A

Anniskelun arvonlisäveron alentaminen toisi 2400 työpaikkaa ravintoloihin – asiakas hyötyisi hintojen laskusta

Luonnonvarakeskuksen (Luke) selvityksen mukaan anniskelun arvonlisäveron laskeminen 24:stä 14 prosenttiin lisäisi kaikkien ravintolapalveluiden kysyntää, myös ruoan myyntiä. Palvelujen ja tuotteiden myynnin lisäyksen kokonaisvaikutus kansantaloudelle olisi  peräti 300 miljoonaa euroa.

Luken tiistaina julkistaman selvityksen mukaan alkoholijuomien anniskelun arvonlisäveron alentaminen 14 prosenttiin, eli muiden ravintolatuotteiden tasolle, laskisi ravintoloiden alkoholiannosten hintoja 8,1 prosentilla, mikäli veron alentaminen siirtyisi kokonaisuudessaan hintoihin.

Anniskelun verotus on Suomessa nykyisin yksi EU:n ankarimmista. Ravintoloiden tärkeimmän alkoholijuoman, oluen, verotus on EU-maiden kireintä. Väkevän alkoholin ja viinin verotuksessa Suomi on toiseksi ankarin. Anniskelun arvonlisäverokanta on Suomessa EU-maiden neljänneksi korkein.

Valtion verotuloja anniskelun arvonlisäveron alentaminen vähentäisi noin 70 miljoonaa euroa. Anniskelusta saatavat arvonlisäverotulot supistuisivat 122 miljoonaa, mutta ravitsemispalvelujen ja muiden toimialojen ansiotulo- ja arvonlisäverot kasvaisivat yhteensä noin 41 miljoonaa euroa. Lisäksi alkoholin valmisteverot kasvaisivat noin 10 miljoonaa euroa.

MaRan mielestä arvonlisäveron alentaminen on välttämättömänä alan yritysten hintakilpailukyvyn parantamiseksi.

Matkailu- ja ravintola-alan suurin ongelma on yritysten heikko kannattavuus. Matkailu- ja Ravintalapalvelut MaRan mielestä anniskelun arvonlisäveron alentaminen parantaisi koko alan hintakilpailukykyä merkittävästi.

”Anniskelun osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta on romahtanut 10 prosentin tuntumaan. Arvonlisäveron alentaminen on välttämätöntä, jotta alkoholin kulutusta saataisiin siirrettyä kotisohvilta takaisin ravintoloihin”, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Arvonlisäveron alentaminen laskisi juomien hintoja arvilta 8 prosentilla. Kuva: Heikki Kähkönen.

Lappi luottaa, että ainakin MaRan jäsenravintolat siirtäisivät arvonlisäverojen pudottamisen suoraan hintoihin. Taustalla on vuoden 2010 ravintolaruoan alvin laskeminen, jolloin lähes 4000 MaRan jäsenten toimipaikkaa sitoutui viemään alentamisen täysimääräisesti hintoihin.

”Tilastokeskuksen mukaan alentaminen meni tuolloin hintoihin 78-prosenttisesti, MaRan jäsenyrityksissä vielä paremmin. Uskon, että vähintään samaan tulokseen päästäisiin myös, jos anniskelun arvonlisäveroa alennettaisiin”, Lappi vakuuttaa.

Luken laskelmien mukaan arvonlisäveron alentamisen työpaikkavaikutus olisi 2400 henkilöä.

Lappi muistuttaa, että ilman arvonliveron alentamista anniskelun alamäki jatkuu. Se vie valtiolta pitkällä aikavälillä verotuloja ja vähentää työllisyyttä ravintoloissa.

”Sitä paitsi alennetullakin arvonlisäverolla ravintolassa nautittu olutpullo tuottaa valtiolle 42 senttiä enemmän kuin kaupasta ostettu pullo. Lisäksi arvonlisäveron alentaminen piristäisi kotimaisten matkailu- ja ravintolapalvelujen kysyntää ja loisi työpaikkoja, Lappi arvioi.

MaRa rahoitti Luonnonvarakeskuksen selvityksen ravintola-anniskelun arvonlisäverokannan alentamisen vaikutuksista.

Pääkuva: Andres Teiss. Grafiikat: Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa.

CategoriesKansi Ravintolat

Facebook Comments