U

Uudistettu Hilpeä Hauki palasi juurilleen ja on nyt hollantilaistyylinen Brown Café

Hollantilainen Brown Café ja klassiset eurooppalaiset olutmerkit nousevat vahvasti esille viikko sitten remontin jälkeen ovensa avanneessa olutravintola Hilpeässä Hauessa. Vaasankadulla Helsingin Alppiharjussa sijaitseva Hilpeä Hauki on osoitus olutkulttuurin jatkuvuudesta, jossa klassikot ovat ottamassa paikkansa innovatiivisen craft beer -skenen rinnalla.

Maahantuontiyhtiö Servaalin ja Kalaravintoloiden perustaja Juha Lehto (1948-2013) suunnitteli Helsinkiin 1990-luvun alkupuolella useita hollantilaistyylisiä uuden aallon olutravintoloita. Lehto työskenteli Matkailun edistämiskeskuksen toimistopäällikkönä Amsterdamissa Hollannissa, josta hän toi Suomeen palattuaan mukanaan idean olutkahviloista.

Lehto perusti Kalaravintoloiden ensimmäiset kapakat, Janoisen Lohen ja Vastarannan Kiisken, vuonna 1992. Niitä seurasivat Hilpeä Hauki ja Punavuoren Ahven. Hilpeä Hauki avasi ovensa 1994. Ravintola viettää parhaillaan 25-vuotisjuhliaan.

Brown Café viittaa perinteiseen hollantilaiseen olutravintolaan, jonka sisutuksessa käytetään runsaasti puuta ja tummia sävyjä.

Hilpeä Hauki oli keväällä remontissa pari kuukautta samaan aikaan Vaasankadun kiinteistössä tehdyn putkiremontin kanssa. Kasvojen kohutuksensa aikana ravintola palasi tavallaan juurilleen. Nyt Hilpeä Hauki on tyyliltään hollantilainen Brown Café. Ravintolan valtteja ovat välitön ilmapiiri valoisuus, avaruus sekä laaja juomavalikoima.

Hilpeässä Hauessa monille Amsterdamin- ja Brysselin-kävijöille tuttu perinteinen Brown Café -miljöö on pyritty pitämään mahdollisimman aitona, mm. vanhat puiset paneelit ja osa kalusteista on säilytetty ennallaan.

Sisutusarkkitehti Sebastian Sandelin kävi mm. Belgian Gentissä ja Brysselissä tutustumassa paikallisiin tämän päivän Brown Cafe -ravintoloihin Hilpeän Hauen suunnitelman pohjaksi. Värimaailma on muuttunut keltaisen sävyistä ruskeaan ja beigeen. Vihtyisyyttä tukevat avaruus, suuret ulos avautuvat ikkunat sekä terassi vilkkaan Vaasankadun varrella.

Klassikoiden paluu on yksi tämän vuoden merkittävimmistä oluttrendeistä Suomessa.

Klassikko-oluet laajentavat käsitystä uudistuvasta olutkulttuurista. Klassikoiden myötä esiin nousee olut laadukkaana juomana ja nautinnollisena elämyksenä laadun, osaamistaidon, perinteiden ja tarinoiden kautta.

”Voidaan sanoa, että laadukas klassikko-olut on avain oluiden valtavaan maailmaan ja luo perustan tämän päivän trendeille ja mauille.  Tämä jos mikä sopii alkuvuodesta 25 vuotta täyttäneelle Hilpeälle Hauelle”, perustelee valikoimaa Momentin Restaurantisin concept lead Daniel Wallenius.Walleniuksen mukaan Hilpeä Hauki satsaa jatkossa valikoimassaan aiempaa enemmän klassisten olutmaiden laadukkaisiin tuotteisiin. Hanaoluita on 15 erilaista ja pullo-oluita on lähes 100.

Valikoimaa täydentävät säännöllisesti vaihtuvat kausi- ja kampanjatuotteet. Tarjolla on myös kattava valikoima muita juomia aina viineistä viskeihin.  Wallenius muistuttaa, että Hilpeään Haukeen ovat myös koirat omistajineen tervetulleita.

Hilpeä Hauki on osa Momentin Restaurantsin niin sanottuun Kalaravintoloden ketjua. Siihen kuuluvat myös Helsingin olutravintoloiden klassikkosarjaan laskettavat Janoinen Lohi, Kaunis Kampela, Leijuva Lahna, Punavuoren Ahven ja Vastarannan Kiiski.

Teksti ja kuvat: Heikki Kähkönen

Facebook Comments