M

Missä viipyvät Alkon ukrainalaisten oluiden ja viinien sinikeltaiset viikot?

”Alkon valikoimassa on tällä hetkellä neljä ukrainalaista tuotetta: kaksi vakiovalikoiman vodkaa, tilausvalikoimassa yksi vodka ja yksi olut. Ukrainassa kuitenkin tuotetaan laaja valikoima oluita, viinejä, siidereitä ja vodkaa. Miksi Alko kieltäytyy lisälistauksista”, sommelier Petri Pellinen kysyy kolumnissaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan maamme on sotatilassa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) puhuu sotalaeista samalla, kun todellinen sodan osapuoli, Ukraina, taistelee siitä, millainen Eurooppa meillä on edessämme.

Puheissa ja toimissaan virallinen Suomi tukee Ukrainaa eri tavoin. Puhtaasti rahallisesti Ukrainalle on myönnetty kymmeniä miljoonia euroja tukea sekä humanitääristä apua ja sotilasmateriaalia. Ollakseen hengessä mukana maamme valtiojohto tukee poliittisilla lausunnoillaan Ukrainan taistelua. Olemme Ukrainan puolella.

Useat yritykset ovat hakeneet keinoja ukrainalaisten auttamiseksi. Valtionyhtiö Finnair on alentanut ukrainalaisille lentolippujen hintaa 95 prosentilla. Fortum on tehnyt monia toimia osoittaakseen tukensa Ukrainalle. Maaliskuusta lähtien Ukrainan kansalaisilla on ollut mahdollisuus matkustaa maksutta VR:n kauko- ja lähiliikenteen junissa.

Alkokin tuki Ukrainaa 100 000 euron lahjoituksella. Samalla Alko on poistanut muiden kauppojen tavoin venäläiset tuotteet valikoimastaan. Tällaiset signaalit ovat tärkeitä, mutta toimien jäädessä välttämättömään minimiin voi kysyä, onko kyse poliittisesta ja imagollisesta kasvojenpesusta.

Ukrainaa voi auttaa pitkäjänteisemminkin aidolla yhteistyöllä. Tähän ovat pyrkineet esimerkiksi viinien maahantuoja Viinitie tuomalla ukrainalaisia viinejä Suomeen sekä Domaine Wines tuomalla ukrainalaista olutta, jota myydään kaupoissa ja Alkoissa ympäri Suomea.

Kuva: Domaine Wines.

Ukrainan viinituotanto sekä oluiden ja tisleiden valmistus on kärsinyt raskaita tuhoja Venäjän hyökkäyssodassa.

Kaupankäynti ja maahantuonti sodan keskellä olevan maan kanssa ovat haastavia, mutta eivät mahdottomia. Iso osa Ukrainasta toimii sodan keskellä niin normaalisti kuin voi, ja jokainen vientikaupan kautta myyty tilaus auttaa kriisiyhteiskuntaa eteenpäin. Nyt solmitut yhteistyösopimukset rakentavat bisnessiltoja myös sodan jälkeiselle ajalle.

Alkon valikoimassa on tällä hetkellä neljä ukrainalaista tuotetta: kaksi vakiovalikoiman vodkaa sekä tilausvalikoimassa yksi vodka ja yksi olut. Ukrainassa kuitenkin tuotetaan laaja valikoima oluita, siidereitä ja viinejä sekä tietysti vodkaa. Ukrainan viinintuottajien verkkosivujen mukaan viinituotanto on kärsinyt raskaasti hyökkäyssodasta.

Kysyin Alkolta tulevista listaussuunnitelmista, ”aikooko Alko lisätä ukrainalaisten tuotteiden tendereitä osoittaakseen tukea ja mahdollistaakseen maan tukemisen sotatilanteessa?”

Vastaukseksi sain alkuvuoden 2023 ostosuunnitelman, jossa ei haeta ainuttakaan ukrainalaista tuotetta. Loppukaneettina oli, että kyllä maahantuojat voivat halutessaan listata tuotteet tilausvalikoimaan. Siis valikoimakategoriaan, josta myydään noin yksi prosentti Alkon koko myynnistä.

Kuva: Heikki Kähkönen.

Näyttää ilmiselvältä, että Alkolla ei ole halua tai kykyä listata ukrainalaisia tuotteita. Onko kyse poliittisesta valinnasta vanhan venäjänpelon varjossa? Vai byrokraattisesta toimintakulttuurista?

Vai onko jostakin tullut ohjeistus, ettei ukrainalaisia tuotteita listata, koska venäläisetkin on poistettu?

Jäljelle jää ikävä päätelmä, että pyrkimys neutraliteettiin on tulkittavissa siten, että Ukrainassa olisi käynnissä sisällissota eikä Ukraina siten taistelekaan itsenäisyytensä puolesta hyökkäävää Venäjää vastaan.

Nyt olisi oiva hetki sinikeltaisille Ukraina-viikoille, sillä suuren yleisön kiinnostus on automaattista.

Alkon vastauksen sävy niin minulle kuin eräälle maahantuojallekin oli sen verran vaisu, kolea ja kyyninen, että se kyllä oikeuttaa edellä mainitut kysymykset. Varmaa on, että tivattaessa lisävastausta Alko vetoaisi kysynnän puutteeseen sekä asiakassignaalien vähyyteen. Miten niitä signaaleja voi tulla, jos tarjontaa ei ole, viestinnästä puhumattakaan?

Pesikö Alko kätensä antaessaan 100 000 euron tuen Ukrainalle ja poistettuaan venäläiset tuotteet valikoimasta? Homma on hoidettu ja jätetään tämä tähän? Eikö Alkossa nähdä tilannetta mahdollisuutena tuoda esille uusia juomakulttuureita sekä maita?

Alko listaa uutuuksissaan säännöllisesti niin heppoisia tuotteita, että edes laatukriteerit tai saatavuus eivät voi olla esteenä. Niukempi saatavuuskaan ei käy perusteena yrityksen ostaessa pieneriä – jopa muutamia laatikoita.

Alkon tulisi muistaa, että alkoholilain mukaan sen tulee noudattaa syrjimätöntä ja tasapuolista ostotoimintaa. Missä se nyt sitten lieneekään tällä kertaa?

Teksti: Petri Pellinen, sommelier

Facebook Comments