I

Itäsuomalainen yrittäjä myi alle kuukaudessa noutopizzoja kolme kertaa enemmän kuin lähikylissä on asukkaita

Juholan Biisoniareenalla Parikkalan Uukuniemellä oli lauantaina juhlapäivä. Paikkakuntalainen nuorimies Markus Hietanen kävi hakemassa ravintolan 1000:nnen noutopizzan. Saavutus voi tuntua vähäpätöiseltä, mutta Uukuniemen kolmella kylällä on vain 350 asukasta ja pizzauunikin on ollut käytössä vasta neljä viikkoa.

Juholan Biisoniareenan pizzauunin luukku käy tiheään tahtiin. Valmiita pizzoja tulee uunista ulos kuin liukuhihnalta. Parikkalan Uukuniemellä toimivassa ravintolassa juhlittiin lauantaina 1000 pizzan rajapyykkiä. Vuohenjuustoa, broilerinlihaa, ananasta ja chilimajoneesia sisältäneen juhlapizzan kävi hakemassa itselleen vajaan kolmen kilometrin päässä Niukkalan kylällä asuva Markus Hietanen.

Tuhannen pizzan myyminen vajaassa kuukaudessa mistä tahansa pizzeriasta ei ole kovinkaan merkittävä uroteko.  Biisoniareenan saavutuksen nostaa omaan luokkaansa se, että lähellä ei ole asumalähiöitä eikä toimistotyöpaikkoja, metsää, hirviä ja jäniksiä sitäkin enemmän.

Markus Hietanen ja Biisoniareenan tuhannes noutopizza. Kuva: Juholan Biisnoniareena.

Juholan Biisoniareena on muiden ravintoloiden lailla koronaviruksen vuoksi suljettu, mutta annosten noutomyynti toimii.  Pizzakauppiaat Matti Laukkanen ja Katja Kokkonen nostivat ensimmäiset paistoksensa tuliterästä uunista asiakkailleen pitkänäperjantaina. Sen jälkeen on hulinaa riittänyt.

”Ensimmäisenä päivänä myimme neljässä tunnissa 77 noutopizzaa. Se on varmaan uusi Uukuniemen ennätys, kun ei näillä nurkilla muitakaan pizzerioita ole. Kyljet kipeinä Katja on saanut pizzoja vääntää”, Laukkanen kertoo.

Suurimman osan Biisoniareenan pizzoista lähiseudun asukkaat ja mökkiläiset käyvät noutamassa itse paikan päältä. Take away -myynti toimii viitenä päivänä viikossa, arkena klo 11-16 ja viikonloppuisin klo 12-18. Kotiinkuljetuksetkin järjestyvät tarvittaessa.

”Viime viikolla toimitin neljä pizzaa Parikkalan-Rautjärven Sanomien toimitukseen. Kuljetusmatkaa tuli yhteensä yli 70 kilometriä. Piti keksiä muutakin asiaa samalla sinnepäin”, Laukkanen sanoo.

Biisoniareenan suosituin pizza on nimeltään Aortan repijä. Se sisältää pekonia, jauhelihaa, salamia, kananmunan ja pepperonia.

”Meidän mottomme kuuluu, että hulluhan se on, joka ei puolta pizzaa jaksa syödä”, Laukkanen nauraa.

Aortan repijä on suosituin noutopizza. Kuva: Juholan Biisoniareena.

Juholan Biisoniareena sijaitsee aivan itärajan pinnassa. Matkaa Venäjän rajalle on vain muutama kilometri. Suomen vanhoista kaupungeista lähimpänä on Sortavala, joka sijaitsee linnuntietä mitattuna 45 kilometrin päässä Laatokan rannalla. Kiteelle tulee ajomatkaa 54 km, Savonlinnaan 67 km ja Imatralle jo 100 km.

Helsinkiläinen yrittäjä Matti Laukkanen osti Uukuniemen Niukkalan läheltä lapsuuden kesiensä lomapaikan Juholan tilan vuonna 2008. Alun perin Parikkalasta kotoisin oleva Laukkanen on kunnostanut päärakennuksen ja vanhan navetan juhla- ja tapahtumapaikaksi. Juholan Biisoniareena tarjoaa myös lomanviettäjille majoitusta.

”Yksi kesän huippukohtia on Aarne Tenkasen keikka. Silloin navetan ylisillä käy melkoinen rytke ja rytinä. Tienvarret ovat pysäköityjä autoja mustanaan. Ja väkeä piha ja ravintola täynnä”, Uukuniemen tunnetuin ja ainoa pizzakeisari kehuu.

Juholan Biisoniareenan ravintola ja juhlapaikka on rakennettu vanhaan navettaan. Kuva: Andres Teiss.

Pääkuvassa Katja Kokkonen ja Matti Laukkanen. Kuva: Katri Levänen

CategoriesRavintolat

Facebook Comments