A

Alkoholilaki: Pienpanimoiden ulosmyyntiraja 500 000 litraan

Sosiaali- ja terveysministeriö on hetki sitten lähettänyt alkoholilain kokonaisesitystä koskevan luonnoksen lausuntokierrokselle.  STM pyytää muun muassa kansalaisjärjestöjä ottamaan kantaa lain sisältöön ja lakipykäliin.
Lausuntokierros kestää lähes kaksi kuukautta eli 16. tammikuuta saakka.
Viisi Tähteä purkaa lakiesityksen pala palalta ajankohtaisessa juttusarjassa, jonka ensimmäiset artikkelit julkaistaan verkossa tänään.

Kaupassa raja 4,7:stä 5,5 %:iin

Esityksen mukaan kaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisvahvuus nostettaisiin 5,5 prosenttiin ja vaatimus juoman valmistamisesta käymisteitse poistettaisiin. Tämä tarkoittaisi sitä, että kaupat, kioskit ja huoltamot saisivat myydä myös esimerkiksi A-olutta, vahvaa siideriä ja myös väkevistä alkoholijuomista sekoitettuja long drink -juomia.

Pienpanimoiden ulosmyyntiraja 500 000 litraan

Itsenäisille ja pienille panimoille tulisi nykyiseen tilaviinin ja sahdin myyntioikeuteen verrattava oikeus myydä omia käsityöoluita suoraan valmistuspaikalta. Pienen panimon raja olisi enintään 500 000 litran alkoholijuomien tuotantomäärä. Käsityöläisoluet eivät saisi olla esimerkiksi oluen ja virvoitusjuomien sekoituksia. Tämä esitys ilmoitetaan EU:n komissiolle arvioitavaksi.
Lausuntokierroksen kanssa rinnakkain käynnistyy alkoholilain ilmoitusmenettely, jossa Euroopan komissio ja muut jäsenvaltiot arvioivat, onko ehdotettu lainsäädäntö yhteensopiva EU-oikeuden kanssa. Menettely kestää enintään kuusi kuukautta. Alkoholilakia ei saa Suomessa hyväksyä ennen kuin tämä ns. notifiointimenettely eli ilmoitusmenettely on päättynyt.
Lakiehdotus STM:n sivuilla: http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/sosiaali-ja-terveysministerio-pyytaa-lausuntoja-alkoholilain-kokonaisuudistuksesta

Facebook Comments