T

Tänä iltana pohjoismaiden Michelin-tähdet syttyvät – tai sammuvat

Michelin Guide Nordic Countries 2020 julkistetaan tänään klo 18 lähtien Norjan Trondheimissa, Olavshallenin kongressikeskuksessa. Jännitystä suomalaisille ylläpitää ravintola Inari, jolle moni povaa ensimmäistä tähteä. Toisen tähden jahdista ovat julkisesti ilmoittaneet Palace, Olo sekä Demo, joista erityisesti Palace on median odotuksissa korkealla.

Ensimmäinen Michelin Guide Nordic Countries julkistettiin 2015, ja se on onnistunut jälleen synnyttämään spekulointia. Ennusmerkkejä luetaan kuin kylmän sodan aikana, jolloin ns. kremlologia oli voimissaan, jotta Neuvostoliiton käyttäytyminen olisi ollut edes jotenkin ennustettavissa.

Muissa Pohjoismaissa ennustetaan joko tähtien runsasta lisääntymistä tai tähtimäärän jäädyttämistä. Ensimainittu perustuu Pohjoismaiden väliseen epäsuhtaan. Ruotsin ja Tanskan tähtiylivoimaa pidetään oikeudettomana.

Tähtimäärän jäädyttämisen ja tiukennuksen puolesta puhuu Michelin-oppaiden uuden kansainvälisen johtajan Gwendal Poullennecin näytösluonteinen voiman käyttö, joka kohdistui ikiaikaiseen institutioon, Lyonissa sijaitsevaan Restaurant Paul Bocuseen, jolta vietiin kolmas tähti Ranskan tämän vuoden oppaassa – asia, jota ei voinut kuvitella tapahtuvaksi aiemmin. Muutosten tuulet ovat puhaltamassa. Ehkä.

”Trondheimista on kasvanut merkittävä kulinaristinen kohde Norjassa ja koko Pohjolassa. Trondheimin keittiöissä perinteet kohtaavat uudet ja luovat ideat. Kaupungin huippuravintolat edustavat eliittiä gastronomisessa innovatiivisuudessa ja kestävien luomuraaka-aineiden käytössä”, Guide Michelinin kansainvälinen johtaja Gwendal Poullennec perustelee julkistuspaikan valintaa.

Michelinin julkistuksen ansiosta Norja nousee esiin kulinaristisena matkailukohteena. Trondheimin kaupunki on valinnut tunnuslauseekseen ”Home of Nordic Flavours”. Kaupungissa on uuden tähtijulkistuksen aattona vielä kaksi yhden tähden Michelin-ravintolaa: Credo ja Fagn.

Viime vuoden tilanne Pohjoismaissa:

Kolme 3 tähden ravintolaa
Kymmenen 2 tähden ravintolaa
51 1 tähden ravintolaa
34 Bib Gourmand -ravintolaa
Islanti menetti ainoa tähtensä, kun Reykjavikin Dill menetti tähtensä.

Suomessa tähtiravintoloita on toistaiseksi vain Helsingissä. Vuoden 2019 oppaassa ne olivat:
Ask, yksi tähti (ravintola suljettiin elokuussa, etsii uusia tiloja)
Demo, yksi tähti
Grön, yksi tähti
Olo, yksi tähti
Ora, yksi tähti
Palace, yksi tähti

Michelin Guide Nordic Countries 2020 -tähtisade on seurattavissa klo 18 lähtien Michelinin Facebook-lähetyksenä.
Viisi Tähteä postaa väliaikatietoja Facebook-seinällään, ja julkistaa sivuillaan tilaisuuden päätyttyä Pohjoismaiden listat.

 

CategoriesKansi

Facebook Comments