K

Kolumni rokottamattomista, ravintoloista, koronapassista, älämölöstä, snowflake-pääministeristä ja kuinka virus tottelee Suomen hallitusta

”Elämme outoja aikoja. Välillä viikot ovat vielä oudompia kuin Uusi normaali keskimäärin. Kun ravintolat ohjattiin koronapassin käyttöön, ajatuksena oli vauhdittaa rokottamattomia ottamaan rokotus. Samalla ravintoloihin kiteytyi tiukka vastakkainasettelu rokotettujen ja rokottamattomien välillä, joka ylläpitää mielikuvaa ravintoloista koronakriisin keskeisenä ongelmana. Ei tullut yllätyksenä”, Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki kirjoittaa.

Missä ovat STM:n tai THL:n tutkimukset, mitkä ihmisryhmät ja mistä syistä rokotuksesta kieltäydytään?

Ministeriöt, THL ja hallitus avustajineen eivät voi olla ymmärtämättömiä siitä, että passi/passittomuus ajaa kansakuntaa jyrkästi eri leireihin.

Se, että kansalaiset – moraalisesti paremmat ja huonommat alamaiset – ovat toistensa kurkussa, palvelee vain tyhmyyttä samalla, kun hallinto on kaivanut popparit esiin.

Se, että ravintola-ala on jälleen kerran jätetty tilanteessa yksin, ei voi yllättää ketään. Se onkin lähes ainoa johdonmukaisuus, joka koko koronakriisiin liittyy. Toinen on se, että koronan hoidossa ollut nähtävissä hämmästyttävä määrä politiikkaa ohi tieteen, vaikka hallitusohjelmassa päätösten korostetaan perustuvan tutkittuun tietoon.

Oma lukunsa on se, että seuraamalla aktiivisesti kansainvälistä mediaa, huomaa, että Suomessa viranomaisviestintä on ollut viikosta kahteen jäljessä Keski-Eurooppaa, USA:ta ja Aasiaa.

Kotimaan media odottaa, että viranomaiset ja hallitus nostavat asiat julkisuuteen. Siten media toistaa virallista, valmiiksi politisoitunutta ohjausta haastamisen sijaan.

Ravintoloista puheen ollen: ainuttakaan koneelliseen ilmastointiin liittyvää kansainvälistä tutkimusta ei ole nostettu esiin pandemian aikana kunnolla, eikä viranomaisilta tai ministereiltä ole vaadittu tätä taustaa vasten perusteluja, miksi juuri ravintolat ovat sääntelyn ja kieltojen ytimessä.

Suomessa on ravintoloiden poisto- ja korvaavan ilman osalta yksi maailman tehokkaimmista (ja kalleimmista) ilmastointijärjestelmistä, mutta sillä on pyyhitty merkityksettömyyden pöytää, vaikka SARS-CoV-2 -viruksen leviäminen aerosolina on ollut alusta lähtien tiedossa – aivan kuten tiedetään, että tutkimusten mukaan vain yksi 10 000 tartunnasta on saattanut levitä pintojen välityksellä.

Covid-19 -sairastumisen politisoitumisen asteesta kertoo sekin, että viime viikolla on ryhdytty jakamaan rokotettuja ja sairastuneita puoluepoliittisten tunnusten alle.

Koska MTV Uutisten Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan kokonaisuudessaan vihervasemmisto rokottautuu eniten, logiikka menee niin, että sairaalahoitoon ja teho-osastolle päättyneet koronapotilaat ovat siten oikeistolaisia – ja koska rokottamattomat ovat rokotusvastaisia, rokotusvastaiset ne vasta äärioikeistolaisia ovat.

Asetelmaan on sotkettu se, että perussuomalaiset eivät nähneet koronapassin käyttöönotolle hyötyjä, joten tässä täytyy olla linkki rokotusvastaisuuteen.

Tämän logiikan mukaan kyse on siten rokottamattomien pandemiasta – lue: äärioikeiston pandemiasta.

Rokottautumisen puoluepoliittista leimaa tuskin enää pidättele eurooppalainen, seitsemän maan rokotekielteisyyteen paneutuva Vax Trust -tutkimus, jota on tehty Tampereen yliopistossa. Tutkimusjohtaja Pia Vuolanto on korostanut julkisuudessa, että rokotteen ottamisen epäröinti perustuu luottamuksen puutteeseen.

Vax Trust -tutkimus osoittaa, että rokotekriittiset ihmiset eivät ole yksi selkeä joukko eikä heitä voi niputtaa iän, koulutuksen, uskonnon tai sosiaalisen aseman perusteella.

MTV Uutisten kyselyn mukaan viisi prosenttia 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista ei ole ottanut eikä aio ottaa koronarokotetta. Viisi prosenttia!

Saksalainen Max Planck institute for Social Law and Social Policy -tutkimuslaitos käytti eurooppalaisen SHARE Corona Survey -tutkimuksen tietoja selvittääkseen syitä, miksi jotkut eivät halua tulla rokotetuiksi tai ovat vielä päättämättömiä.

SHARE, Euroopan terveys-, ikääntymis- ja eläketutkimus keräsi äskettäin tietoja rokotusten käyttöasteesta ja rokottautumiseen vaikuttavia seikkoja kyselyllä n. 47 000:lle yli 50-vuotiaiden riskiryhmään kuuluville henkilöille 27 Euroopan maassa sekä Israelissa.

Graafi osoittaa, että Suomen yli 50-vuotiaiden rokotevastaisten määrä on Euroopan laajuisessa vertailussa pienimpiä. Rokotusvalmius on Itä-Euroopan ja Baltian maissa huomattavasti alhaisempi kuin muissa Euroopan maissa ja Israelissa. Lähde Determinants of SARS-CoV-2 vaccinations in the 50+ population | Munich Center for the Economics of Aging.

Sekä Tampereen yliopiston että Max Planck Instituutin tutkimustulosten taustaa vasten rokote- ja passimetakka sekä vastakkainasettelu ovat saaneet käsittämättömät – jopa pelottavat mittasuhteet.

Myös ravintoloitsijat ovat provosoituneet mitättömän pienen, vaikkakin äänekkään vähemmistön metelöinnistä koronapassiasiassa, ja siten anti-vaxxerit ovat saaneet suhteettoman suuren huomion.

Klikkijournalismin kärjistysten lisäksi erityisesti somessa on ollut railakasta menoa.

Rokottamattomia on pyritty eristämään lukuisilla tavoilla kollektiivisella häpeäleimalla, jota ruokkii oletus siitä, keitä he ovat: tyhmiä foliohattuja, Qanonin harhauttamia, salaliittoteoreetikkoja, Putinin trolleja, trumpilaisia, mieleltään sairaita, covidiootteja jne.

Some-öyhötyksestä on joutunut lukemaan, että jos rokottamaton joutuu sairaalaan, hän toivottavasti kieltäytyy hoidosta tai maksaa hoidon itse – ja kuolee Covid-19:ään. Myös rokottamattomien aikuisten lasten huostaanottoa ehdotellaan.

Tätä kirjoittaessa Raision sote-johtaja on ehdottanut rokottamattomien sulkemista Seilin saareen (jonne spitaaliset eristettiin 1600- ja 1700-luvuilla kymmeniksi vuosiksi kuolemaansa saakka. Myöhemmin 1800-luvulla Seili toimi ns. hourulana mieleltään parantumattomille naisille.).

Mieleen palaavat tarinat ja dokumentit Britannian kansallisarkistosta, kuinka toisen Musta surma -ruttopandemian aikaan vuonna 1665 kokonaisia perheitä teljettiin taloihinsa kuolemaan, jos yhdellä henkilöllä oli tartunta.

Kuoleman riemuvoitto on Pieter Bruegel vanhemman maalaus arviolta vuodelta 1562. Museo del Prado, Madrid. Kuva Wikipedia.

On ymmärrettävää, että ravintola-alan sisältä on kuultu rajuja ulostuloja, koska ravintolasulut, alati muuttuvat rajoitukset, taloudellinen ahdinko, huoli henkilökunnasta, epätietoisuus sekä ravintoloiden leimaaminen syylliseksi koronan keskeisenä levittäjänä, pitävät tunteet alert-napilla.

Rokotettu-rokottamaton-rokotevastainen-tautimyönteinen -mittelön sijaan on syytä suunnata katse STM:ään, THL:ään sekä hallitukseen, sekä vaatia heiltä kovaan tietoon ja tieteeseen perustuvaa päätöksentekoa ja perusteluiden läpinäkyvyyttä. Sitä kun emme ole nähneet – politikointia kylläkin.

Oma lukunsa sotkussa ovat vielä kansanterveysviranomaisten irtiotot sekä sairaaloiden lääkärijohdon politikointi tehohoitopaikkojen riittävyydellä.

Rokottamaton ei tarkoita, että hän olisi automaattisesti rokotusvastainen. Eikä koronarokotusvastainen ole välttämättä sama kuin rokotusvastainen. Rokottamattomuuden sävyjä on lukuisia kuten on rokotettujenkin.

Rokottamattomuuteen voi olla myös lääketieteellisiä syitä kuten vakavat allergiat rokotusten komponenteille, tai autoimmuunisairaudet ja esimerkiksi joidenkin syöpien kohdalla kantasolu- tai luuydinsiirtoja saaneiden potilaiden rokottamisaikataulutus. Nyt heidätkin on demonisoitu.

Vallitsevassa ilmapiirissä on taipumus olettaa, että kaikki rokotetut ovat rokotemyönteisiä, ja että kaikki rokottamattomat ovat rokotevastaisia. Mutta myös rokotettujen keskuudessa on rokotevastaisuutta sekä -skeptisyyttä.

Pelko on yhteinen nimittäjä rokottamattomuudelle, samoin epävarmuus sekä luottamuksen puute.

Aikuisilla ihmisillä on halu tehdä omat päätöksensä sosiaaliluokasta riippumatta. He eivät halua pakon hengittävän niskaan. Itsellisyys on osa aikuisen ihmisen identiteettiä.

Sairastumisriskit voivat tuntua etäisiltä ja hahmottomilta, kun taas rokottamisen riskit – vaikka olisivatkin vääriä oletuksia – voivat näyttäytyä elävinä ja aitoina, koska nuori ikä, hyvä kunto ja perussairauksien puuttuminen antavat turvallisuuden tunteen.

Joidenkin mielestä korona ei ole lenssua kummallisempaa, silti molempiin kuollaan.

Ei ole salaisuus, että covid-rokotteet tulivat käyttöön tavanomaista nopeammin ja poikkeusluvilla niin EU-alueella kuin USA:ssa.

Koska rokotteisiin liittyy myös avoimesti politiikkaa kuten venäläisen Sputnik V:n käyttökielto EU-alueella samoin kuin vastavuoroisesti Venäjällä läntisten rokotteiden käyttö, mistä tiedämme, milloin rokotteissa on politiikkaa ja missä ei.

Rokote-empiväisillä on kysymyksiä, joiden esittämisessä ei sinänsä ole mitään outoa: miksi pitäisi luottaa uuden geeniteknologian mRNA-rokotuksiin, jos tiedämme itse virussairaudestakin vielä niin vähän? Mitä tapahtuu viiden vuoden kuluttua rokotuksista? Riittääkö vuosi rokotuskokeelle? Millä todennäköisyydellä rokotusta seuraa verihyytymä, aivohalvaus tai sydäntulehdus? Kuinka paljon tiedämme pitkän aikavälin sivuvaikutuksista? Aiheuttaako rokottaminen hedelmällisyysongelmia? Vaikuttaako se kielteisesti syntymättömään lapseen?

Vain osaan kysymyksistä on saatu viranomaisvastauksia.

Meidän ei siis tarvitse mennä niin pitkälle, että epäilemme sairautta jonkinlaisen maailmanhallituksen, Illuminatin, World Economic Forumin, Bilderbergin, liskoihmisten tai esimerkiksi Bill Gatesin juoneksi ja rokotusta keinoksi istuttaa kehoomme mikrosiru, jolla meitä ohjataan ja kontrolloidaan jatkossa. Tai että osallistuisimme uskonnollisen lahkon odotukseen antikristuksen, saatanan ja muiden langenneiden enkeleiden saapumisesta.

Gustave Doré: saatana karkotetaan taivaasta, 1866.

Pelko toimii arvaamattomilla tavoilla.

Rokotetta on mahdollista pelätä enemmän kuin virusta, koska niin moni sairastaa olemattomin oirein tai täysin oireettomasti.

Rokottamattomille voi olla helpompaa hyväksyä covid-19 -taudin riski kuin hyväksyä rokotteiden teoreettisen pienet, mutta tuntemattomat riskit.

Tekevätkö kysymykset rokottamattomista tyhmiä, itsekkäitä tai salaliittoteoreetikkoja, vai ovatko he vain varovaisia ja pragmaattisia?

Monet rokottamattomat haluaisivat saada rokotteen, mutta eivät nykytiedon valossa voi.

Rokotuksia vaativilla on pointtinsa: Darwin kehiin

Rokoteaktiivit muistuttavat, että todellinen vaara on suurella todennäköisyydellä tuleva variantti, jonka katsotaan olevan rokottamattomien perintö.

Rokottamaton tarjoaa kasvualustan virukselle, jotta se voi tuottaa yhä lisää variantteja. Siten on vain ajan kysymys, jolloin syntyy variantti, joka on vastustuskykyinen nykyisille rokotteille, jolloin myös jo rokotetut altistuvat vakavalle sairastumiselle.

Mahdollisuus pandemian voittamiseksi menetetään rokottamattomien takia. Uusia rokotteita on kehitettävä jatkuvasti, ja siksi tulevien rokotuskertojen lukumäärää ei voi tietää. Lockdowneja, etäisyyden pitoa ja maskeja tarvitaan yhä keinovalikoimassa. Viruksen edessä heikossa asemassa olevia, joita suojellaan, kuolee.

Tätä kauhistuttavaa ennustetta ei olisi rokoteaktiivien mukaan, jos rokotus hyväksytään yleisesti tai yhteiskunta valtuutetaan suojelemaan pakkokeinoin kaikkia – myös niitä, jotka on jo rokotettu.

Pakkorokotuksia vaativissa artikkeleissa muistutetaan, että darwinilainen valinta voi vielä ratkaista ongelman julmin luvuin.

Rokottamattomat joko sairastuvat ja selviävät, ja edustavat immuniteettia rokotettujen rinnalla – tai he kuolevat ja poistuvat olemasta viruksen lisääntymisalustoja.

Rokotukset tarjoavat inhimillisemmän vastauksen taudin leviämisen estämiseksi. Tie eteenpäin on rokottamattomien käsissä ja viranomaisten sekä poliitikkojen poliittisessa tahdossa.

Lisää Darwinia

Australian Queensland on kovan linjan edustajien esimerkki. Riskimaista Australiaan saapuvien kotikaranteenin lisäksi rakenteilla on karanteenileirejä. Ensimmäinen uusista leireistä on Queenslandin aluehallituksen päätöksellä rakennettava Wellcampin lentokentän 1 000 sängyn karanteenilaitos Toowoomban ulkopuolella.

Mallina on entinen siirtotyöläisten parakkikylä, Howard Springsin laitos Darwinissa, jossa karanteenitoimintaa on harjoitettu koko pandemian ajan.

Joulukuun loppuun mennessä Queenslandin Wellcampissa on käytössä 500 vuodepaikkaa, ja toiset 500 paikkaa ensi vuoden maaliskuuhun mennessä. Karanteenileirin majoitustiloja on sinkuille, pareille, perheille sekä liikuntarajoitteisille.

Havainnekuva osoittaa, miten karanteenimökkejä rakennetaan eri vyöhykkeisiin, jotka majoittavat sinkkuja, pariskuntia, perheitä ja liikuntarajoitteisia. Kuva: Queenslandin aluehallitus.

Queensland rakentaa myös toisen 1 000 vuoteen karanteenikeskuksen armeijalle kuuluvalle 30 hehtaarin kasarmialueelle Pinkenban teollisuusalueelle, lähelle Brisbanen lentokenttää. Sen odotetaan avaavan 500 vuodepaikkaa ensi vuoden maaliskuusta alkaen.

Uusi normaali tarkoittaa samaa pelkoa ravintoloille kuin pandemian aika

”Loppusuora”, ”pitää jaksaa vielä hetki”, ”uusi normaali” ja ”koronan jälkeinen aika” ovat olleet lupauksia siitä, että pandemia on pian ohi poliittisessa ohjauksessa.

Pääministeri Sanna Marinin snowflake*-sukupolven manifestinomainen, Instragram-estetiikan voimalla henkilökulttiin sidottu Suomen yhteiskunnan avaus on kuitenkin SARS-CoV-2 -deltavariantin pettämä.

Siirtyminen pandemiasta endemian aikaan – yhteiskunnan avaamiseen, jossa korona liitetään ennustettavien kausiflunssien rinnalle, meni jo pieleen.

*Snowflake = Lumihiutale kuvaa terminä helposti loukkaantuvaa henkilöä, huomionhakijaa tai henkilöä, joka luulee olevansa oikeutettu erityiskohteluun olettamiensa ainutlaatuisten ominaisuuksien perusteella. Lumihiutaleet koostuvat milleniaaleista (synt. 1981-1996) sekä sukupolvi Z:sta (synt. 1997-2012). Vrt. boomer.

Ainoa, mikä on selvää, on että elämme jakautuneessa Suomessa: rokotettujen ja rokottamattomien vastakkain asettelussa.

Selvää on myös se, että ravintolat ovat jatkossakin poliittisen päätöksentekoteatterin ensisijainen väline ja kohde – niin kauan kuin hallituksen ja viranomaisten pitää osoittaa medialle ja kansalle olevansa jämpti päätöksentekijä ja koronataistelussa niskan päällä.

Virus on näin oppinut pelkäämään Suomen hallitusta ja se noudattaa kulloisiakin kellonaikarajoituksia ja koronapassia – sekä erityisesti pimeän vuorokauden aikaan kohdistettuja moraliteetteja.

Sitten odottelemmekin twindemiaa, eli kausiflunssaa koronan rinnalle, jotka yhdessä niittävät lisätuhansia. Entä jos luvassa on deltaakin ärhäkämpi variantti?

Ennustan, että silloin alkaa väkivalta, koska vastakkainasettelua on valmisteltu huolellisesti. On historian ivaa, että Suomen sisällissota alkoi, kun sosiaalidemokraattisen puolueen radikaali ydin julisti aseellisen kapinan alkaneeksi tammikuun lopussa 1918.

Variantteja on monenlaisia – viruksia ja poliittisia kämmejä.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kirjoittajalla on kaksi rokotusta ja hän odottelee kolmatta.

Kuvat MTV Uutiset, Wikipedia
Pääkuva: Mustaa surmaa kuvaava Kuoleman tanssi, Dance Macabre oli yleinen kuva- ja maalausaihe myöhäisellä keskiajalla. Kuva Hartmann Schedelin Nürnbergin kronikoista 1440-1514.

Facebook Comments