S

Suomalaiset matkustavat pois arjesta ja kiireestä – vastuullinen matkailu kasvattaa suosiota

Arjesta irrottautuminen, rentoutuminen ja halu nähdä maailmaa saavat suomalaiset matkustamaan ulkomaille. Vastuullisuus näkyy erityisesti paikallisten palveluiden suosimisessa.
Vuoden 2017 aikana kaksi kolmasosaa suomalaisista on matkustanut kotimaassa ja vähintään joka toinen on suunnannut matkansa ulkomaille. Suurin osa ulkomaanmatkoista tehdään Eurooppaan. Sen jälkeen suosituimmat lomakohteet ovat Etelä-Aasiassa.
Helsingin Matka 2018 -messujen selvityksen mukaan joka neljäs suomalainen vähintään yhden ulkomaanmatkan ja joka kuudes kaksi. Eniten reissaavat 50–60-vuotiaat, joista neljäsosa teki enemmän kuin kolme ulkomaanmatkaa vuoden 2017 aikana.
Suomalaiset turistit matkustavat rentoutuakseen, voidakseen irrottautua arjen rutiineista ja kiireestä sekä nähdäkseen maailmaa ja erilaisia paikkoja. Joka kolmannelle syy lähtemiseen on kotimaata parempi sää.

Vastuullinen matkustaminen on paikallisten palveluiden käyttämistä.

Suurin osa suomalaisista on suosinut matkustaessaan paikallisia palveluntarjoajia, kuten hotelleja ja ravintoloita, tai vähentänyt kohteen turistikuormitusta matkustamalla sesonkiajan ulkopuolella. Paljon ulkomaille matkustavat käyttävät paikallisia palveluja muita useammin ja noudattavat tunnollisesti sääntöjä liikkuessaan luontoalueilla.
Joka kymmenes vastaajista on tehnyt vapaaehtoistyötä ihmisten hyväksi ja lähes yhtä moni eläinten tai luonnon eteen tai maksanut hiilidioksidikompensaatiota lentomatkasta. Vaikka vapaaehtoistyö ei vielä nouse isoon rooliin vastuullisessa matkailussa, nuoria hyväntekeväisyysmatkat kiinnostavat muita enemmän.

Euroopan kaupungeissa on kauppahalleja, joista voi ostaa paikallisia tuotteita. Kuva: Heikki Kähkönen.

Helsingin Matka 2018 -messujen Matkailututkimus 2018 selvitti suomalaisten matkustamisen syitä ja matkailuun liittyviä mielipiteitä. Matkamessut ovat auki yleisölle Messukeskuksessa Helsingissä perjantaista sunnuntaihin 19.-21. tammikuuta.

CategoriesYleinen

Facebook Comments