V

Villiruokapunkkari Jyrki Tsutsunen avaa Skutta-ravintolan Hakaniemeen – ”Ruokaa skutsista ja arttia streetiltä”

Helsingin Itäkeskuksen Skutta (metsä) avaa perjantaina 3.3.2023 sisarravintolan Hakaniemeen. Taide- ja kulttuuribistro Skutta lupaa polkua villiruokaan. Nyt seuraa juonipaljastus: ruokahuruiksi itseään kutsuvilla, metsäisillä menijöillä Tsutsusella ja Skutta Hakiksen keittiötä vetävällä Jouni Toivasella on välkähdys villiä luonteessakin.

Skutta Hakaniemi kiteyttää linjansa: ”Ruokaa skutsista ja arttia streetiltä”. Kyse on kokonaisteoksesta, jossa villiruoka, asenne, musa ja katu-uskottava taide kohtaavat.

Keittiön vetovastuun ottaa Michelin-tähdellä (ravintola Luomo) tunnustettu kokkikonkari Jouni Toivanen, joka istuu Jyrki Tsutsusen linjaan kuin käpy metsään.

”Kunnioitan luontoa, moderneja tekniikoita ja yksinkertaisuutta. Puhdas, yllättävä ja hauska ovat avainsanojani ruoanlaittoon”, Jouni Toivanen avaa ajatteluaan. Kuva Toivasen FB-sivu.

Misukka-ravintola Luomon jälkeen Jouni Toivanen piti käynnissä Helsingin keskustassa muutaman asiakaspaikan food lab -tyylistä Wild-ravintolaa desingliikkeen takahuoneessa. Wild oli Toivasen luonto- ja keittiösuhteen versio 2.0, Itämeren ruokavalion high end. Skutta Hakis on siten päivitys 3.0.

Jouni Toivasen yllättävä, suojaukset ohittava, vinksahtanut ja lakoninen huumori tunnetaan alalla. Hitaampi ei edes ymmärrä Toivasen puhetta huumoriksi, vaan silkaksi outoiluksi. Eikö se siten ole koko kuva Suomesta samalla tavalla kuin Käärijä, jolla on jo kulttiasema Euroviisu-fanien keskuudessa läpi Euroopan?

Elämys, oikeudenmukaisuus ja lämpö

Taide- ja kulttuuribistro Skuttan filosofia on tarjota herkullista, käsin tehtyä bistroruokaa. Joskin ruoka on merkitykseltään muutakin. Tavanomaisuus ja tylsyys kierretään molemmilta puolilta mäntyä. Yllätyksellisyys, eettisyys, sesonginmukaisuus, villikasvit ja fermentointi näkyvät ruoassa vahvasti. Maku on kaiken lähtökohta. Klassista ruokaa tehdään twistillä ja modernisti.

Tulkinta on Jyrki Tsutsusen ja Jouni Toivasen dialogin törmäytyksen ja gastronomisen ymmärryksen tulos.

Fermentointia lasipurkeissa sekä natu- ja luomuviinejä Skutta-ravintolan hyllyillä. Kuva Skuttan FB-sivut, Itäkeskuksen ravintola.

Tässä avauspäivän menu perjantaina 3.3.2023, jolloin yllätyksellisyys, eettisyys ja sesonki; elämys, oikeudenmukaisuus ja lämpö kohtaavat.

Tässä koko menu, josta valikoituu viiden ruokalajin Skutta Menu (65 €)
Annoksia saa myös yksittäin oman valinnan mukaan:

– kaali ja metsämiso
– graavikala ja kananmunaa
– sydän ja ruusu
– vuohi ja pasta
– artisokka ja tammi
– kala ja kuusi
– karitsa ja mustaherukka
– juustot
– sohjo ja marjat
– mänty ja omena
– suklaa ja kamomilla

Kulttuuri ja taide ovat osa Skuttan ideologiaa

Ruoka on kulttuuria, joka linkittyy ja kiertyy ravintolan muihin kulttuuritunnelmiin.

Musiikin teemana on Ajaton Suomi, joka on Dj Bunuelin käsialaa. Aivan kuin metsän yrtit, myös Skuttan musiikki on poimittu käsin, huolellisesti ja rakkaudella. Kauneimmat yksilöt on koottu yhteen riippumatta musiikkityylistä tai julkaisuvuodesta. Aikahaarukka ulottuu 1930-luvulta tähän päivään.

Musiikilla on iso merkitys Skuttan ideassa. Kuvassa DJ Bunuel, joka vastaa Skutta Hakiksen musasta. Kuva DJ Bunuel – Kohti Valoa / Olga Poppius.

Skuttan ensimmäisen, vaihtuvan taidenäyttelyn teokset ovat Sampsa Indrénin käsialaa. Indrén on porvoolainen kuvataiteilija, jonka toinen jalka on Berliinissä, suomalaissaksalaisessa taiteilijoiden projektitilassa TOOLBOX:issa.

Sampsa Indrénin teoksissa alitajunnan selittämätön ja häiritsevä yhdistyy tunnistettavaan. Indrén tunnetaan taiteilijapiireissä myös viinituntemuksestaan. Kuva Skutta.

Sampsa Indrénin tarkka kädenjälki jäsentää muuttuvaa ja liikkeessä olevaa pysyväksi. Hänen teoksissaan, alitajunnan selittämätön ja häiritsevä yhdistyy tunnistettavaan ja tuttuun – usein eroottisesti. Kuvasto luo ristiriitaisen synteesin, joka jää mieleen kummittelemaan.

Ravintolan saniteettitilat ovat saaneet kyytiä Oda Ivanka Tšupukan tarrataiteesta. Graffiti- ja tarrataiteilija Tšupukka, ”vandalisti kypsässä iässä” (lue: 70v), tuo kurittomien kollegojensa lauman levittämään kaupungin katujen suoraa, raadollista ja seksuaalista energiaa tilaan, jossa kaikki olemme niin haavoittuvaisia.

”Kannattaa varautua kadun miellyttävästi kirvelevään läimäytykseen”, kuten viini-, ruoka- ja matkabloggari Marko Pasanen Skuttan tiedotteessa kirjoittaa.

Ravintolan saniteettitilat ovat saaneet kyytiä graffiti- ja tarrataiteilija Oda Ivanka Tšupukan ja hänen street art -kollegoidensa tarrataiteesta. ( Toim huom. Tšupukka on muuten karjalainen nelinkerroin taitettu lettupiiras, joka syödään smetanan tai voisulan kera).Kuva Tšupukan FB-sivut.

”Ravintola Skuttan boss pyysi minua tekemään katutaidenäyttelyn heidän WC-tiloihinsa. Tästä olisi saattanut joku normityyppi loukkaantua, mutta meikäläinen hyppäsi onnesta melkein katosta läpi”, Oda Ivanka Tšupukka kertoo.

”Liimasin 15 tuntia ympäri maailmaa olevien artistien tarroja + omiani ravintolan eriöihin, ja kirjoittelin tšupukkamaisia rivouksia seinille. Arvioin että tarroja on siellä noin 300, ellei enemmän”, Tšupukka summaa.

Ravintola Skutta Hakaniemi
Hakaniemenkatu 7 00530 Helsinki
Verkossa

Teksti tiedotteen vauhdittamana Eeropekka Rislakki
Kuvat Skutta ja tekstissä esiintyvien henkilöiden FB-sivut

CategoriesKansi

Facebook Comments