K

Kantapöydässä: Oulu kouluttaa opiskelijoistaan kapakkakyttääjiä

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijat tekivät elokuussa iskun kaupungin keskustan terasseille. He kirjasivat vihkoihinsa muun muassa päihtyneiden asiakkaiden lukumäärät. Herääkin kysymys: miksi ja kenen käskystä opiskelijat ovat ryhtyneet kapakkakyttääjiksi?

Oulun kaupunki laittoi maanantaina jakoon tiedotteen, jonka mukaan kuuden nuoren aikuisikään ehtineen opiskelijan ryhmä kävi syynäämässä neljätoista ravintolaterassia. Opiskelijat tekivät kommandoiskunsa yhden elokuisen viikonlopun aikana kello 22─03.

Valvontaisku ylitti valtakunnallisen uutiskynnyksen. Olihan terasseilla opiskelijoiden mukaan päihtyneitä henkilöitä varsinkin loppuillasta kellon käännyttyä seuraavan vuorokauden puolelle.

 

Kuvakaappaus Ilta-Sanomien verkkosivulta.

 

Opiskelijat löysivät muutakin huomautettavaa. Tiedotteen perusteella henkilökunta tarkisti nuorelta näyttävien asiakkaiden iän alkoholiostojen yhteydessä vain satunnaisesti. Lisäksi kolme neljästä arvioitsijasta arveli terassien aiheuttavan kesäisenä elokuun viikonloppuna meluhaittoja lähiympäristölle.

Oulun-iskun taustalla on THL:n ja EHYTin masinoima Pakka-hanke, joka havittelee viranomaisroolia ravintolavalvonnassa.

Julkisuudessa ei kuitenkaan ei kerrottu, kuka oli lähettänyt opiskelijapartion laskemaan terassien humalaiset ja mikä oli itse asiassa iskujen todellinen tarkoitus. Tiedotteen tekstissä viitattiin epämääräisesti valtakunnalliseen ehkäisevän päihdetyön Pakka-toimintamalliin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kehittämällä yhteisöllisellä Pakka-mallilla pyritään ehkäisemään ja vähentämään alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittoja paikallisella tasolla. Tarkoituksena on tehdä moniammatillista yhteistyötä päihdehaittojen ehkäisemiseksi.

Pakka-mallissa on mukana virkamiehiä ja viranomaisia aina poliisia, Oulun kaupunkia ja AVIa myöten sekä luonnollisesti sosiaali- ja terveysalan järjestöjä, joista EHYT ry on merkittävin. EHYT onkin ottanut Pakka-mallissa koordinaattorin roolin.

”Nuorilta kysytään paperit, päihtyneille ei myydä alkoholia – Pakka-malli tehostaa valvontaa”

Yllä oleva sitaatti on suora lainaus EHYTin verkkosivuilla olevasta otsikosta. Herääkin epäilys, onko EHYT luomassa Pakka-mallin avulla ja THL:n valtuuttamana ravintoloihin kohdistuvaa kontrollijärjestelmää, johon on jo  Oulun tapauksessa rekrytoitu vapaaehtoisia opiskelijoita.

EHYTin mukaan yksi Pakan keskeisistä toimintatavoista on ”alkoholin, tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden ja rahapelien saatavuuden ja/tai elinkeinon vastuullisuuden seuraaminen (esimerkiksi ostokokeet, asiakasarvioinnit ja päihdetilannekyselyt)”.

Toripolliisi-patsas vahtii Oulussa kansalaisten tekemisiä.

Sen perusteella Oulussakin nuorilta aikuisilta näyttävät opiskelijat ovat tehneet terassi-iskun lisäksi kauppoihin ja ravintoloihin pistokokeita, joiden pohjalta on raportoitu, missä kysytään alkoholijuoman ostamisen yhteydessä papereita ja missä taas ei.

Uuden alkoholilain mukaan aluehallintovirastot valvovat alueellaan alkoholijuomien vähittäismyyntiä ja anniskelua. Valviralla on oikeus valvontaan koko maassa (AlkoL 60 §). Valvontakäynnit anniskelupaikkoihin tehdään suunnitelmallisesti sekä usein yhdessä poliisin ja muiden viranomaisten kanssa.

Mitä sellaista tietoa opiskelija pystyy tuottamaan terassikyttäyksellä, joka oikeasti edistää palveluelinkeinoja, parantaa turvallisuutta sekä ehkäisee alkoholihaittoja?

Oulun kaupungin tiedotteen mukaan opiskeljoiden yhden viikonlopun aikana tekemien asiakasarviointien tarkoituksena on tuottaa paikallisille ravintoloille tietoa, miltä ravintolatoiminta näyttää asiakkaan silmin ja missä toimintaa on syytä kehittää.

Nyt käsi sydämelle. Mitä sellaista tietoa, josta on hyötyä ravintolatoimialan kehittämisen, palveluelinkeinojen edistämisen tai edes päihdehaittojen ehkäisemisen kannalta, opiskelijat voivat tuottaa kokeneille ravintolayrittäjille ja henkilökunnalle?

Mikä tekee näistä opiskelijoista asiantuntijoita kertomaan, kuka on humalassa ja kuka taas ei ole – siis määrittelemään tason, joka ylittää anniskelussa alkoholilain kirjaimen ja hengen?

Ja kolmanneksi: millä perusteella kyttäyskeikalla oleva opiskelija määrittää tilanteen, jonka mukaan terassilla töissä olevan portsarin tai tarjoilijan pitää kysyä nuorelta näyttävän ihmisen paperit? Eikö se kuulu ammattitaitoisen henkilökunnan tehtäviin asiakkaan sijaan?

Suomesta lakkautettiin vuonna 1991 yli 4000 kunnalllista alkoholitarkastajan virkaa. THL, EHYT ja Oulun kaupunki ovat ryhtyneet kasvattamaaan opiskelijoista kapakkakyttääjiä. Luulisi, että oululaisilla opiskelijoilla olisi ollut tummana elokuisena yönä muutakin tekemistä kuin vahtia muita kesäillan kanssakulkijoita.

Jättäisivät sen kyttäämisen Toripolliisin ja oikeiden viranomaisten tehtäväksi.

Heikki Kähkönen

Kuvissa esiintyvät henkilöt eivät liity artikkeliin. Kuvat: Visit Oulu.

CategoriesKansi

Facebook Comments