtavasti. Olen istunut etäduunissa jo kahdeksan kuukautta harjoittamassa ammattiani eli kirjoittamassa ja tonkimassa interwebiä keittiön pöydän nurkassa. Tätä vauhtia laitostun pikkuhiljaa himaan.

Kaipaan baariin. Kaipaan kapakkaan, ravintolaan syömään ja juomaan. Haluan ihmisten seuraan!

Me selviydymme koronasta. Onhan me tapeltu kansakuntana sikotautia, tuhkarokkoa, aasialaista ja koleraa vastaan. Sen sijaan koronaeristyksen ja himaan käpertymisen aiheuttamasta apatiasta ja turhautumisesta selviytyminen on jo toinen asia. Se vaatii voimia.

Joten aloitetaan sota apatiaa vastaan (Vau miten nostalgista! Tahdon sotaa apatiaa vastaan, apatiaa vastaan…). Taistellaan yhdessä sosiaalisen elämän oikeutuksen, ravintolakulttuurin ja ammatinharjoittamisen puolesta!

Annetaan kauhan heilua! Old is not dead!

Facebook Comments