T

Turistien käyttämä raha vähenee jopa 60–70 prosenttia Suomessa tänä vuonna – kotimainen kysyntä elpyy hitaasti

Matkailijoiden kulutus supistuu Suomessa koronan vaikutuksesta 60–70 prosenttia tänä vuonna. Kotimaisten ja ulkomaisten turistien käyttämä rahan määrä eli matkailukysyntä oli noin 16 miljardia euroa vuonna 2019. Arvioiden mukaan kestää ainakin vuoteen 2022 ennen kuin kysyntä palautuu viime vuoden tasolle.

Mikäli kysynnän elpyminen alkaa syyskuussa, matkailualan kokonaiskysyntä supistuu noin 60 prosenttia eli vähenys on jopa lähes 10 miljardia euroa. Jos elpyminen siirtyy joulukuulle, kysyntä vähenee 70 prosenttia eli liki 11 miljardia euroa.

Eniten supistuu kotimaanmatkailun kysyntä, 4,5-5,1 miljardia euroa. Kotimaiset asiakkaat pitävät yllä monen matkailuyrityksen peruskassavirtaa.

TEM:in johtava asiantuntija Sanna Kyyrä ennustaa, että kotimaan matkailu käynnistyy varovaisesti. Kysyntä kohdentuu mökkilomiin ja lähellä oleviin päiväkohteisiin, joissa ihmisten määrää on rajoitettu. Työhön liittyvä matkustaminen on pysähdyksissä.

”Myös matkailijoiden turvallisuudentunne on heikko ja suuria ihmismassoja vältellään. Tämä näkyy matkojen ja käytettyjen matkailupalveluiden määrässä. Lisäksi kuluttajien luottamus talouteen suuntaa kysyntää kohti halvempia matkailupalveluja. Osalla kulutus suuntautuu muualla kuin matkailuun”, Kyyrä sanoi keskiviikkona TEM:n ja Visit Finlandin webinaarissa.

Pyöräilijöitä Punkaharjulla. Kuva: Andres Teiss.

Koronakriisi leikkaa ulkomaisesta matkailukysynnästä yli 70 prosenttia eli 3,5–3,9 miljardia euroa. Tämä on merkittävä osuus Suomen palveluviennistä, josta matkailu muodostaa 16 prosenttia ja on näin kolmanneksi merkittävin palveluviennin ala. Matkailuvienti on viimeisten vuosien ajan ollut vahvassa kasvussa.

Suomalaisten ulkomaanmatkailusta aiheutuva kotimaan kysyntä vähenee suhteellisesti eniten, lähes 80 prosenttia eli noin 2 miljardia euroa. Suurin osa tästä muodostuu lento- ja laivaliikenteen sekä matkatoimistojen palveluista.

Matkailukysyntä kuvaa matkailupalveluiden ja -tuotteiden ostamiseen käytettyä rahamäärää vuoden aikana. Matkailun kokonaiskysyntä sisältää suomalaisten ja ulkomaisten matkailijoiden kulutusmenot Suomessa.

Aasialaisia turisteja Senaatintorilla Helsingissä. Kuva: Heikki Kähkönen.

 

Pääkuva: Andres Teiss.

 

Facebook Comments