P

Panimoravintolan yhteyteen tulossa 15 miljoonan euron matkailukokonaisuus Savonlinnassa

Savonlinnalaisen Panimoravintola Huvilan yhteyteen on suunnitteilla miljoonien eurojen matkailukeskus sauna- ja uima-allasmaailmoineen. Rakentamisen on määrä toteutua vaiheittain. Ensimmäisenä valmistuu tapahtuma- ja konserttialue jo reilun vuoden kuluttua.

Savonlinnan keskustaan on suunnitteilla kokonaan uusi matkailukokonaisuus, joka sisältää modernin ulkouima-allas- ja saunamaailman, tapahtuma- ja konserttialueen, vierasvenesataman sekä majoitus- ja ravintolapalveluita. Savonlinnan kaupunki ja Savon Mafia Oy ovat kovaa vauhtia viemässä eteenpäin 15 miljoonaa euroa maksavan matkailuinvestoinnin kaavamuutosta.

”Savonniemeen suunniteltu matkailuinvestointi aktiviteetti- ja luontomatkailukeskuksineen vahvistaa yhtiömme toimintaa Savonlinnassa ja vastaa muuttuneeseen kysyntään. Se luo myös uutta vetovoimaa Savonlinnalle”, perustelee hanketta Savon Mafian toimitusjohtaja Janne Kupiainen.

Turitikeidas on tulossa Panimoravintola Huvilan viereen Savonniemeen, Saimaan rannalle. Panimoravintolassa on nykyisin Savon Mafian omistama Waahto Brewery. Savon Mafialla on myös kauppatorin kupeessa matkustajasatamassa olut- ja ruokaravintola Bistro Waahto.

Kuvan vasempaan reunaan rakennetaan esiintymislava. Nykyisestä alaterassista tulee tapahtuma-alue jo ensi kesäksi. Kuva: Heikki Kähkönen.

Panimoravintola sijaitsee v. 1912 rakennetussa puutalossa, joka on aiemmin toiminut mm. kuumesairaalana ja mielisairaalana. Paikalliset tuntevat rakennuksen nimellä Höpölä. Panimon vieressä on vanha uimahalli. Alue on yhdistetty kauppatoriin Haapasalmen yli rakennetulla kävelysillalla.

Savonniemen matkailukeskuksen kaavasuunnitelma on valmistelussa. Kaupungin tehtävänä investointihankkeessa on rakentaa kevyen liikenteen väylä sekä parantaa alueen infrastruktuuria. Rakentaminen maksaisi kaupungille noin miljoona euroa.

”Hanke tuo toteutuessaan 50 000 uutta matkailijaa Savonlinnaan. Savonniemi voisi myös toimia porttina parhaillaan valmisteltavana olevaan kansalliseen kaupunkipuistoon”, kaupunginjohtaja Janne Laine perustelee miljoonainvestointia.

Kaavaluonnos on menossa tekniseen lautakuntaan toukokuussa. Rakennusoikeutta esitetään lisättäväksi 5000 kerrosalaneliömetriä.

Suunnitelman mukaan nykyisen panimoravintolan terassin eteen tulee tapahtuma-. ja konserttilalue, jonka on tarkoitus valmistua jo kesäksi 2021. Viereen rakennetaan kylpylähotelli, jonka rannan puoleiselle alueelle tulevat uima-altaat ja saunat.

Alustava kaavasuunnitelma, Savonlinnan kaupunki.

Savonniemeen tulisi lisäksi uusi uimaranta. Kevyen liikenteen rantareitti erottaisi varsinaiset matkailupalvelut yleisessä käytössä olevasta uimarannasta. Pyörä- ja kävelytien rakentaminen on sidottu suunniteltuun hotelli-investointiin, joka toteutuisi vuosina 2022-2023.

Investointi toisi noin 25 uutta työpaikkaa sekä vuosittain arviolta 25 000 yöpymisvuorokautta Savonlinnaan. Konseptisuunnittelu ja rahoitusneuvottelut käynnistyvät lähiviikkoina. Kaupungin tavoitteena on kehittää erityisesti matkailun vetovoimaa tulevan Parikkalan rajanylityspaikan avaamisen yhteyteen.

”Investointi tulee vahvistamaan  Savonlinnan seudun tapahtuma- ja majoituskapasiteettia, johon on sesonkiaikoina ollut suurta kysyntää. Hanke voisi myös laukaista ja rohkaista pienempiä investointeja alueellamme sekä luoda positiivista kierrettä”, Savonlinnan elinkeinojohtaja Janne Weander perustelee.

Uusi matkailu-alue sijoittuu Savonlinnan sataman ja kauppatorin läheisyyteen. Hankkeen uskotaan tuovan kaupunkiin jopa 50 000 kävijää vuosittain. Kuva: Visit Savonlinna.

Savon Mafia pyörittää useaa ravintolaa ja kesähotelli Villa Ariaa Savonlinnassa sekä vastaa Lappeenranta Span liiketoiminnasta. Yrittäjä Janne Kupiaisella on suunnitteilla matkailuinvestointeja molempiin kaupunkeihin. Savon Mafia sai Business Finlandilta 100 000 euron kehittämistuen.

Lappeenranta Span suunnitelmiin puolestaan kuuluu koko hotelliyksikön remontoiminen ja palvelutason nostaminen vastaamaan nykymatkailijan tarpeita. Investoinnin arvo on 1,1 miljoonaa euroa. Nykyinen kylpylä remontoidaan lattiasta kattoon ja Wanhan kylpylän rakennukseen on suunnitteilla ravintola ja saunamaailma Allas Sea Pool Helsingin tyyliin.

 

Facebook Comments