A

Ainutlaatuinen yli 100 000 litran viskikellari ja maistelukeskus avaa ovensa torstaina Helsingissä

The Helsinki Distilling Company avaa Helsingin Sörnäisissä sijaitsevaan yli 150 vuotta vanhaan jääkellariin maailmanluokan viskien kypsytyskellarin maistelutiloineen. Viskikellari muodostaa yhdessä viski- ja ginitislaamon sekä ravintolan kanssa Pohjoismaiden mittakaavassa ainutlaatuisen matkailu- ja tutustumiskohteen. Torstaina avautuvassa viskikellarissa on tulevana viikonloppuna yleisölle avoimet ovet.

The Helsinki Distilling Company (HDCO) on laajentanut koronapandemian aikana merkittävästi palveluitaan. Helsingin ainoa viski- ja ginitislaamo on rakentanut entisen Sörnäisten panimon jääkellariin viskikellarin, jossa kypsyy tammitynnyreissä yli 100 000 litraa kotimaista viskiä.

Sisätiloiltaan jopa kahdeksan metriä korkean ja holvimaisen kellarin paksut seinät on muurattu luonnonkivilohkareista. Kokonaisuus on ainutlaatuinen kansanvälisessä viskimaailmassa.

Helsingin viskikellarissa on satoja tynnyreitä viskiä kypsymässä. Kuva: Samuel Sorainen.

Kellari nostaa Helsingin tislaamon laajaksi ruokamatkailukohteeksi, jossa voi tutustua viskien valmistukseen, kypsytykseen ja makumaailmaan sekä nauttia tislaamoravintolan tarjonnasta. Satojen tammitynnyrien lisäksi kellarissa on kokous- ja tapahtumatilat 50 hengelle sekä viskin maisteluun rakennettu baari.

Ensimmäiset maininnat Sörnäisten panimon jääkellarista ovat 1860-luvun lopulta. Tuolloin rantaviiva oli lähellä sisäänkäyntiä, joten merestä talvella sahatut jääkuutiot oli helppo vetää ovesta sisään. Jäät säilyivät paksujen kiviseinien sisällä yli kesän. Jäitä tarvittiin lager-oluen kypsytykseen.

”Nyt upea maakellari pääsee taas oikeuksiinsa ja kypsyttämään tammitynnyreihin varastoitua ruisviskiämme juuri oikeanlaisessa lämpötilassa ja kosteudessa. Kellariolosuhteet myös vähentävää viskin haihtumista, eli tavallisista viskivarastoista tuttua enkelten osuutta”, kertoo The Helsinki Distilling Companyn Master Blender Kai Kilpinen.

Viskikellari on rakennettu luonnonkivistä muurattuun vanhaan panimon jääkellariin. Kuva: Heikki Kähkönen.

Viskikierros ja maistelu aidossa ympäristössä on ainutkertainen isänpäivälahja tai pikkujoulutapahtuma.

Kalasatamassa vuodesta 2013 toiminut The Helsinki Distilling Company on sataan vuoteen ensimmäinen, ja myös toistaiseksi ainoa, tislaamo Helsingissä. HDCO tunnetaan ruisviskeistä, gineistä ja long drink -juomista .

”Suomessa kasvaa maailman parasta ruista, joka ansaitsee arvoisensa jatkojalosteen. Viskin matka pellolta lasiin on pitkä, sillä kypsyminen tynnyrissä vie aina vähintään kolme vuotta. Suuressa ja turvallisessa kellarissamme on helppo kypsyttää viskejä pitkäänkin ikään”, Kilpinen perustelee.

HDCO:n tislaamokierroksella viskien maailmaan pääsee tutustumaan aivan läheltä. Kierroksilla kerrotaan viskin valmistuksesta, kypsytysmenetelmistä ja erilaisista viskityypeistä. Myös tislaamoravintola palvelee asiakkaita lounaasta illalliseen.

”Tärkeä osa kierroksia ovat myös tastingit. Niiden aikana haistelemme ja maistelemme viskejä ja juttelemme niistä yhdessä”, HDCO:n tislaajamestari Mikko Mykkänen kertoo.

The Helsinki Distilling Cmpany voittanut tisleillään lukuisia kansainvälisiä palkintoja eri puolilla maailmaa. Mykkänen nimettiin arvostetussa Destille Berlin -kilpailussa Euroopan innovatiivisimmaksi tislaajaksi vuonna 2018.

Palkittu tislaajamestari Mikko Mykkänen on usein itse mukana tislaamokierroksilla. Kuva: HDCO:n arkisto.

Brittiläinen viskikirjailija Ian Buxton kehuu Helsingin tislaamon ainutlaatuista kokonaisuutta.

Maailman arvostetuimpiin viskikirjailijoihin kuuluva Ian Buxton on valinnut helsinkiläisen 100-prosenttisen ruisviskin lokakuussa ilmestyneeseen kirjaansa 101 Craft & World Whiskies (to try before you die). Suomessa usein käynyt Buxton on tutustunut viskien lisäksi myös Helsingin tislaamokokonaisuuteen, jota hän pitää kansainvälisestikin ainutlaatuisena.

Buxtonin mukaan Suomeen on kehittynyt korkealaatuinen viskiteollisuus, joka skotlantilaisen viskiperinteen kopioimisen sijaan on uskaltanut luoda ainutlaatuisen paikallisen tyylinsä. Suomalainen ote viskiin onkin ansaitusti herättänyt huomiota maailman näyttämöillä. Helsingin ohella kirjassa ovat mukana Kyrö Dstilling Company ja Teerenpeli Panimo & Tislaamo.

Mikko Mykkänen (vas.) ja viskikirjailija Ian Buxton maistelivat yhdessä viskejä Helsingissä viisi vuotta sitten. Kuva: Andres Teiss.

”Helsingin tislaamolla on ollut tässä menestystarinassa tärkeä rooli, joten sillä on ansaittu paikkansa maailman kiinnostavimpien viskien valikoimassa. Kiinnostavien juomien keksimisen ja kehittämisen lisäksi The Helsinki Distilling Company on luonut tislaamonsa ympärille viihtyisän ja elämyksellisen kokonaisuuden, jossa yleisö voi nähdä viskin koko matkan lasiin saakka ja oppia kuinka hienoja jalojuomia valmistetaan ja nautitaan”, Buxton perustelee.

Yleisölle avoimet tislaamokierrokset ovat perjantaisin ja lauantaisin kello 18 ja muulloin muuten sopimuksen mukaan. Kierros sisältää tutustumisen tislaamoon ja kellariin sekä viskitastingin. Tislaamoravintola on auki tiistaista lauantaihin. Keittiömestarina on Pauli Novitsky.

Facebook Comments