L

Lautasliina on tehokas viestien ja tunnelman välittäjä

Ravintolan viihtyisyys koostuu monesta pienestä yksityiskohdasta. Värikäs ja tunnelmallinen lautasliina kruunaa kattauksen. Ekologisesti kestävästä materiaalista valmistettu lautasliina kertoo asiakkaalle ravintolan vastuullisuudesta ja siisteydestä. Ravintolalle lautasliina tarjoaa mahdollisuuden toimia viestien välittäjänä ja käyntikorttina.

Yhteistyöartikkeli Fiblon Oy:n kanssa.

Vanha totuus on, että ravintola on tuhannen yksityiskohdan summa. Ravintolapalvelussa kaikki alkaa asiakkaasta eli hänen tarpeistaan, motiiveistaan ja maksuhalukkuudesta. Vieraanvaraisuus on ravintolan liikeideaan sisäänrakennettu ominaisuus, joka koostuu ruoan ja juoman ohella palveluun liittyvistä lukemattomista asioista.

Hyvä lautasliina kuuluu keskeisenä osana ruokaravintolan ja kahvilan viihtyisyyteen. Sen tehtävä on perinteisesti pitää huolta siisteydestä ruokailun aikana.

Lautasliinaan pyyhitään sormet ja suu. Sillä suojataan syliä ja vaatteita. Liinalla voi sipaista roiskeita lautasen reunalta tai pyyhkiä lasin reunaa. Varsinkin pienten lasten kanssa ruokaillessa lautasliina on hyvin ahkerassa käytössä.

Tyylikäs kattaus kruunaa asiakkaan ruokahetken. Lautasliina on tärkeä yksityiskohta kokonaiselämyksen rakentamisessa. Silti monelle ravintola-alan ammattilaisellekin voi tulla yllätyksenä, mihin ja miksi erilaisia lautasliinoja käytetään.

Sormisyötävän kanssa lautasliina on korvaamaton. Kuva: Tomi Glad / Glad Media Oy.

Laadukkaiden lautasliinojen valinta oikeaan paikkaan vähentää hävikkiä ja tuo säästöjä.

Samalla kun ravintolassa mietitään kausien vaihtelua ja menujen uudistamista, pitäisi pohtia myös kattauksen tyylikkyyttä ja esteettisiä arvoja. Lautasliinalla rakennetaan asiakastyytyväisyyttä. Kevään juhlakauden lähestyessä ja valon lisääntyessä katse kiinnittyy kattauksiin.

”Jokainen meistä tietää, miten ärsyttävää on pyyhkiä valuvaa kastiketta liian ohuella liinalla tai asetella postimerkin kokoista suojaa syliinsä. Suunnittelu on myös taloudellisesti järkevää, sillä liian ohuita tai pieniä liinoja kuluu enemmän ja ostohinnassa saatu säästö hupenee nopeasti”, kertoo kotimaisia lautasliinoja valmistavan Fiblonin Anne Ekberg.

Lautasliinan koolla ja väreillä on väliä. Valitsemalla sopivat tuotteet kuhunkin tilanteeseen, ravintola pystyy merkittävästi lisäämään asiakkaiden tyytyväisyyttä. Samalla voidaan saada aikaiseksi myös kustannussäästöjä.

”Väreillä, kuvilla ja viesteillä saadaan luotua tunnelmaa, joka jättää muistijäljen. Kustannusten noustessa juuri hyvän suunnittelun merkitys korostuu. Paineita tulee monesta suunnasta”, Ekberg muistuttaa.

Lautasliinan valinnassa kannattaa ensisijaisesti miettiä käyttötarkoitusta ja sen kautta oikeaa materiaalia, kokoa, taitosta, paksuutta ja värimaailmaa. Näin saadaan asiakkaita parhaiten palveleva ja kustannustehokkain ratkaisu.

”Oikeanlainen liina oikeassa paikassa säästää ravintolahenkilökunnan kallisarvoista aikaa. Kun esimerkiksi valitsee taitellun liinan, aterimet voi vain sujauttaa valmiiseen taskuun”, Ekberg muistuttaa.

Fiblonin lautasliinat valmistetaan kestävästä materiaalista vastuullisesti.

Porissa toimiva Fiblon on perheyritys, joka valmistaa lautasliinoja horeca-alalle. Lautasliinatehtaan vastuullisuus rakentuu kestäville tuotantotavoille ja ympäristön kuormituksen minimoimiselle. Paperista valmistetut tuotteet tehdään ainoastaan tarpeeseen eli käyttöä varten.

”Kuluttajat vaativat yrityksiltä kestävää toimintaa. Työntekijöiden arvokas aika sekä hankitut raaka-aineet ja tarvikkeet on käytettävä älykkäästi. Mitään ei saa heittää hukkaan”, Anne Ekberg kiteyttää.

Usein kuulee kysyttävän, onko paperinen liina kestävä vaihtoehto. Ekberg tähdentää, että Fiblon suosii pohjoismaista sertifioitua puuta.

”Valitsemme raaka-aineidemme toimittajiksi vain kumppaneita, jotka tietävät metsän tarkkuudella, missä heidän puunsa ovat kasvaneet. Tuotteemme ovat biohajoavia ja ne valmistetaan Porissa tuulivoimalla tuotetulla sähköllä.”

Anne Ekberg tähdentää, että ravintolassa asiakkaiden käyttöä varten, ei kaapissa säilytettäväksi.

Ekberg muistuttaa kuitenkin, että lautasliina, olkoon se millä tahansa tavoin tehty ja tuotettu, on vastuuton turhake ilman käyttöä. Vain vasta rypistettynä, ruttuisena ja likaisena se kääntyy turhasta menoerästä tarpeelliseksi hyödykkeeksi.

Kotimaisuus on olennainen osa Fiblonin vastuullisuutta. Yhtiö on kustannuspaineista huolimatta halunnut pitää tuotantonsa Suomessa.

”Tuotannon pitäminen Suomessa on osoittautunut hyväksi päätökseksi. Tällä hetkellä pystymme palvelemaan asiakkaitamme joustavasti ja toimitukset pystytään toimittamaan ajallaan ja räätälöimään tuotteita”, Ekberg kertoo.

Lautasliina on ravintolalle sekä viestintäväline että käyntikortti – enemmän kuin pala paperia.

Fiblonin Anne Ekbergin mukaan personoitujen tuotteiden kiinnostus on kasvussa. Lautasliina on hyvä pinta viestiä asiakkaalle ja jäädä mieleen positiivisella tavalla.

Lautasliinan aito personointi tarkoittaa paljon muutakin kuin logoa liinan nurkassa. Tuotetta pitää, ja kannattaa, käyttää yhtenä osana yrityksen brändinhallintaa.

Se on tehokas mainospinta, jonka voi hyödyntää yrityksen viestin, brändin tai arvojen esille tuomiseen. Vain mielikuvitus on rajana, jos aina sekään.

”Tämä mediapinta sisältöineen on konkreettisesti asiakkaiden hyppysissä, katseiden alla ja hyvin onnistuessaan huulikosketuksen lisäksi puheenaiheena. On viisasta ja vastuullista hyödyntää lautasliinaa muuhunkin kuin suun siistimiseen ja kattauksen koristeeksi. Se tosiaan on enemmän kuin vain pala paperi”, Ekberg perustelee.

Lautasliina viestii tunnelmaa ja tuo väriä kattaukseen. Kuva: Tomi Glad / Glad Media Oy.

Esimerkkinä hän mainitsee Fiblonin päätuotteen Softlinin, jonka brändi uudistettiin koronapandemian aikana. Kyseessä on kotimainen lautasliina, joka voidaan personoida juuri kuten asiakas haluaa.

”Softlin on uudenlainen tapa huomioida majoitus- ja ravitsemusalan arjen haasteet. Olipa kyse kahvilasta, ravintolasta, hotellista tai nopean syömisen konsepteista, Softlin huolehtii, että kaikki on kohdallaan. Innovatiiviset ja värikkäät Softlin-tuotteet yhdistettynä nopeaan ja asiantuntevaan palveluun varmistavat liiketoiminnan menestyksen.”

CategoriesKansi Ruoka

Facebook Comments