K

Kantapöydässä: Sekasyöjien syyllistäminen ja vegaanien nuoleskelu saa jo naurettavia piirteitä

HOK-Elanto uudisti Chico’s ravintolansa Espoon Sellossa. S-ryhmän tiedote kertoo, että Chico´sin ruokalistalle on lisätty kasvisruokatarjontaa. Niinpä perinteisten burgereiden rinnalla nähdään mehukkaat vurgerit eli kasvisburgerit, jotka hurmaavat paatuneimmankin lihansyöjän.

Siis hurmaavat ”paatunneimman lihansyöjän”. Mitä? HOK-Elannon burgeriketjun mielestä olen siis paatunut ihminen, kun syön lihaa.

Paatunut on suomen kielessä aivan eri sana kuin vannoutunut, asialleen omistautunut tai lahjomaton. Kielitoimiston sanakirja määrittelee sen synonyymein tunteeton, sydämetön ja kova. Netin synonyymisanakirja hakee paatuneelle rinnakkaismerkityksinä turmeltunut, kieroutunut, harhautunut, kirottu, katumaton, kylmä ja sydämetön.

Kirkollisessa merkityksessä paatunut on haluton parannukseen tai katumukseen.

Niinpä meillä usein käytetään rosvoista ja ryöväreistä nimitystä paatunut rikollinen eli syntinen kurja. ”Niin nuori ja niin paatunut!”, totesivat Aleksis Kiven Seitsemän Veljeksen Aapo ja Simeoni nuorimmasta veljestään Eerosta.

Pyrin ymmärtämään, että paatunut on HOK-Elannon tiedotteeseen päätynyt ihan huomaamatta mainostoimiston copywriterin kanssa käydyssä riehakkaassa ideapalaverissa. Mutta silti sen käyttäminen medialle ja kuluttajille suunnatussa viestinnässä on aika heviä sekasyöjien syyllistämistä ja vegaaniasiakkaiden nuoleskelemista.

Suomalaisessa ruokakeskustelussa, varsinkin sen ytimessä eli sosiaalisessa mediassa, on tällä hetkellä trendikästä ja ylevää tuomita punainen liha ja varsinkin meidät sen syöjät.

Olemme ympäristöä turmelevia sekä lastemme ja lastenlastemme tulevaisuuden pilaavia hylkiöitä. Ja metsästyskauden alettua villinä ja vapaina elävien luontokappaleiden tappajat ovat tämän paarian pohjasakkaa.

Nyt tämä leimakirveellä lyöminen on tarttunut osuuskaupan ravintolamarkkinointiin. Samalla kun lipaistaan kielellä kasvissyöjien ja vegaanien ahteria, näytetään sen kummemmin ajattelematta keskisormea lihansyöjille.

Ja jos tämä on kuva, jonka HOK-Elanto haluaa välittää uudesta ravintolakonseptistaan ja ravintololoidensa markkinointikielestä, jätän Chico’sit ihan suosiolla vurgerinpurijoille.

Vai että paatunein lihansyöjä, my arse.

Heikki Kähkönen

Kirjoittaja on Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö, joka syö punaista lihaa ja riistaa ja joka nauttii niistä näin syksyllä erityisesti kotimaisten uunijuuresten kera.

Kuva: HOK-Elannon tiedote (8.11.): Chico´s kevensi ruokalistaansa ja toi burgerien rinnalle vurgerit

Facebook Comments