K

Keittiömestarit vaativat pikaista tukea ravintola- ja matkailuyrityksille – kyse on suomalaisen ruoan tulevaisuudesta

Suomen Keittiömestarit ry vetoaa hallitukseen ja eduskuntaan vaikeuksissa olevien ravintola- ja matkailuyritysten tukemiseksi ja alan työpaikkojen säilyttämiseksi. Keittiömestarit vaativat, että ovensa eduskunnan päätöksellä sulkeneille yrityksille on maksettava välittömästi tukea konkurssiaallon estämiseksi ja suomalaisen ruokakulttuurin turvaamiseksi.

Suomen Keittiömestarit ry muistuttaa, että ravintola- ja matkailuala on joutunut ilman omaa syytään koronakriisin kärsijäksi. Alan yritykset ovat tällä hetkellä pahassa pulassa. Ravintolat ja kahvilat ovat kiinni eduskunnan päätöksellä. Kiinteät kulut juoksevat koko ajan, mutta kassaan ei tule euroakaan.

”Tuntuu myös käsittämättömältä, että samaan aikaan, kun ravintolat ovat kiinni, niiden naapurissa olevat marketit tulvivat ihmisiä perheineen tungokseen asti. Eivätkä auki ole pelkästään isot automarketit, vaan puutarhamyymälät, rautakaupat ja erilaiset halpahallit. Muissa palveluyrityksissä riittää asiakkaita, mutta ravintolat joutuvat pitämään ovensa suljettuina valtiovallan päätöksellä”, Keittiömestareiden puheenjohtaja Ulla Liukkonen sanoo.

Kyse on myös tulevaisuuden ammattilaisten elinkeinosta ja työpaikoista. Kuva: Kokkimaajoukkue / Eva Tordera Nuño.

Keittiömestariyhdistys kannattaa Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan vaatimusta vähintään 350 miljoonan euron tukipaketista. Ilman riittävän suurta ja toimivaa tukijärjestelmää uhkana on massiivinen konkurssiaalto.

”Tukia on haettu ja jaettu eri aloille. Toiset ovat saaneet ja toiset eivät. Tässä tilanteessa herää kysymys, olemmeko kaikki toimialat tasa-arvoisia hallituksen silmissä ja arvostaako valtiovalta lainkaan, mikä merkitys matkailu- ja ravintolayrityksillä on työllistäjinä ja verotulojen kerääjinä”, Liukkonen tähdentää.

Keittiömestarit ovat avainasemassa, kun puhutaan puhtaasta suomalaisesta ruoasta ja lähituotteista.

Ravintolakeittiöiden ammattilaiset ja alan yritykset ovat olennaisesti mukana luomassa ja kehittämässä menestystuotteita, joista Suomi tunnetaan maailmalla. Ravintoloiden sulkemiset vaikuttavat suoraan maataloustuottajiin ja jalostusyrityksiin.

”Kyse on suomalaisen ruoan ja gastronomian tulevaisuudesta. Koko arvoketju pelloilta ja navetoista pöytään on uhattuna”, Liukkonen muistuttaa.

Puheenjohtaja Ulla Liukkonen (vas,) ja Hannele Mäkinen Pirkanmaan kettiömestareista juhlistivat helmikuussa 70-vuotiasta Suomen Keittömestariyhdistystä. Kuva: Sanna Hiullberg.

Ruoka on tärkeä osa suomalaista kulttuuria, perinteitä ja identiteettiä. Ruokamatkailu tulee olemaan merkittävä tekijä, kun Suomi ottaa ensimmäisiä askeleita kohti koronakriisin jälkeistä uutta nousua. Jokainen säilytetty työpaikka osoittautuu silloi kullanarvoiseksi Suomen kansantalouden kannalta.

”Olemme sukeltamassa syvään lamaan. Meitä palvelualojen yrittäjiä ja tekijöitä tarvitaan, kun alamme rakentaa koronan jälkeistä Suomea. Onko tarkoituksena, että viimeinen sammuttaa valot vai aito tahto, että ravintoloiden ikkunoissa palasivat valot vielä jatkossakin ja maukas suomalainen keittiö sekä puhdas ja turvallinen ruoka houkuttelevat vieraiksemme ihmisiä aina kaukomaita myöten”, Liukkonen perustelee.

Pääkuva: Sanna Hillberg.

 

Facebook Comments