N

Norjan Under on Euroopan ensimmäinen merenalainen ravintola – vuosi 2019 on jo myyty loppuun

Eteläisen Norjan rannikolle avautuu ensi keväänä maailman suurin ja Euroopan ensimmäinen vedenalainen ravintola. Under tuo lisän Pohjoisen keittiön korkean profiilin palettiin. Vuoden 2019 pöydät on jo myyty loppuun ja nyt varauksessa on vuosi 2020.

Under on mainio esimerkki siitä, kuinka ravintola voi olla itsessään matkailukohde, vaikka ympäristö sellaisenaan ei juuri ketään houkuttele.

Underin taustalla on yksityistä rahaa, hotelliliiketoiminnasta vaurastuneet veljekset Gaute ja Stig Ubostad, jotka ovat pyytäneet Nicolai Ellitsgaardia nostamaan Underin Michelin-tähdistöön.

Alun perin tanskalainen kokki Nicolai Ellitsgaard on aiemmin työskennellyt Tanskan puolella Henne Kirkeby Krossa, sekä Norjan Kristiansandissa ravintola Måltidissa sen sulkemiseen saakka vuonna 2015. Under sijaitsee Kristiansandin lähikunnassa Lindesnesissä, joka pyrkii hankkeen avulla lisäämään alueen matkailullista vetovoimaisuutta, vaikka alue on karua ja kallioista.

”Tavoitteemme on savutttaa kansainvälistä huomiota niin rakennuksella kuin ruoallammekin,” Nicolai Ellitsgaard toteaa.

Under kertoo hyvin siitä, mihin Pohjoinen keittiö on asettunut. Se on hyvällä itsetunnolla ladattua, paikallisista raaka-aineista tehtyä, sesongin ja luonnon ilmiöiden mukaista, maailmanluokan gastronomiaa.

Under-ravintolan rakennustyöt alkoivat vuonna 2017, ja se uitettiin sijoituspaikkaansa tänä kesänä, heinäkuun lopussa. Kun rakennelman upottaminen ja sijoittelu suunnitellulle paikalle sujui suunnitelmien mukaisesti, Under aloitti heti pöytävarausten vastaanottamisen. Vuosi 2019 on myyty jo loppuun. Nyt Under annostelee vuoden 2020 kuukausia myyntiin.

Tavoitteena on ollut alusta lähtien tarjota ravintolakokemus, jossa yhdistyvät merenalainen tuntematon, mystiikka sekä huipputason ruoka.

Puoliksi meren alla ja puoliksi meren yläpuolella olevan rakennuksen suunnittelusta vastaa arkkitehtitoimisto Snøhetta, joka tunnetaan maailmalla uudesta Oslon Ooppera- ja balettitalosta sekä mm. French Laundryn keittiörakennuksen laajennuksesta ja puutarhan maisemoinnista. Koska Snøhettan vahvuus on rakennuksen ja maiseman yhdistäminen, toimiston valinta Underin suunnittelijaksi oli selviö.

Sanalla Under on kaksoismerkitys. Englanniksi se tarkoittaa alla, ja norjaksi ihmettä.

Ennen alakerran pääsalia, ylempänä kakkostasolla sijaitsee samppanjabaari, jonka ikkunat ovat puoliksi merenpinnan alapuolella, puoliksi yläpuolella.

Ravintolassa on yhteensä 80–100 asiakaspaikkaa, joista 40 on varsinaisessa ruokailusalissa. Menukokonaisuus sisältää 18–20 ruokalajia. Kaikkiin sääolosuhteisiin mitoitetut, betoniset seinärakenteet ovat metrin paksuiset. Ikkunat ovat 32 cm paksua, kirkasta akryyliä, ja panoraamaikkuna on kooltaan 4 x 11 metriä. Kaikkiaan Under on kooltaan 600 neliömetriä.

Aikaisemmin merenalainen ravintola on ollut vain Dubaissa ja Malediiveilla.

Projektissa on mukana myös meribiologeja, joiden asiantuntemusta käytetään ympäröivän luonnon taustoittamisessa. Ravintolaan johtavan kävelytien varrella on mm. tietoa alueen ekologisista järjestelmistä sekä yksittäisistä merenelävistä.

Rakennuksen vedenalainen osa toimii myös erilaisten simpukoiden ja syötävien levien kasvatusalustana. Myös valaistuksen sijoittelu sekä vedenalaisten äänien tuottaminen houkuttelee paikalle kaloja ja muita mereneläviä. Under kasvattaa omissa altaissaan myös erilaisia rapuja, joiden ravinnerikas vesi pumpataan 80 metrin syvyydestä.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat MIR & Snøhetta

Under
Verkkosivut

 

CategoriesKansi

Facebook Comments