R

Rotermannin kortteliin on kasvanut Tallinnan keskustan vetovoimainen ravintolakeskittymä

Tallinnan vanhakaupunki ja Rotermannin alue pyrkivät pitämään pintansa hyvien ravintoloiden muuttopaineessa keskustasta kohti kaupungin reuna-alueita ja pohjoisia kaupunginosia. Vanhankaupungin perinteisten ravintolakortteleiden rinnalle on kasvanut trendikäs Rotermann City pienine puoteineen, kahviloineen sekä viini- ja olutbaareineen. 

Yhteistyöartikkeli Visit estonian kanssa.

Tallinnan  merkittävin ravintolatrendi on jatkuva muutos. Viime vuosina uusia ravintoloita on syntynyt vanhankaupungin ja keskusta-alueen ulkopuolelle, erityisesti pohjoisiin kaupunginosiin Telliskiveen ja Noblessneriin.

Fine dining on joutunut luovuttamaan asemiaan rennommalle ruokailulle. Silti kaupungin perinteisten ravintolakortteleiden tarjonta pyrkii pitämään yhä pintansa. Monet vanhat ravintolat ovat kohottaneet kasvojaan ja palanneet koronapandemian jälkeen entistä ehompina.

Rado on noussut Tallinnan vanhankaupungin ravintoloiden kärkikaartiin. Kuva: Rado.

 

Vanhankaupungin ravintolat ovat korona-aikana hioneet konseptejaan.

Virolaisen ravintolamaailman moniottelija Aivar Hanson nostaa esille vanhankaupungin ja keskusta-alueen runsaasta tarjonnasta ravintolat Art Priori, Cru, Lee sekä Mantel ja Korsten, jotka ovat uusien omistajiensa ja henkilökuntiensa myötä hioneet konseptejaan entistä terävämmiksi.

”Art Priori edustaa klassista ranskalaista keittiötä parhaimmillaan. Entisen Leib reston paikalla sijaitsevassa Leessä virolais-aasialaista ruokaa valmistaa aito japanilainen kokki, mikä tekee siitä mielenkiintoisen tutustumiskohteen. Unohtaa ei sovi myöskään Anno Kodurest & Veininurk -ravintolaa Kadriorgissa”, Hanson luettelee.

Guide Michelin listasi oppaaseensa toukokuussa 22 ravintolaa Tallinnasta. Kuva: Heikki Kähkönen.

Viron ensimmäiset Michelin-tähdet menivät Tallinnan keskustan ulkopuolella sijaitseville 180° by Matthias Dietherille ja NOA Chef’s Hallille. Silti Guide Michelinin listalle pääsi vanhastakaupungista Leen ja Crun ohella kolme ravintolaa jotka ovat 38, Tchaikovsky ja Rado.

Rotermannin korttelista Michelinin listalla ovat R14 ja Pull. Mukaan mahtuivat myös aivan keskustan tuntumassa sijaitsevat Smak, Gianni ja Horisont.

Kesken koronapandemian ovensa avannut Rado sykkii trendikästä ilmettä rennon bistromaisella ja kukkaroystävällisellä otteellaan. Radon virolaiseen lähiruokaan luottava lista vaihtuu jopa päivittäin. Tarjolla on jatkuvasti kalaa ja muita mereneläviä sekä kasvisruokaa.

Radon menu raapustetaan päivittäin liitutauluun, jota tarjoilijat liikuttelevat pöydästä toiseen. Pöytävaraus kannattaa tehdä myös arkisin.

Radon listalla pääruokana tarjottavan simpukka-äyriäispastan kermainen kastike vie kielen mennessään. Kuva: Heikki kähkönen.

Iltapäivä kuluu rattoisasti pitkällä lounaalla Rotermannin korttelissa.

Viru-keskuksen vieressä sijaitsevasta Rotermannin korttelin alueesta on muodostunut mielenkiintoinen ja tarjonnaltaan monipuolinen ravintolakeskittymä. Rotermann City on tiivis ja helposti saavutettava pienten puotien, baarien ja ravintoloiden alue, jonne voi istahtaa lasilliselle tai viettää aikaa hyvän ruoan parissa.

Rotermannissa on kaikkiaan 17 kahvilaa, ravintolaa ja baaria. Varsinkin käsityöoluiden ja viinien ystäville tarjolla on monta pysähtymispaikkaa.

R14 tarjoaa viihtyisän lounas- ja illallispaikan keskellä Rotermannin korttelia. Kuva: Heikki Kähkönen.

Kolmen tai neljän ruokalajin kiireettömälle lounaalle maukas paikka on entiseen voimalarakennukseen rakennettu ravintola R14, johon voi juuttua helposti pariksi kolmeksi tunniksi pitämään syyssadetta. Ravintolan menu on saanut vaikutteita välimerellisistä keittiöistä.

Michelin-tarkastajat nostivat R14:ssä esille loistavan viinivalikoiman, mihin on helppo yhtyä. Ravintolan viinikellari on nähtävillä keskellä ravintolasalia lasisten seinien takana. R14:stä voi ostaa myös haluamansa viinin mukaan.

R14:n suklaamousse tarjoillaan syksyisen usvan verhoamana. Kuva: Heikki Kähkönen.

Tallinnan ravintolahinnoissa ovat kovat nousupaineet – Dinner Days -ravintolaviikko tarjoaa kolmen ruokalajin kokonaisuuksia erikoishintaan.

Suomalaiselle turistille Tallinnan ravintoloiden annokset ovat olleet vielä suhteellisen edullisia. Aivar Hanson laskee, että raaka-aineiden ja energian kallistuminen ovat nostaneet viime kuukausina hintoja 20-30 prosentilla.

Pelkona on kuitenkin, että talven tullen osa ravintoloista ja kahviloista joutuu sulkemaan ovensa, koska sisääntuleva raha ei riitä henkilökuntaan, vuokriin ja muihin juokseviin kuluihin.

”Mitään dramaattista sen suhteen ei ole vielä tapahtunut, mutta monet pelkäävät kovasti, mitä alkanut syksy ja talvikausi tuo tullessaan. Ravintolat pyrkivät välttämään hintojensa nostamista aivan viimeiseen saakka. Ikävä kyllä tulemme näkemään väliaikaisia tai jopa lopullisia ravintoloiden sulkemisia”, Hanson pohtii.

Virolaisten pienpanimo-oluiden hinnat ovat myös nousussa korkean inflaation vuoksi. Kuva: Heikki Kähkönen.

Tallinnassa vietetään 21.-30. lokakuuta Dinner Days -ravintolaviikkoa. Yli 20 ravintolaa tarjoaa kymmenen päivän ajan kolmen ruokalajin erikoismenun 30 tai 40 euron hintaan. Mukana olevat ravintolat:

30 euroa
Kolm Sibulat
SMAK resto (lounas)
Moon
KoHo Restoran
Restaurant Farm (lounas)
Meat & Wine
Hügge Resto
NOK NOK
Ristorant Flavore
Nero
Stereo Street Food
Loft ja Ürdid
Moos Resto
7Ürti Resto

40 euroa
Mekk
Nero
Restaurant Farm
City Grill House
Mantel ja Korsten
Rudolf restoran
Snoob
SMAK resto (päivällinen)
Salt

CategoriesKansi Matkalla

Facebook Comments