”Putinin kokin” Jevgeni Prigozhinin tie vankilakundista catering- ja ravintolaoligarkiksi sekä Wagner-palkka-armeijan ja trollitehtaan rahoittajaksi

Putinin kokiksi kutsuttu oligarkkimiljardööri Jevgeni Prigozhin nousi viimeksi otsikoihin, kun hän aloitti väkivaltarikollisten ja murhaajien rekrytoinnin Venäjän vankiloista Ukrainan sotilaallisen erikoisoperaation rintamille – siis sotaan. Kuka on salaperäinen Putinin kokki? Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki selvitti, kuka ja mikä on ”Putinin kokki”.

Pääkuva: Jevgeni Prigozhin oikealla. Kuva Wikipedia, Creative Commons.

Tyypilliseen tapaan Jevgeni Prigozhin kielsi olevansa vankien rekrytoinnin takana, vaikka eräässä videoidussa rekrytointitapahtumassa hän puhuu tulenpalavasti vankilan pihalla, jopa maanisesti, ympäröiville vangeille. Prigozhinin antamassa tiedotteessa kuitenkin todetaan, että videolla näkyvän henkilöiden yhdennäköisyys on ilmeinen, mutta kyseessä joku muu kuin hän.
(Lue juttuni venäläisestä valehtelusta maskirovkasta eli valehtelun, kiistämisen, harhautusten ja disinformaation summasta Facebook-päivityksestäni tästä).

Toisaalta Prigozhin on itse, vahvistamatta toimintaansa suoraan, antanut lausuntoja rekrytointiin tyytymättömille: ”He eivät ole tavallisia tappajia, vaan heitä, jotka tavoittelevat elämässään korkeammalle”, sekä sotaan osallistuvat ”Joko Wagner ja vangit, tai oma lapsesi”.

Kuvakaappaus videosta, jossa oletetaan ”Putinin kokin” Jevgeni Prigozhinin pitävän värväyspuhetta vangeille Wagnerin riveihin.

Prigozhin vetosi kansalaisten pelkoon siitä, että yleinen liikekannallepano alkaisi (joka sitten alkoikin viikkoa myöhemmin). Lausunto antaa myös ristiriitaisesti samalla ymmärtää, että hänellä on yhteys palkkasotilaista koostuvaan, yksityiseen Wagner-armeijaan. Arvio rekrytoiduista vangeista vaihtelee 7000-10 000 välillä.

Vankilassa oleva oppositiopoliitikko, poliittinen vanki Aleksei Navalnyi totesikin: että 90 prosenttia väkivaltarikollisista ja murhaajista ovat moniongelmaisia alkoholisteja, jotka tuskin edes muistavat tapahtumia, miksi ovat vankilassa. Kun heidät aseistetaan, ei voi enää tietää, kuka ampuu ja ketä.

Putinin kokin alku pikkurikollisena

Prigozhinin, 60, Curriculum Vitae sisältää vankilatuomiot pahoinpitelystä, ryöstöstä, varkaudesta ja petoksesta sekä päätymisen USA:n pakotelistalle niin henk koht kuin kahden yrityksensä voimin, sillä hän sotkeentui johtamansa/omistamansa Pietarin trollitehtaan kautta USA:n vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Kun Ukrainan sota alkoi, hänen koko perheensä liitettiin pakotelistalle. Hänen jäljiltään on väkivaltaa ja kaaosta, mutta myös loisteliaita cateringtilaisuuksia.

Venäläisten, maasta paenneiden toimittajien Latviassa pyörittämä Meduza-uutissivusto paljasti, että Putinin kokki sai vuonna 1981 vankeustuomion silloisessa Leningradissa.

Hän oli vasta nuori mies, jolla oli vahva työmoraali, mutta kunnianhimoa pikkurikollisena. Oikeuden pöytäkirjoista käy ilmi, että pelkästään maaliskuussa 1980 Prigozhin ryösti eräältä naiselta saappaat ja kultaiset korvakorut tukehduttamalla hänet tajuttomaksi; hän murtautui lukuisiin koteihin, joista varasti nauhurin, kaksi pitkää eteismattoa ja auton ohjauspyörän nahkaisen suojan; lisäksi hän sai petoksella huijattua 250 ruplaa tarinalla, että hän ostaa ”farkkuja ja muita harvinaisia hyödykkeitä”. Tuomio oli yhdeksän vuotta vankeutta.

Vapautuminen vankilasta ja nousu

Prigozhin vapautui vankilasta vuonna 1990, jonka jälkeen alkoi reipas nousu ruokamaailmassa. Leningradiin syntyi Glasnostin ja Perestroikan hengessä yritys, joka toimi makkaran tukkumyyjänä sekä myöhemmin hot dog -kärryjen ja kioskien ketjuna. Leningrad oli Neuvostoliiton hajoamisen keskellä vuonna 1991 järjestäytyneen rikollisuuden paratiisi, sillä lain ja oikeuslaitoksen puuttumisen takia tuomioita antoivat vain eri mafiaperheiden kenttäoikeudet, joissa oli osattava valita puolensa oikein.

Prigozhin on väittänyt, että hän maksoi 1990-luvulla suojelurahaa 100 dollaria kuukaudessa kioskia kohden.

Catering-, ravintola- ja elintarvikealan ammattilainen

Mitä ihmettä on tapahtunut? Tätä on kysytty jo vuosia – erityisesti vankien rekrytoinpampanjan yhteydessä: kuka ja mikä on tämä pahamaineinen catering-, ravintola- ja elintarvikealan ammattilainen?

Virallisesti Prigozhin on vain tavallinen, ahkera ja kyvykäs kaveri, jolla sattuu olemaan uutteruutensa vuoksi yksityislentokoneita, jahteja sekä silmää ja makua suurenmoisten tilaisuuksien järjestämiseksi.

Prigozhin nousu tapahtui nopeasti 1990-luvulla. Hänestä tuli Pietarin ensimmäisen ruokakauppaketjun Contrastin osaomistaja ja johdon jäsen. Seuraavana oli vuorossa ravintolat, ensin Vasilin saaressa olevassa Pietarin Vanhassa Tullitalossa (Staraya Tamozhnya), jossa on tarjolla annoksia, kuten hapankaalissa haudutettua ankankoipea, sekä mm. kampasimpukoita sellerivaahdon ja kermakastikkeen kera.

Vanha Tullitalo (Staraya Tamozhnya) on ollut yksi suosituimmista Jevgeni Prigohinin ravintoloista 1990-luvulta lähtien. Kuva: Pietarin kaupungin matkailutoimisto. Kuva Concord-catering.

Pian seurasi Новый остров (Uusi Saari), joka on Pietarin Nevajoella toimiva ravintolalaiva. Alus oli Prigozhinin ruokaimperiumin varsinainen lähtölaukaus.

Yksi Jevgeni Prigozhinin Nevajoen risteilyaluksista. Kuva Concord-catering.

Kun Putin oli vasta presidenttikautensa alussa kesällä 2001, sopu vallitsi lännen kanssa. Putin isännöi Ranskan presidenttiä Jacques Chiracia Pietarissa ja vei hänet kaupungin vilkkaimpaan ja suosituimpaan paikkaan, ravintola-alus Uuteen Saareen, jossa ruokalistalla oli naudanfileetä mustan tryffelin kera, kaviaaria jääpedillä ja piparkakkuja luumujen kera.

Prigozhinin itsensä kertomana tämä oli ratkaiseva hetki. Hän odotti henkilökohtaisesti Putinia ja Chiracia, ja Putin ”näki, että en ollut palvelun yläpuolella vaan osallistuin siihen itse”, hän kertoi The Times -lehdelle. Daily Mailin raportin mukaan Prigozhin hurmasi kaikki tilanteenlukutaidollaan ja ”vitsailemalla ja tuomalla vieraille taitavasti taiteltuja lautasliinoja”.

Sittemmin Prigožinin vahvimmat Putin-siteet ovat muodostuneet Concord-caterinyhtiön kautta, josta on tullut Venäjän johdon suosikki.

Concord ja siihen liittyvät yhtiöt ovat saaneet yli 3 miljardin dollarin vuosisopimukset valtion kanssa.

Sopimuksiin sisältyy mm. ruoan toimittaminen Moskovan kouluihin, jota ei edes 2018 tapahtunut vakava ruokamyrkytysepidemia katkaissut. Concord hoitaa myös Venäjän armeijan muonitusta, joka sekään ei ole aina mennyt nappiin mm. vanhentuneiden ruokatuotteiden takia.

Lukuisten toimittajien ja kansainvälisiä konflikteja tutkivien järjestöjen oletuksena on, että kaikki, missä Prigozhin on aktiivinen, kiertyy Concordiin.

Wagner-nimistä oikeushenkilöä ei virallisesti ole olemassa. Pikemminkin Wagner-yksityisarmeijan taistelijoiden kulut maksavat yhtiöt, joista monet liittyvät Concordiin ja sen ympärillä olevaan sateenvarjoon yrityksiä, jotka kuitenkin käyttävät Concord-cateringin puhelinnumeroita.

Putinin kaveri? Kyllä ja ei.

Myös Prigozhinin oma yhteys Concordiin on monin tavoin hämärtynyt. Putin on puolestaan sanonut, että hän ”ei laske” Prigožinia ystäviensä joukkoon.

Prigozhinin heikkous suhteessa Putiniin on se, että hän ei ole neuvostoajan KGB:n kasvatti ja on siten turvallisuusorganisaatioista koostuvien silovikien ringin ulkopuolella. Mutta normioligarkeista hän poikkeaa sillä, että, hänen linnakunditaustansa antaa uskottavuutta järjestelmässä, jossa kaikki varastavat kaikilta – paitsi niiltä, joilta ei saa varastaa.

Oletus on, että roikottaminen sisäpiirin reuna-alueella pitää hänet lojaalina Putinille ja korvaus hang around -asemasta on riittävä.

Prigozhinin tarina edustaa täydellistä omistautumista, jotta selviytyy Putinin näyttämöllä. Prigozhinin vaurauden ja voiman lähde on hänen halunsa ja kykynsä tehdä mitä tahansa. Cateringissahan annetaan kaikki, mitä asiakas haluaa. Toinen vaihtoehto on totaalinen nihilismi, joka ei ole nyky-Venäjällä harvinaista.

Vaikka Prigozhin organisoi piilossa palkka-armeijaa, pyörittää cybersodankäynnissä tarvittavaa trollitehdasta, tuottaa propagandaelokuvia, catering- ja ravintolaliiketoiminta toimivat avoimesti.

Yhtiön sivut saa tietokoneen näytölle hakusanalla Concord catering. Sivujen mukaan yritys järjestää mm. häitä, oppilaitosten kampusten avajaisia, ​​ja tarjolla on ”suurenmoinen vastaanotto keisarillisessa palatsissa”. Palveluihin kuuluvat ”grillit, yritysjuhlat, jokiristeilyt, animaatioasemat”, joista viimeinen tarkoittaa interaktiivista, katso-kokkia-työssä -tyyppistä ruokailukokemusta.

”Jokainen juhlamme on kuin taideteos”, Concord-sivusto kehuu. ”Kiinnitämme huomiota kaikkiin yksityiskohtiin! Yksilöllisistä, tyylikästä ja juuri Sinulle”, ja ”Emme seuraa trendejä, me luomme niitä!”

Tuorein konsepti on maastapoistuneen ja lakkautetun McDonald’sin raunioille perustettu, venäläistä pikaruokaa tarjoava BlinDonalts, joka keskittyy nimensä mukaisesti blineihin – niin suolaisiin kuin makeisiin. (venäläinen blini vastaa meidän lettua, kun taas meidän blini on venäjällä oladi).

Näkymä Jevgeni Prigozhinin palatsitarjonnasta. Kuva Concord-catering.

Yksityinen sotilasyritys Wagner PMC

Wagner-nimi ilmaantui julkisuuteen vuonna 2014, kun Venäjä hyökkäsi Itä-Ukrainaan Donbasissa ja Luhanskissa. Pienet, vihreät ja tunnuksettomat miehet tulivat kaikille tutuiksi viimeistään Krimin niemimaan anneksoinnissa.

Wagnerin palkkasoturit ovat sittemmin taistelleet ja olleet epäiltynä julmuuksista lisäksi Syyriassa ja Keski-Afrikan tasavallassa.

Viime vuonna Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungissa Banguissa sai ensi-iltansa Wagnerin propaganda-toimintaelokuva Touriste, joka kuvaa Financial Timesin mukaan venäläisiä sotilaita suorittamassa sankaritekoja. Pääkaupungissa Banguissa näkyi katujen varsilla tarroja sydämen muotoisina Venäjän lippuina, joissa luki sangon kielellä ”Jevgeni Prigožinin tuella”.

Toukokuussa 2022, kun brittiläinen The Guardian -sanomalehti kysyi Prigozhinilta Wagner-ryhmän julmuuksista Afrikan Malissa, Prigozhin kiisti sekä Wagnerin olemassaolon että yhteytensä siihen. Toimittaja sai kuitenkin kuulla aggressiivisen tölväisyn: ”Olet säälittävä tapaus ja uhanalainen olio perverssien joukossa.”

Syyriasta selviytyneet palkkasoturit muodostivat Wagnerin tukemaan Ukrainan separatisteja.

Prigozhin on kuitenkin tuoreeltaan vahvistanut vuonna 2014 yhteytensä Wagnerin perustamiseen venäläisen verkkomedian Блокнот (Muistio) kysyttyä häneltä asiaa. Prigozhinin antamassa kommentissa hän sanoo, että Wagner PMC perustettiin 1. toukokuuta 2014, jolloin ”Donbassin venäläisen väestön kansanmurha alkoi”.

Wagner Groupin varsinaiseksi perustajaksi on nimetty Dmitri Utkin, jonka kutsumanimi on Wagner. Utkin palveli everstiluutnantin arvolla Venäjän puolustusministeriön GRU-erikoisjoukkojen Pihkovan prikaatissa vuodesta 2002 lähtien.

Utkin komensi vuoteen 2013 asti Venäjän puolustusministeriön alaista erikoisjoukkojen osastoa, kunnes hänet vapautettiin reserviin. Sen jälkeen Utkin työskenteli Moran Security Groupissa, ja osallistui turvallisuusjoukkojen veteraaneista koostuvan palkka-armeijan, ns. slaavilaisen joukon Syyrian sodan retkikuntaan presidentti Bashar al-Assadin puolella vuonna 2013. Operaatio epäonnistui ja jäljelle jääneet palasivat Moskovaan.

Palattuaan Venäjälle Utkin lähti Ukrainaan omalla palkkasoturiryhmällä. Tätä irtautumista kutsuttiin Wagner-ryhmäksi. Utkinin on väitetty valinneen nimen myötätunnon osoitukseksi kolmannen valtakunnan ideologialle, koska Richard Wagneria pidetään Adolf Hitlerin suosikkisäveltäjänä.

Slaavilaisten joukkojen veteraaneja nähtiin 2014 sekä Krimillä että Donbassissa, jossa he taistelivat venäjämielisten separatistien puolella. Syksystä 2015 lähtien yksikön toiminta keskittyi jälleen Syyriaan, ja 24.2.2022 Venäjän hyökkäyssodan käynnistyttyä Wagnerin tiedetään taistelevan parhaillaan Ukrainassa.

Wagner laajensi myös Afrikkaan

Pietarilainen Fontanka-uutismedia kirjoitti ensimmäisenä yksityisestä sotilasyrityksestä Wagnerista vuonna 2015. Vuonna 2016 Fontanka paljasti, että juuri Prigozhin rahoittaa Wagner PMC:tä; lisäksi venäläisen RBC-median mukaan liikemies päätti sijoittaa palkkasoturiryhmään päästäkseen kiinni Syyrian öljyinfrastruktuuriin, jonka Wagnerin taistelijat ensin vapauttavat vihollisen käsistä ja sen jälkeen suojelevat sitä. Brittiläinen tv-kanava Sky News sai selville, että Syyriassa kuoli jopa 600 palkkasotilasta.

Onkin sanottu, että ”sotilaat, joilla oli Syyrian rusketus Krimillä 2014, olivat sitten Itä-Ukrainassa, ja ne, jotka selvisivät Donbassistya, kuolivat Syyriassa, Palmyrassa 2016.”

Prigozhinin ja Wagner PMC:n komentajan Utkinin välinen yhteys vahvistui marraskuussa 2017, jolloin Utkinista tuli Prigozhinin rahastoyhtiön Concord Management and Consultingin pääjohtaja.

Kommersant eli Venäjän Kauppalehti kertoi lähteisiin viitaten, että liikemies oli lähettänyt venäläisiä poliittisia strategeja useisiin Afrikan maihin, joissa presidentti- tai parlamenttivaalit pidetään lähivuosina.

Kesällä 2018 venäläistoimittaja Orkhan Dzhemal, ohjaaja Alexander Rastorguev ja kameramies Kirill Radchenko lähtivät tekemään dokumenttia venäläisistä palkkasotureista Keski-Afrikan tasavallassa, missä heidät tapettiin. Ryhmän kuolemasta ei ole koskaan syytetty suoraan Prigozhiniin liittyviä tahoja. Sen sijaan on nimetty muslimisissiryhmä Seleka tai PMC Patriot, joka liittyy Venäjän federaation puolustusministeriöön, ja on yksi palkkasotilasryhmistä.

Mediazonan kustantaja, Pussy Riotin jäsen Pjotr Verzilov, joka organisoi toimittajia tutkimaan dokumenttiryhmän murhaa, on kertonut, että Venäjän viranomaiset ovat oletettavasti sekaantuneet tapaukseen.

Paljastusten seurauksena toimittajia on kadonnut ja mm. sanomalehti Novaja Gazetan toimitukseen heitettiin kori, jossa oli katkaistu karitsan pää ja hautajaisseppele. Nobelin rauhanpalkinnon saanut Novaja Gazetan päätoimittaja Dmitri Muratov on kertonut toimittajiin kohdistuneesta painostuksesta ja aktivistien pahoinpitelyistä, jotka johtavat Wagneriin tai Prigozhinin lähipiiriin.

Patriot ei ole ainoa uusi PMC, venäläinen yksityisarmeija. Markkinoilla on muitakin yrityksiä, ja tiedossa on, että ne toimivat Libyassa, Jemenissä, Sudanissa ja mm. Bruneissa. Afrikan maista käydään monenlaisia neuvotteluja. Tiedetään, että Wagner ja Patriot kilpailivat sopimuksesta, joka liittyi kullankaivajien suojeluun Keski-Afrikan tasavallassa.

Venäjän rikoslaki lupaa vankeutta palkkasotilaille, not!

Wagner on käytännössä laiton. Putin oletettavasti halusi samanlaisen sotilasorganisaation kuin amerikkalainen Blackwater, nykyisin Academia. Ilmeisesti tätä kautta Wagner legitimoitui, koska siitä tuli kiinteä osa Venäjän sekä sen johdon henkilökohtaisten etujen ajamisen käytäntöä.

Mutta laki selittää sen, miksi Wagnerin joukoissa kuolleita Ukrainassa ei lasketa virallisiin lukuihin, eivätkä omaiset saa taloudellista korvausta.

Wagneria ei virallisesti ole olemassa, joten Ukrainan sodassa ei voi olla kaatuneitakaan.

Mersenarismi eli yksityinen palkka-armeijatoiminta on kielletty Venäjän rikoslaissa.

Armeija voi toimia vain osana valtiota. Jos palkka-armeija osallistuu aseellisiin konflikteihin toisen maan alueella, Venäjän rikoslaissa säädetään enintään seitsemän vuoden vankeusrangaistus (359 artikla).

Palkkasoturin rekrytoinnista, koulutuksesta ja rahoituksesta sekä muusta aineellisesta tukemisesta rikoslaissa määrätään enintään kahdeksan vuotta – alaikäisen värväämisen osalta jopa 15 vuotta vankeutta.

Wagnerin toimintaa on yritetty laillistaa jo vuosia. Myös ulkoministeri Sergei Lavrov on julkisesti tukenut lainsäädäntökehystä venäläisten palkkasotureiden toiminnan sekä etujen edistämiseksi. Oletus on, että ”osittaisen” liikekannallapanon jälkivaikutuksiin kuuluu mersenarismin laillistaminen – valtion suojeluksessa.

Pietarin trollitehtaan kummisetä

Vuonna 2013 tuli tietoon, että Jevgeni Prigozhinin yhtiörakenteet liittyvät organisaatioon Internet Research Agency, jota kutsutaan tutummin Pietarin trollitehtaaksi. Sen työntekijät kirjoittavat räätälöityjä viestejä ja kommentteja sosiaalisen median verkostoihin. Alun perin kampanjat tukivat Venäjän hallitusta ja kritisoivat oppositiota.

Anonymous-ryhmän hakkerit kaappasivat ja julkaisivat Internet Research Agencyn kirjanpito-osaston erään työntekijän sähköpostikirjeenvaihdon, josta ilmeni, että organisaatiota rahoittaa Prigozhinin yritys Concord. Vuonna 2017 RBC-media selvitti, että trollitehtaan pohjalta organisoitiin kokonainen mediatehdas eli yli 10 median valeuutisia suoltava rypäs.

Trollitehdasta on sittemmin syytetty paitsi mittatilaustyönä tehtyjen positiivisten viestien kirjoittamisesta Venäjän politiikasta, mutta myös sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

RBC:n raporttien mukaan, ”tehtaan” työntekijät loivat satoja yhteisöjä ja temaattisia tilejä sosiaalisen median verkostoihin, joissa he kirjoittivat aiheista, joita Donald Trump käsitteli vaalikampanjassaan kriittisesti: LGBT:tä, maahanmuuttoa, ja puoltamalla aseiden esteetöntä saatavuutta.

Esimerkki trollitehtaan vaikuttamismeemeistä, joilla vastakkainasettelua vahvistetaan.

Qiwi-palvelun kautta maksetut postaukset sijoitettiin isänmaallisiin, kristillisiin, liberaaleihin ja LGBT-someryhmiin. Suurin osa kampanjoista oli suunnattu Hillary Clintonin kampanjaa vastaan, joissakin mainittiin myös demokraattien ehdokas Bernie Sanders. Lisäksi viestit olivat usein muslimi- ja maahanmuuttovastaisia.

Trollauksen ideana oli vahvistaa väestössä vastakkainasettelua, joka on jo muutoinkin voimissaan.

FBI käynnisti tutkimuksen vaalihäirinnästä vuoden 2016 lopussa, ja vuonna 2018 Yhdysvaltain oikeusministeriö nosti kansainväliset syytteet 13 Internet Research Agencyn työntekijää ja Jevgeni Prigozhinia vastaan. Tämä johti Prigozhinin ja hänen perheensä USA:n ja EU:n sanktiolistoille.

Tutkimuksissa selvisi, että arviolta 126 miljoonaa amerikkalaista kohtasi vaikuttamista pelkästään Facebookissa. Someyhtiö luovutti Yhdysvaltain hallitukselle tietoja 3000 mainoksesta, jotka Venäjän trollitehdas julkaisi ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja.

Teksti Eeropekka Rislakki
Lähteet:
BBC, The Bell, Daily Mail, Der Spiegel, Deutche Welle, Eater, Fontanka, The Guardian, Kommersant, Mediazona, Meduza, Moscow Times, Novaja Gazeta, RBC.ru, Reddit, Sky News, Svoboda, The Sunday Times, The Times, The Wall Street Journal, Wikipedia.

CategoriesUkrainan sota

Facebook Comments