P

Porvoon mitalla elämyksiä – Yhdeksän ruokalajin paletti ja onnillisia unia

Porvoo on Suomen kesäkaupunkien helmi, mutta se jatkaa värikästä elämää lyhyen kesäsesongin jälkeenkin. Taru Sassin ja Mikko Lahtisen Ravintola SicaPelle ja samassa kartanorakennuksessa oleva Hotel Onni ovat sykähdyttävä yhdistelmä, joka tarjoaa ainutlaatuista paikan henkeä. Reilulla Porvoon mitalla.

Porvoo on kiintoisa ravintolamatkailukohde vaikka kuinka vaativalle gastronomille. Mutta usein vierailu on jäänyt tekemättä, sillä illallisen jälkeinen yöpyminen ei ole tarjonnut persoonallista ja henkilökohtaisuuden taikapiiriä. Pudotus fine dining -illallisen jälkeen haaveettomaan prosessimajoitukseen on liian karu. Porvoossa vanhan kaupungin henki on koettavissa useissa ravintoloissa, mutta yöpymisessä ei kohtaa lokaatiota ja paikan henkeä, locus mundia.

Joen ranta-aitat ovat Porvoon kaupungin symbolit Tuomiokirkon ohella. Kuva Eeva Mela.

Poikkeuksena ovat Pariisin Ville ja Hotel Onni vanhassa kaupungissa. Molemmat ovat Riku Stenrosin käynnistämiä boutique-projekteja, jotka ovat muodostaneet yhdessä kaupungin monipuolisen, alati kehittyvän ravintolatarjonnan kanssa Porvoo-ilmiön.

51 000 asukkaan kaupunki tarjoaa asukasmääräänsä nähden kokoansa runsaammat, monipuolisemmat ja laadukkaammat ravintolapalvelut. Porvoossa kävi ennen koronaa vuodessa yli 900 000 turistia, joista 40 000 oli risteilyaluksilta bussintuomia. Maksullisia yöpymisiä laskettiin kuluvan vuoden tammi-heinäkuussa nippa nappa yli 100 000. Luku sisältää hotellien lisäksi myös motellien, retkeilymajojen, lomakylien, airbnb:n ja leirintäalueiden tilastot.

Vanhassa Porvoossa, Tuomiokirkon naapurissa sijaitsevan kartanorakennuksen yläkerrassa on Hotel Onni ja alakerrassa ravintola SicaPelle. Kuva Eeva Mela.

1800-luvun rakennuksessa, vanhan Porvoon Kirkkotorin ja vanhan Tuomiokirkon vieressä sijaitsevan, neljän kartanohuoneen Hotel Onnin kivijalassa sijaitseva ravintola SicaPelle Wine & Dining on perustettu vuonna 2012 ”kunnioittamaan elämäniloa, erinomaista ruokaa ja viiniä, rohkeutta, luovuutta, taidetta ja ennen kaikkea porvoolaisen kuvanveistäjä Ville Vallgrenin lemmikkipossua, SikaPelleä”.

Viime vuodet Riku Stenros on siirtänyt aktiviteettiensä painopisteen Helsinkiin, jossa hän on mukana Albina & Aleksis -ravintolassa sekä Mat Distriktissa.

Samalla SicaPelle ja Hotel Onni ovat saaneet uudet osakkaat ja vetäjät Taru Sassista ja Mikko Lahtisesta. He ovat olleet kesäkuusta 2020 asti ravintola-hotelliyhdistelmässä mukana. Sassi on tehnyt brändisisältöjä ja Mikko on ollut keittiötoimenjohtaja.

Keittiömestari Mikko Lahtinen ja brändimarkkinoinnin spesialisti Taru Sassi ovat Hotel Onnin ja ravintola SicaPellen uudet ja sielukkaat vetäjät. Kuva Eeva Mela.

Taru Sassi ja Mikko Lahtinen asuivat aikaisemmin Punkaharjulla, vaikka he ovat alun perin Helsingistä. Pari teki samoin kuin joukko tekeviä helsinkiläisiä, joiden tie on vienyt Punkaharjun kulttuurimaisemiin – siksi alueella on poikkeuksellinen säpinä ja monipuolinen palvelutarjonta Hobittikahvilasta, Wanhan koulun Muotikuu-myymälään ja ravintolakahvilaan, sekä taidenäyttelyihin kuten Aseman Taidelaituriin asti. Taru Sassi ja Mikko Lahtinen ovat työskennelleet Saimi Hoyerin uuteen kukoistukseen nostaneessa Hotelli Punkaharjussa sen avaamisesta lähtien.

”Lastemme takia kuitenkin koimme, että Punkaharju on kaukana perheemme tukiverkostosta ja ystävistämme, joten muutimme takaisin Helsinkiin. Paluu pääkaupunkiin ei kuitenkaan tuntunut Punkaharjun jälkeen miltään. Kun Riku sitten soitti ja pyysi Mikkoa Porvooseen töihin, ajattelimme, että katsotaan ja annetaan kaupungille mahdollisuus yhdeksi kesäksi. Kävi niin, että hurmaannuimme ja tuntui sydämeen”, Taru Sassi kertoo.

Hotel Onnin rakennuksessa on neljä hotellihuonetta, joissa jokaisessa on oma, persoonallinen ja kodinomainen kartanotunnelma. Etupihalla on erillinen sviittirakennus. Kuva Eeropekka Rislakki.

Sitten koitti päivä, jolloin Riku Stenros ehdotti parille, että he alkaisivat vetää Onnia ja SicaPellea osakkaina.

”Meidän ei tarvinnut miettiä asiaa sekunnin välähdystä pidempään. Olihan meille jo syntynyt kokemuspankki, mistä tässä on kyse, sekä ajatuksia ja näkemyksiä jatkokehittämisestä. Riku Stenrosin ja hänen kumppaninsa Nina Khosnamin kanssa perustamamme yritys Kova ja Kiivas Oy osti SicaPellen ja Onnin ne aiemmin omistaneelta yritykseltä. Omistamme tasamäärän osakkeita, mutta johto siirtyi kokonaan meille tammikuusta 2022 alkaen.”, Taru Sassi kertoo.

Taru Sassin mukaan kartanorakennuksen kivijalassa oleva SicaPelle ja yläkerran Onni yhdistyvät jatkossa entistä tiiviimmin. Ne ovat elämyksellinen kokonaisuus, jossa Porvoon alueen sielu ja paikan henki yhdistyvät ja tiivistyvät. Tuloksena on SicaPelle x Onni Experience -illallispaketti onnillisine unineen.

Hotel Onnin lounge on rauhoittava tila, joka vie menneeseen ja jokaisella Taru Sassin löytämällä kalusteella ja esineellä on tarina, kunhan malttaa kuulostella. Kuva Eeropekka Rislakki.

Hotellin neljän kartanohuoneen ja loungen tunnelman kehittämisen lisäksi Taru Sassin työn alla on ollut ylellisyyttä edustava sviittirakennus kartanon etupihan viheralueella. Samoin piha-aluetta on kehitetty kesäajan picnic-loikoiluun ruoka- ja juomakoreineen. Myös pihan terassi sekä Onnin juhlasali kehittyvät koko ajan.

Tarina kertoo, että kartanorakennus oli ensin tien vierellä, mutta Helsingin Senaatintorin monumentaalisen empiremiljöön suunnitelleen Carl Ludvig Engelin käydessä Porvoossa hän ihmetteli, miksi kaikki Porvoon rakennukset ovat ahtaasti sumpussa ja tiessä kiinni, elämän jäädessä sisäpihoille. Näin rakennuksen omistajat siirrättivät kotinsa kauemmas tiestä, jolloin syntyi alueelle harvinainen etupiha.

”En sitten tiedä, kuinka paljon tämä tarina vetää mutkia suoraksi, mutta tältä pohjalta tuomme etupihalle elämää”, Sassi naurahtaa.

Hotel Onnista johtaa portaat suoraan alakerran SicaPelleen, mutta ylätasanteella on herraskainen salonki, joka on mainio ympäristö nauttia aperitiiviä, viiniä tai esimerkiksi kuplajuomaa. Kuva Eeropekka Rislakki.

Kun kuuntelee Sassia ja Lahtista, taustalla näyttäytyy filosofia ja asenne, jota maailmalla kutsutaan Foodways-ajatteluksi. Foodwayssa ruoka ja paikka heijastelevat alueen historiaa, kulttuuria, perinteitä ja henkilöitä, ympäröivää merta, kaupungin läpi virtaavaa jokea ja luonnon sekä viljelyn tarjontaa. Porvoo sai kaupunkioikeudet jo 1300-luvulla, ja Porvoolla on merkittävä rooli mm. Suomen autonomisen aseman synnyn tarinassa vuoden 1809 valtiopäivien takia, joten perspektiiviä riittää.

Onnissa ja SicaPellessä on runsaasti pieniä yksityiskohtia, jotka luovat tunnelmaa. Tuoreet kukat, kynttilöiden liekin lepatus ja esineet ovat enemmän kuin osiensa summa, eli summana vanitas-efekti. Kuva Eeropekka Rislakki.
Kuva Eeva Mela.

Foodways -periaate nousee hienosti esiin ravintola SicaPellen filosofiassa. Maut ovat paikallisia, rohkeita ja sesonkia seuraavia. Käsityöllä on iso rooli ja asenteessa on kunnianhimoista indie-meininkiä. Ravintola heijastaa elämäniloista nautiskelua lokaatiossa, joka on historiallinen kartanorakennus Vanhan Porvoon Kirkkotorin reunassa. Paikallisten tuottajien rinki ja yhteistyö ovat onnistumisen perusta.

Suunnan onnistumisesta kertoo sekin, että SicaPelle on noussut takaisin Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listalle monen vuoden tauon jälkeen (sijalla 41).

Keittiötä soittavat Mikko keittiömestarina, Matias Myllylä on vuoropäällikkönä ja Jaakko Soiha kokkina. Salista vastaa Tarun rinnalla ravintolapäällikkö Laura Väisänen, joka on aiemmin vaikuttanut mm. Matti Jämsenin Sesongissa.

Hotellissa Tarun parina työskentelee hotellipäällikkö Suzanne Gracio-Juhué.

SicaPellen ravintola sijaitsee kartanorakennuksen alakerrassa puolittain maapinnan alapuolella. Sisustus on niukistinen, mutta seinät, lattiat ja katot ovat kallellaan romantiikkaan. Loppu säädetään valaistuksella. Kuva Eeropekka Rislakki.

SicaPellessä on tarjolla keskiviikosta lauantaihin yhdeksän ruokalajin maistelumenu viineineen – ja keittiön amuse bouche -tervehdykset päälle. Vegetaarinen ja vegaaninen vaihtoehto ovat myös saatavilla, kunhan ilmoittaa asiasta varauksen yhteydessä. Ideana on viettää kolme ja puolituntinen makujen tarinointi- ja leikkihetki, joka jättää elämästä iloitsevan muistijäljen.

Syömämme menun eka annos, kampasimpukkaa, osteria, tomaattidashia ja sichuanin pippuria on ollut tämän vuoden yksi kauneimmista makukokemuksista, joka kertoo Mikko Lahtisen kyvystä yhdistellä herkkää ja rajua tavalla, jossa kokonaisuus on yhä herkkyyden kerrosten halausta. Kuva Eeva Mela.

Pöytävaraukset on porrastettu 15 minuutin välein, jotta jokainen asiakas saa henkilökohtaista palvelua ja mahdollisuuden syvään kokemukseen. Järjestely mahdollistaa myös keittiön suunnittelemaan ja valmistamaan pitkän maistelupaletin. Vaikka ravintola on saanut reilusti lisää tilaa, paradoksaalisesti asiakaspaikkoja on vähennetty asiakaskokemuksen henkilökohtaisuuden tukemiseksi.

Kokit osallistuvat myös salityöskentelyyn, sillä osa komponenteista valmistetaan salissa ja annoksia koostetaan niin ikään salissa. Kokit osallistuvat myös annosten esittelyyn.

Punajuuri ja vuohenjuusto on klisee, mutta SicaPellessa asetelma nyrjähtää lakritsijuurella uuteen asentoon. Kuva Eeva Mela.

 

”SicaPellen ruokafilosofia perustuu vahvasti sesonkiin, niin kotimaan kuin ulkomaidenkin. Menut rakennetaan raaka-ainelähtöisesti, raaka-aineiden omia makuja korostaen ja kunnioittaen. Pitkässä menussa kokonaisuus on suuremmassa osassa kuin yksittäiset annokset,” Mikko Lahtinen avaa keittiön linjauksen taustoja.

Juhlasalin itäinen pääty. Kuva Eeropekka Rislakki.

Sunnuntaisin Onni tarjoaa juhlasalissaan laadukasta ja lähellä tuotettua brunssia, maanantaisin ja tiistaisin levätään ennen keskiviikon avausta. Onni on pääosin avoinna ravintolan aukiolopäivinä.

Juhlasalin läntinen pääty. Kuva Eeropekka Rislakki.

Viinikellari on iskussa ja laajasta valikoimasta löytyy niin arvokkaita vintage-aarteita kuin rohkeita ja yllättäviäkin yksilöitä.

Tulevaisuudessa SicaPelleen aukeaa paikka konseptiin sopivalle sommelierille, mutta toistaiseksi viinikellaria pyöritetään talon sisäisesti ja yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Yhdeksän ruokalajin – sielukkaiden, kekseliäiden, leikkisten ja tasapainoisten annosten menun viinisetti on samoilla taajuuksilla. Kieputtavaa ja erehtymätöntä, mutta ei missään tapauksessa tylsää. Kuvat Eeropekka Rislakki ja Eeva Mela.

”Haluamme olla myös paikka, josta asiakkaamme saavat suosituksia ja vinkkejä Porvoon muista palveluista, elämyksistä ja parhaista paikoista. Ruoan kautta koko Porvoon alueen erityisluonne on lautasillamme”, Sassi kuvailee.

”Jos meillä on täyttä, ohjaamme asiakkaat naapuriimme ravintola Våriin, jonka kanssa yhdessä rakennamme Porvoon fine dining -tarinaa. Meidät mielletään kilpailijoiksi, ja varmasti olemme sitäkin, mutta uskon, että molemminpuolisesti suhtaudumme toistemme tekemisiin mielenkiinnolla ja hyvää toivoen”, Taru Sassi kertoo.

Sorbet, mustaherukkaa ja seljankukkaa. Kuva Eeropekka Rislakki.

Sassi ja Lahtinen kutsuvat kesän aikana tapahtunutta ideoiden tiivistymistä ja toteutusta SicaPellen ja Onnin 2.0 -vaiheeksi. Keittiö on remontoitu, saliin on saatu lisää tilaa, ja hotellin huoneet on sisustettu uudestaan.

Onnin lounge ja huoneet on sisustettu vintagella ja kierrätysaarteilla. Kaikilla esineillä ja kalusteilla on oma elämä, tarina ja merkitys. Taru Sassi sisustaa itse ja tavoitteena on tunnelma, joka koskettaa.

Hotellin ja ravintolan sisustukseen sopivia esineitä löytyy kirppareilta, Taru Sassin omista kätköistä, paikallisista Facebook-kierrätysryhmistä ja milloin mistäkin. Usein esineet eivät löydy etsimällä, ne löytävät hotellin. Kuva Eeropekka Rislakki.

”Ratkaisevaa on, että esine pysäyttää ja tuntuu Onnin omalta. Sisustus ei taida koskaan lukittua vaan se elää jatkuvasti uusien löytöjen ja hotellin tarinan mukaan”, Taru Sassi kertoo.

Tähän jälkkäriin (mansikkaa, grillattua kermaa, tonkapapua) liittyi dramatiikkaa. Karkkikannessa on mukana häivähdys savun makua. Samalla olin aistivinani savun myös nenässäni, ja päättelin, että sen on tultava keittiön savustimesta. Aterian päätyttyä savu tuntui myös hotellihuoneessa, mutta päättely johti jälleen huoneen alapuolella olevaan keittiöön. Saman aikaisesti ulkoa kuului hälytysajoneuvojen sireenit – jaahas Porvoo by night… Aamulla selvisi, että hetki illallisen päättymisestä koko keittiö oli rynnännyt parin sadan metrin päähän saatuaan kokkiystäviltään soiton: ravintola Meat District palaa! Käytännössä maan tasalle, ja hetken Vanha Porvoo oli vaarassa.

Porvoon projektistaan huolimatta Lahtinen on yhä mukana Hotelli Punkaharjun kehittämisessä.

”Mikko on edelleen Punkaharjun hotellin ravintolan keittiötoimenjohtaja, enkä minäkään taida koskaan sieltä täysin irtaantua, vaikka viime keväänä lopetinkin varsinaiset työt Punkaharjun suunnassa. Käymme parin kuukauden välein Punkaharjulla. Venymme molemmin puolin, mutta kuvio tuntuu hyvältä. Saimin kanssa suunnittelemme kaikenlaisia innostavia yhteistöitä SicaPellen ja Hotelli Punkaharjun välille. Molemmillehan on yhteistä se, että itse paikka ja miljöö nousevat historian, ihmisten ja alueen jatkumosta”, Taru Sassi myhäilee.

Mikä on Porvoon mitta?

Käsite Porvoon mitta vie Ruotsin vallan aikaan, jolloin kruununvouti keräsi alamaisilta veroja viljana, humalana, riistana, turkiksina ja kaloina. Käytössä oli kaksi mittaa: isommalla kerättiin veroja, pienemmällä mitattiin verojen luovutus kuninkaalle. Erotus jäi voudille.

Porvoon mitta, peltimuki, jossa on välipohja, on mahdollista ostaa lukuisista vanhan Porvoon matkamuisto- ja käsityöläismyymälöistä. Nykyisin Porvoon mitalla tarkoitetaan runsautta.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Eeva Mela ja Eeropekka Rislakki

SicaPelle ja Hotelli Onni
Kirkkotori 3, 06100 Porvoo
SicaPelle verkossa
Hotel Onni verkossa


+358 40 1479933

Instagram
Facebook
Avoinna keskiviikosta lauantaihin. Arkena klo 17 alkaen, lauantaisin klo 14 alkaen

Hotel Onni
Facebookissa
Instagram

CategoriesKansi Porvoo

Facebook Comments